Před Novoměstskou radnicí v Praze zpívali a hráli studenti

S blížícím se závěrem školního roku přibývá vystoupení a koncertů studentských těles, mladí muzikanti při nich mohou dobře uplatnit program, který v minulém období nazkoušeli. Jednou z pozoruhodných akcí minulých dní, kde bylo možné studenty slyšet, byl víkendový festival Struny dětem, který pořádá divadlo Minor ve spolupráci s Novoměstskou radnicí a dalšími partnery.



Tomáš Bělohradský, čtvrtek 1. června 2017
Magazín > Sborový život

Vystoupení sborů před Novoměstskou radnicí (festival Struny dětem)

Jakub Kratochvíl / UĆPS

V rámci jeho cyklu Ulice žije vystoupily v neděli 21. května před Novoměstskou radnicí tři studentské soubory: Vocalissimo Gymnázia Jana Keplera z Prahy, z Černošic pak přijel dívčí sbor Chorus Puellaris a Malý jazzový soubor. Festivalové vystoupení probíhalo v uvolněné a přátelské atmosféře. Jak už název napovídá, zpívalo a hrálo se přímo na ulici na improvizované scéně vymezené dvěma stylizovanými žlutými stromy.

Předpolední koncert zahájili hráči jazzového souboru. Mladé uskupení hraje ve složení: Anna Růžičková, Květa Dolanská, Marie Kopřivová (alt saxofony) a Mikuláš Košťák (klavír), uměleckou vedoucí je prof. Pavlína Tomášová. Publiku se mladí jazzmeni představili třemi skladbami z cyklu Microjazz Christophera Nortona.

Na pomyslném pódiu je pak vystřídala děvčata ze souboru Chorus Puellaris. Soubor zpívá v ZUŠ Černošice a existuje necelý půlrok. Sešly se v něm ale zkušené sborové zpěvačky a tomu odpovídal i jejich výkon. V pestrém programu zpěvačky přednesly písně Leoše Janáčka a skladby z oblasti populární hudby. Největší úspěch u publika zaznamenalo provedení pásma ze známého muzikálu A. L. Webbera Evita.

Třetím tělesem v pořadí byl smíšený sbor Vocalissimo Gymnázia Jana Keplera. Zazpíval výběr skladeb od lidových písní přes klasiku až po spirituály a jazz. Sbor, v němž překvapivě dominovaly mužské hlasy, patří již mnoho let neodmyslitelně k pražské studentské hudební scéně a brzy si svou bezprostředností a temperamentním výrazem získal sympatie publika.

Celé vystoupení pak vyvrcholilo společným provedením známých šlágrů Osvobozeného divadla David a Goliáš a Klobou ve Křoví. Vystoupení tak bezesporu splnilo záměr pořadatelů festivalu představit umění posluchačům takovou formou, aby jej přijali za své, považovali ho za přirozenou součást svého života a měli touhu se do k němu vracet, ať již jako tvůrci či jako posluchači.

Sbory řídili a na klávesy doprovázeli Vojtěch Frei, Roman Michálek a Ivana Kylarová, slovem provázel herec a hudebník Jan Matásek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)