KOS vystoupí ve Smetanově domě i pražském Rudolfinu

Poslední březnový a první dubnový den se uskuteční dva Česko-japonské koncerty mladých hudebníků. Březnový koncert se koná ve Smetanově domě v Litomyšli v 18 hodin, pražské vystoupení pak v 19.30 hod. ve Dvořákově síni Rudolfina 1. dubna.



Zuzana Fruinová, sobota 12. března 2016
Magazín > Sborový život

KOS a Okayama Gakugeikan Symphonic Band

KOS / KOS

Publiku se představí Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl se sbormistrem Milanem Motlem a dechový orchestr Okayama Gakugeikan Symphonic Band s dirigentem Shigenori Nakagawou. Jako hosté budou účinkovat Puellae et Pueri Nový Jíčín, Vocalissimo Praha a Pěvecký sbor Evropská Praha. Akce se koná pod záštitou japonského velvyslanectví a starosty města Litomyšle Radomila Kašpara. Výrazný podíl na uskutečnění setkání obou hudebních těles má pan Kazutami Ando, který byl za zásluhy o rozvoj česko-japonské spolupráce v oblasti kultury a propagace města Litomyšle v Japonsku oceněn Plaketou Rady města Litomyšle.

Japonský dechový orchestr, který má v současnosti již 160 členů, byl založen v roce 1974 a těší se velké popularitě nejenom na domácí půdě. Vystupoval v USA, Austrálii či Dánsku a na svém kontě má řadu prestižních ocenění. Škála hudebních žánrů, které má Okayama Gakugeikan ve svém rejstříku, je skutečně široká, od klasických orchestrálních skladeb a skladeb pro dechovou hudbu až po jazzová a popová vystoupení.

Pro sbor KOS se jedná ihned po návratu z USA o další významný kulturní počin mezinárodní úrovně, který propaguje Pedagogickou školu Litomyšl i samotné město Litomyšl, které je tradiční kolébkou české klasické hudby. Smetana by byl na KOSáky jistě pyšný a určitě nad nimi drží pomyslnou ochrannou muzikantskou ruku. Toto hudební seskupení stoupá cílevědomě na pomyslný Olymp sborového zpěvu. „Podporujeme široké spektrum mimoškolních studentských aktivit, sborový zpěv je jen jednou z nich,“ říká ředitel pedagogické školy Stanislav Leníček a dodává: „Škola vede studenty k uvědomování si etických a morálních zásad v rámci české kultury a k pochopení a toleranci kultur jiných. Třeba právě prostřednictvím koncertů jako je tento.“ Setkání litomyšlského pěveckého sboru a japonského dechového orchestru lze vnímat jako počátek spolupráce a budoucí cesty KOSu do země vycházejícího slunce.

Čestné vstupenky na koncert v Litomyšli lze vyzvednout v IC na náměstí a Galerii de Lara, na pražský koncert pak v recepci Rudolfina vlevo od hlavního vchodu (opačná strana od pokladen Rudolfina) - postranní vchod od Vltavy. Omezený počet čestných vstupenek lze obdržet od 21.3. do 31.3., vždy v pondělí a v úterý 10.00-12.00 a ve středu a čtvrtek 17.00-20.00.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Pěvecký sbor Evropská

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2004
středoškolský smíšený sbor


Puellae et Pueri

Nový Jičín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2005
středoškolský smíšený sbor populární hudbu a muzikál


Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl

Pardubický kraj – zal. 1950
středoškolský smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)