Galakoncert Studenti sametu úspěšně zakončil desátý ročník festivalu Festa academica

Festival Festa academica 2021 završil v předvečer Mezinárodního dne studenstva koncertem Studenti sametu na Žofíně. Pořadatelé desátého ročníku festivalu připravili celkem dva slavnostní koncerty a den plný workshopů na Gymnáziu Jana Keplera v Praze. Významnou součástí celého festivalu bylo předávání celkem čtyř ocenění, a to včetně nejvyššího studentského ocenění v zemi – Ceny Jana Opletala.



Aneta Bóriková, čtvrtek 18. listopadu 2021
Magazín > Zprávičky

Festa a cademica ČAS Brno

Jan Malý / ucps

Akce byla zahájena koncertem Zrcadlo přátelství 14. listopadu v Sále Martinů na pražské HAMU. Večer byl věnován studentům Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a jejich hostům. Úvodem zazněl chlapecký sbor Vocalissimo pod uměleckým vedením Romana Michálka. Hlavní program večera si připravil Orchestr VŠCHT Praha, jehož hudební výkon ocenilo publikum potleskem ve stoje. V roli dirigenta se ukázal Dominik Landsinger.

V rámci večera byla udělena dvě ocenění. První z nich každoročně uděluje Unie českých pěveckých sborů osobnostem, které se významným způsobem zasloužily o rozvoj českého sborového zpěvu. Laureátem letošní ceny se stal vysokoškolský pedagog a sbormistr prof. PhDr. Stanislav Pecháček, Ph.D. V druhé části koncertu byla udělena Mimořádná cena rektora VŠCHT Praha prof. Dr. RNDr. Pavla Matějky u příležitosti výročí 17. listopadu 1989. Obdržena byla manželi Hanou a Dalimilem Dvořákovými, kteří stáli u založení Nadace Experientia.

Pondělí 15. listopadu bylo věnováno workshopům. Událost zvaná Art Day se uskutečnila na Gymnáziu Jana Keplera, ale i v prostorách mimo školu jako například v Muzeu Hudby či Muzeu Kampa. Návštěvníci se mohli zúčastnit různorodých dílen týkajících se jak hudebního a výtvarného umění, tak umění v oblasti performance.

Předvečer Mezinárodního dne studentstva byl v rámci festivalu oslaven slavnostním koncertem Studenti sametu na Žofíně. Vystoupilo pět souborů ze škol z celé České republiky: Smíšený komorní sbor Ateneo, Komorní ženský sbor Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Pilsen brass kvartet, Český akademický sbor a Komorní orchestr VŠCHT Praha.

Během koncertu byly předány Cena Ferdinanda Vacha a Cena Jana Opletala. Cena Ferdinanda Vacha je prestižní profesní ocenění udělováno za dlouholetou úspěšnou sbormistrovskou činnost spojenou s životním jubileem a významnou činnost v oblasti hudebně organizátorské. Laureátem ceny se stal sbormistr, pedagog a současný předseda Unie českých pěveckých sborů Mgr. Roman Michálek, Ph.D.

Nejvyšší studentské ocenění v ČR – Cenu Jana Opletala (CJO) – již po desáté udělila Studentská komora Rady vysokých škol. V jubilejním desátém ročníku vybral Výbor CJO celkem dva laureáty. Těmi se stali student a akademický senátor Univerzity Palackého v Olomouci Mgr. Michal Nguyen a in-memoriam Pavel Švanda. Pavel Švanda byl křesťanský literárně činný aktivista a student Fakulty architektury VUT.

Festival pořádala Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Studentskou komorou Rady vysokých škol, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Gymnáziem Jana Keplera v Praze.

Akce se uskutečnila za podpory Ministerstva kultury České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu hlavního města Prahy, Nadace Český hudební fond, Nadace Františka Augustina Urbánka, Nadace Život umělce a OSA. Dále se konala pod záštitou ministra kultury České republiky PhDr. Lubomíra Zaorálka, rektora Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., primátora hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba, starosty městské části Praha 1 Ing. Petra Hejmy, radního Magistrátu hlavního města Prahy Mgr. Jana Chabry, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, České komise pro UNESCO, rektora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Dr. RNDr. Pavla Matějky.

Koncert Studenti sametu můžete zhlédnout ze záznamu zde: Youtube/UCPS


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)