Vocalissimo

gymnaziální smíšený sbor • Praha


založen v roce 2003

25 členů

středoškolský sbor

zřizovatel Gymnázium Jana Keplera

Gymnázium Jana Keplera
Parléřova 2
16900 Praha 6



Umělecké vedení

Mgr. Roman Michálek, PhD

hlavní sbormistr

Antonín Kachlík

sbormistr

Martin Bouma

sbormistr

Další spolupracovníci

Kronika sboru




2022

Antonín Kachlík zahájil činnost jako sbormistr






2020

prosinec

Online video Den přeslavný ()






2019

listopad

Festa academica
Praha, CZ





2018

Mgr. Veronika Sirovátková-Klenerová zahájila činnost jako umělecký poradce



2018

Mgr. Roman Michálek, PhD zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2018

Mgr. Veronika Sirovátková-Klenerová ukončila činnost jako hlavní sbormistr



2018

Mgr. Roman Michálek, PhD ukončil činnost jako umělecký poradce




2017

březen

Mgr. Petr Stratil ukončil činnost jako sbormistr







2016

Opava cantat
Praha, CZ





2015

Harantovské slavnosti historického zpěvu
Pecka, CZ




2014

listopad

Opava Cantat
Praha, CZ

zlaté pásmo v kategorii nesoutěžní kategorie



2014

listopad

Opava Cantat 2014
Opava, CZ

Ocenění za sólo a stylovou interpretaci spirituálu v kategorii Nesoutěžní




2014

únor

Mezinárodní festival Vltava 2014
Praha, CZ

ocenění Most promissing









2013

CD Gymnasia Cantant ()



2013

Opava Cantat
Praha, CZ

stříbrné pásmo v kategorii nesoutěžní kategorie



2013

Gymnasia Cantant
Brno, CZ



2012

Mgr. Petr Stratil zahájil činnost jako sbormistr








2008

srpen

Usedom 2008 - čtvrtek

Náš školní sbor z Gymnázia Jana Keplera se pod krycím názvem Vocalissimo vydal na velké koncertní soustředění do Německa na ostrov Usedom, kde se setkaly další sbory z Belgie, Slovenska, Španelska, Polska, Maďarska a pochopitelně Německa, aby si společně zapěly a zakoncertovaly. Do objednaného autobusu jsme se v Praze nakonec i vešli. Pan řidič, který prý býval letcem, hraje na harmoniku, jezdi na in-linech a pravděpodobně I v minulem životě řídil tank, nás vzal na dlouhou cestu vstříc soudruhům z Německa. Cesta byla dlouhá a autobus se našim otlačeným kolenům zdál menší a menší, a když jsme už třetí hodinu vyprávěli vtipy (včetně těch kreslených), pocítili jsme úlevu, když jsme konečně dorazili v noci do Berlina. Happy Bed hostel bylo ubytováni laciné a pohodlné, a to I presto, že mají v logu smějici se postýlku, která se napadne podoba rakvi. Spali jsme jak zařezaní.

P. S. Pro účely statistiky, akce se účastní za soprány Alenka, Terka, Jana, Katka, Hanka za alty Terka, Jana a Jitka, za tenory Tomáš, Eda, Martin, Petr a Tomáš, za basy Karel, Vláďa, Karel a Jakub. S tím ze občas se Terka rozdvojuje do schizofrenní role klavíristky, manažerky a altistky zároveň a vše je pod odborným dohledem Zuzky a sbormistra Dr. Romana Michálka.



2008

srpen

Usedom 2008 - pátek

Po opulentní snídani v Happy Bed hostelu jsme se horko těžko vsoukali do nyní již důvěrně známého autobusu a rychlosti vyšší než nulovou jsme se jali sunout Berlínem vyhlížeje centrum. Centrum jsme našli, pár památek stihli za dvě hodinky oběhnout, někteří šli na výstavu expresionistu a někteří prošli Braniborskou branou a ztratili se v novém památníku holocaustu. A pak zas hurá do busu a hurá na další nekonečnou cestu kdy jsme lámali rekordy, až blikala zlověstná červená kontrolka, která se prý vždy rozsvítí, když se jede sedmdesát km/h a víc.
Na dosah Usedomu jsme akorát minuli zdvižený most, tudíž jsme se zdrzeli u veselého Vikinga, viz přiložené foto a pak teprve dorazili na Usedom, zahlídli, more a vcelku bez bloudění našli náš Hotel am Meer, kde nyní unaveně sedíme a smolíme řádek po řádku.
Hotel je nadmíru luxusní, jídlo výborné (až na strašlivě zelené rosolove kreace s pudinkem…) a jídelna se dá využit i jako zkušebna.
Večery a nejen ty trávíme na pláži, kde je krásný písek, teple more a není to ani daleko.



2008

srpen

Usedom 2008 - sobota

V sobotu nás hned po ránu čekal workshop určený pro smíšené sbory. Byl to skvělý pocit být součástí velkého sboru, který hezky zní a nemuset zkoušet po jednom a pořád do kolečka. Zvládli jsme se naučit tři nové písně, nebo alespoň části z nich. Pak jsme se pěšky vrátili do hotelu na oběd.
Po obědě někteří z nás využili pěkného počasí a šli se koupat do moře a dovádět na pláž, někteří strávili polední volno odpočinkem a dospáním všech předchozích krátkých nocí.
Odpoledne jsme měli zkoušku, jelikož večer nás čekal úvodní koncert sbory sborům. Zkouška byla velmi intenzivní, leč nepomohly by nám ani tři takové. Po zkoušce jsme se odebrali do autobusu, který nás odvezl do Zinnowitzu. Opět se nám nepodařilo přijet včas, ale paní Katrin se zas usmívala a říkala kaine problem. Koncert byl na úrovni, nám se teda moc nepovedl, ale po dlouhé době jsme si vyzkoušeli, co to obnáší. No a pak zase do hotelu a spát, jelikož už bylo pozdě.



2008

srpen

Usedom 2008 - neděle

Neděli jsme jako vždy zahájili snídaní a pak nás náš úžasný autobus dovezl do nedalekého Krummína, kde jsme se účastnili nedělní bohoslužby. Zpívalo se příjemně, nikdo nevýskal a netleskal. Po koncertě jsme jeli na výlet do poničené raketové základny Třetí říše, kde jsme dokonce na vlastní oči spatřili rakety V1 a V2 a pak také sovětská ponorka U461 Ale měli jsme málo času a navíc pršelo, takže dovnitř jsme se nedostali. Odjeli jsme tedy na oběd s tím, že se sem později vrátíme, uvidíme tedy.
Následoval oběd a po něm dlouhé a zasloužené volno, ve kterém někteří z nás zkoušeli hrát plážový volejbal a koupali se v moři. Poté jsme měli velice únavnou odpolední zkoušku jen s naším sborem a po večeři ješte hodimu a půl dlouhý workshop, tudíž jsme večer byli opravdu vyčerpaní.



2008

srpen

Usedom 2008 - pondělí

Ráno hned po snídani jsme šli do místního kostela na ranní workshop. Ten je delší a náročnější než večerní. Po zpívání jsme všichni měli hlad a nemohli se dočkat oběda a pak si všichni šli přidat.
Ihned po obědě jsme vyrazili na výlet do bývalého hanzovního města Stalstadt. Cesta nám, navzdory optimistickým předpokladům pana profesora I poměrně krátké vzdálenosti, jenž nás dělila, trvala dvě a půl hodiny. Město je velmi zajímavé, jsou tam asi čtyři kostely a spousta turistů. Víc jsme toho bohužel neviděli, poněvadž nám na prohlídku města zbylo asi 50 minut.
Navíc celou dobu, co jsme byli mimo autobus, pršelo a jakmile jsme byli zase vevnitř, naschvál pršet přestalo.
Večeři jsme nestihli, ale naštěstí nám milé paní kuchařky něco k jídlu daly, takže hladoví jsme spát nešli. Po večeři jsme si ještě našli čas na hraní volejbal-přehazované a šli jsme brzo spát, abychom nebyli unavení na zítřejší koncert.



2008

březen

Těšíme se na Gymnasia cantant

Ve středu se zúčastníme regionálního kola soutěže Gymnasia cantant. Nebudeme soutěžit ani předvádět obvyklý průřez naším repertoárem, rozhodli jsme se letos představit trochu jinak. Spolu s komorním orchestrem našeho gymnázia (má mnoho tváří - z našeho festivalu Musica iuvenalis ho znáte také jako Johny Capler Swingband) uvedeme světovou premiéru skladby Tomáše Pilaře, našeho kamaráda a letošního maturanta našeho gymnázia - kantátu Balada horská pro sbor a orchestr na slova Jana Nerudy. Už se těšíme!







2007

březen



2007

Gymnasia cantant
Praha, CZ



2007

Studentes cantant
České Budějovice, CZ





2005

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Freistadt, AT



2005

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Pasov, DE







2004

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Freistadt, AT



2004

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Pasov, DE



2004

Choir Olympics
Bremen, DE

stříbrný diplom v kategorii sbory mládeže – kvalifikace






2003

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Freistadt, AT



2003

mezinárodní studentský sbor Vocalissimo
Pasov, DE



2003

Sbor byl založen roku 2003.



2003

Mgr. Veronika Sirovátková-Klenerová zahájila činnost jako hlavní sbormistr



2003

Martin Bouma zahájil činnost jako sbormistr



2003

Mgr. Roman Michálek, PhD zahájil činnost jako umělecký poradce



2001

CD Gymnasia Cantant ()



2000

Gymnasia cantant
Brno, CZ

stříbrné pásmo



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)