GYMNASIA CANTANT 2013

Od 18. do 20. dubna 2013 se v Brně konalo celostátní finále hodnocené přehlídka gymnaziálních sborů GYMNASIA CANTANT 2013. Za uplynulých devatenáct ročníků se tato jedinečná akce stala nejen neodmyslitelnou součástí brněnského kulturního života, ale také společným místem setkání gymnaziálních sborů z celé republiky a cílem mnoha začínajících i dlouhodobě působících pěveckých těles. Během své historie se zde vystřídalo více než 50 různých sborů, což představuje téměř 2500 zpěváků.



Jan Ocetek, sobota 25. května 2013
Magazín > Sborový život

Gymnasia cantant 2013

Organizátorem celostátní přehlídky GC 2013 je občanské sdružení GYMNASIA CANTANT ve spolupráci s Gymnáziem, Brno, Vídeňská 47, dále přehlídku podporují statutární město Brno, Jihomoravský kraj a Nadace Leoše Janáčka. Pražské regionální kolo se konalo pod osobní záštitou senátora a předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky pana PhDr. Marcela Chládka, MBA a ve spolupráci s Malostranskou základní školou a Malostranským gymnáziem. Regionální kolo v Orlové spolupořádalo Gymnázium a SOŠ Orlová.

Po osmnácti ročnících se nakonec nejvíce osvědčil dvoukolový systém, kdy jsou sbory do celostátního kola pozvány na základě výkonů v kolech regionálních. Ta se uskutečnila v průběhu února a března v Praze, Brně a Orlové a zúčastnilo se jí 24 gymnaziálních sborů z celé republiky. Sbory měly možnost zúčastnit se ve dvou kategoriích – v kategorii A s povinnou skladbou a obsazením (smíšený sbor), nebo v kategorii B – s volným repertoárem a libovolným obsazením. Z kategorie A postoupilo porotou vybraných 14 sborů do celostátního kola. Dva sbory z kategorie B byly do Brna pozvány na základě doporučení poroty ze svého regionálního kola.

Smyslem Gymnasia cantant není jen porovnávání a hodnocení sborů, máme také zájem na rozšiřování zkušeností a možností sbormistrů. Z toho důvodu je také nabízena v případě komplikované povinné skladby možnost účasti ve sbormistrovském ateliéru, kde si účastníci mohou povinnou skladbu zadirigovat a nastudovat i s jiným - ne jejich sborem. Součástí ateliéru je i dirigentský kurz k dirigování této skladby.

Přehlídka má pevně stanovený časový a organizační plán. Ve čtvrtek přijely sbory do Brna, v odpoledních hodinách se uskutečnil ateliér, ve kterém mohli zájemci nastudovat některou ze zajímavých sborových skladeb, a večer se v prostorách Dvorany VUT konal koncert Sbory sborům, kde se mohly zúčastněná tělesa navzájem představit. V průběhu pátku se dopoledne i odpoledne konaly akustické zkoušky a soutěžní vystoupení v nádherném a akusticky ideálním prostoru Konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici. Odpoledne proběhla druhá část ateliéru a večer se konal společenský program pro všechny účastníky v KD Rubín, paralelně s ním pak rozhovory porotců s jednotlivými sbormistry.

V sobotu dopoledne se již tradičně konal společný Zpěv pro Brno na nádvoří Nové radnice za účasti primátora města Brna, po němž se sbory přesunuly do Besedního domu, kde proběhl slavnostní koncert všech účastníků a vyhlášení výsledků. Jednotlivé výkony sborů hodnotila porota ve složení Prof. Lubomír Mátl, Doc. Jan Kostečka, Jurij Galatenko, Karin Urbanová, Karina Grimová a MgA. Eva Kalousková.

V kategorii B se zúčastnily dva sbory - Smíšený pěvecký sbor Mendík, Gymnázium J. V. Jirsíka, České Budějovice (Sbormistr Olga Thamová) a Vocalissimo, Gymnázium Jana Keplera, Praha 6 (Sbormistr Petr Stratil).

V bronzovém pásmu se umístil Sbor Prvního českého gymnázia v Karlových Varech (Sbormistr Jan Rezek)

Ohodnocení ve stříbrném pásmu obdržely sbory: Mladí madrigalisté - Gymnázium, Brno, Vídeňská 47 (Sbormistr Helena Jankovská, Jaroslav Černocký), Divertimento - Gymnázium Botičská, Praha 2 (Sbormistr Tomáš Klima), Smíšený pěvecký sbor Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě (Sbormistr Daniela Zuková), Pěvecký sbor Gymnázia Dr. Karla Polesného - Gymnázium Dr. Karla Polesného (Sbormistr Mgr. Jiří Ludvík), Cum decore I - Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec (Sbormistr Mgr. Zuzana Kubelková), Viva la musica - Gymnázium Uherské Hradiště (Sbormistr Mgr. Jakub Tomala) a SPS Garrendo - Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm, (Sbormistři Mgr. Ivana Klvaňová a Mgr. Petr Václav Michna).

Do zlatého pásma byly zařazeny sbory Besharmonie - Gymnázium nad Kavalírkou, Praha 5 (Sbormistr Libor Sládek), který dále obdržel zvláštní cenu za scénické provedení West Side Story, Comodo - Gymnázium Chomutov, (Sbormistr Marie Hánová) společně se zvláštní cenou za nejlepší sólové výkony, SONG - Masarykovo gymnázium Vsetín (Sbormistr PaedDr. Helena Kaločová), který byl navíc oceněn zvláštní cenou za dramaturgii soutěžního programu, Smíšený pěvecký sbor gymnázia a SOŠ Orlová (Sbormistr Mgr. Petra Rašíková) a Puellae et Pueri, - středoškolský pěvecký sbor Města Nový Jičín (Sbormistr Karel Dostál), kteří zároveň obdrželi zvláštní cenu starosty městské části Brno střed za nejlepší provedení povinné skladby.

Pevně věříme, se bude mezi gymnaziálními sbory o příští jubilejní 20. ročník alespoň takový zájem jako o ten letošní, neboť v rámci tohoto výročí chystáme ještě zajímavější a bohatší program.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Besharmonie

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
gymnaziální smíšený sbor


Cum decore

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1991
gymnaziální smíšený sbor


Mendík

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1989
gymnaziální smíšený sbor


Mladí madrigalisté

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 1971
gymnaziální smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)