Cantica Bohemica

ženský sbor • Litoměřice


založen v roce 2000

30 členů

zřizovatel Cantica Bohemica - Ženský komorní sbor

Dana Gončarovová
Křepkova 9
41201 Litoměřice



Umělecké vedení

Mgr. Dominika Valešková

hlavní sbormistr

Další spolupracovníci

Kronika sboru


2023

říjen

Choralia Mikulov 2023
Mikulov, CZ

kategorie A - sbory komorní
Stříbrné pásmo - Vítěz kategorie



2023

říjen

Sborové dny Litoměřice
Vodní hrad Budyně nad Ohří, + 7.10. Litoměřice kostel Všech Svatých, CZ



2022

říjen

Mezinárodní sborové dny
Litoměřice kostel Všech Svatých, CZ

Nesoutěžní



2022

říjen

Mezinárodní sborové dny
Vodní hrad Budyně nad Ohří, CZ

Nesoutěžní



2021

červen

PhDr. Vladimír Frühauf zahájil činnost jako zakladatel



2021

červen

Mgr. Dominika Valešková zahájila činnost jako hlavní sbormistr



2021

červen

PhDr. Vladimír Frühauf ukončil činnost jako hlavní sbormistr



2021

červen

Mgr. Dominika Valešková ukončila činnost jako sbormistr



2020

prosinec

Online video To k Vánocům patří (Marek Ženkl Youtube kanál)



2020

září

Cori di Europa
Udine - pořádatel,koncerty v Codroipo + Palmanova,, IT



2019

květen

Noc kostelů
kostel Vzkříšení Páně Terezín, CZ



2019

duben

Charitativní koncert pro Domov matek s dětmi v Litoměřicích
kostel Všech svatých Litoměřice, CZ



2017

srpen

Zájezd do Slovinska

Pozvali jsme slovinský smíšený sbor Obalca z města Koper na sborové dny v říjnu 2017 do Litoměřic a oni nás recipročně pozvali do jejich krásného města Koper ke společným koncertům. Jeden se uskutečnil v městečku Pirana 25.8.2017 a druhý v Koperu 26.8.2017.
Obalca navštívila Litoměřice v říjnu 2017 a zpívali 13.10. na koncertu na zámku Libochovice a 14.10. v kostele Všech svatých na náměstí v Litoměřicích.



2017

květen

Zpívání v Drážďanech

Na pozvání sbormistrině ženského komorního sboru Femmes vocales Dresden Silke Zimpel, jsme 20.5.2017 vyjeli do Drážďan, kde jsme si se sborem Femmes vocales Dresden zazpívali i několik společných skladeb v kostele svatého Tomáše.
Ženský komorní sbor Femmes vocales Dresden jsme na oplátku pozvali na námi pořádané sborové dny do Litoměřic, kde si 14.10.2017 zazpívali v kostele Všech svatých spolu s Cantikou Bohemikou a slovinským smíšeným sborem Obalca v kostele Všech svatých.



2016

září

Mgr. Dominika Valešková zahájila činnost jako sbormistr





2015

květen

Kdo si zpívá, krásu vidí
Jílové u Děčína, CZ



2015

květen

Mednarodni Pomladi festival petja
Ajdovščina, SI



2014

červen

Česká Lípa Cantat 2014
Česká Lípa, CZ

nesoutěžní v kategorii nesoutěžní



2014

únor

Hledáme nové zájemce o sborový zpěv

Ženský komorní sbor Cantica Bohemica (zal. r 2000) přijímá nové zpěvačky do všech hlasových skupin.
Znalost not a předchozí zkušenost sborového zpěvu vítána, ale není podmínkou.
Pravidelné zkoušky jsou každou středu od 18 hod. do 20 hod. v ulici Alšova 8, Litoměřice
Info o sboru: www.canticabohemica.cz
Dana Gončarovová, jednatel tel. 604 275 184 gonc@atlas.cz
Stanislava Suchomelová, prezidentka, tel. 604 295 704 cantica.bohemica@seznam.cz



2013

reciproční výměna sborů
Sveta Gora pri Gorici, SI



2013

reciproční výměna sborů
Vipava, SI



2012

červenec



2012

květen

Varhany pro Terezín


Paní Gaby Flatow, vedoucí Nadačního fondu Hanse Krásy v Terezíně, oslovila ženský komorní sbor Cantica Bohemica, aby se zúčastnil charitativního koncertu v Berlíně, který má podpořit rekonstrukci terezínských varhan. „V terezínském kostele jsme již několikrát koncertovali, a proto jsme neměli důvod odmítat takovou nabídku, je to pro nás čest reprezentovat ČR“, sdělil sbormistr PhDr. Vladimír Frühauf.
A to jsme ještě netušili, jaké zážitky na nás čekají. Koncert byl naplánovaný na 8. května. Pro nás je to den sváteční, ale jaký den to bude v německém Berlíně, kde jsme se měli prezentovat? Koncert probíhal v pamětním kostele císaře Viléma, který je místem církevním, ale i prestižním koncertním prostorem a navíc je to jedna z historických dominant Berlína.
Akce začínala nabírat na výjimečnosti, když jsme se dozvěděli, že nad koncertem vzal záštitu předseda Spolkového sněmu, pan Prof. Dr. Lammert a dokonce se koncertu osobně zúčastnil. Českou stranu osobně zastupoval velvyslanec ČR v Berlíně, Dr. Rudolf Jindrák a starostka Terezína paní Růžena Čechová. „Je pro mě velkou radostí a ctí, že se mohu zúčastnit koncertu, který za účasti českých a německých umělců připomene konec války před 67 lety a osud našeho města, který byl touto válkou dlouhou dobu poznamenán. Rekonstrukce varhan nám umožní obohatit kulturní život, což by nám pomohlo snadněji se vypořádat s temnou minulostí, kterou jsme nezavinili. Získáme kvalitní prostor pro pořádání koncertů, které nám pomáhá uskutečňovat právě terezínský fond Hanse Krásy. Především velké poděkování patří paní Gaby Flatow,“ řekla starostka Terezína.
Neskutečně silně emotivní zážitek na nás čekal na berlínském hudebním Gymnáziu. Pobesedovat se studenty a s naším sborem přišly tři „Děvčata z pokoje číslo 28“ – Dagmar Lieblová, Anna Flachová „Flaška“ a Anna Lorencová. Jsou to ženy, které se v roce 1942 dostaly transportem do Terezína. Zde bydlely nejdříve v rodinném ghettu a pak samostatně ve speciálních domovech. Tenkrát jim bylo pouhých 11 let. Dnes vypráví o svých zážitcích především s mladými lidmi a snaží se, aby jejich vzpomínka žila dál. Během jejich povídání si uvědomíte jakou morální odvahu, dobrotu a ochotu pomáhat předvedly na svůj tak mladý věk. Ač se jim léta a zážitky podepsaly do tváře, v duši zůstaly mladé a plné energie. Úplně se tajil dech při vyprávění jejich osobních příběhů. V sále bylo ticho, nikdo se nestyděl za slzy dojetí, všichni hltali slova v českém i německém jazyce.
Jako sbor nás na akcích pravidelně doprovází i naše tlumočnice: „Jsme navíc obohacené o to, že můžeme sledovat i reakce přítomných posluchačů, které jsou občas i dojemné. Včera jsem viděla, jak si dámy "z Terezína" pozpěvovaly s Cantikou židovské písničky a paní Flatow se hrdě rozhlížela do hlediště s tím, tento sbor jsem vybrala já a s úsměvem poslouchala všechny vaše písně.“ Sbormistr, PhDr. Frühauf, totiž opět zcela exceloval, když zařadil do programu židovské písně autorů Gideona Kleina a Viktora Ullmanna, kteří byli také v Terezíně vězněni a po transportech do Fürstengrube a Auschwitz-Birkenau zemřeli.
Doufáme, že náš výkon přispěl k obnově terezínských varhan a pro nás se stal celkově silným osobním zážitkem, na který se nezapomíná.



2012

Koncert pro Terezín v Kostele císaře Viléma pod záštitou předsedy Spolkového sněmu Prof. Dr. Lamberta
Berlín, DE





2011

Cori di Europa
Grado, IT




2009

říjen

Sborové dny v barvách podzimu

Již 15 let probíhá tradiční festival sborového zpěvu v Litoměřicích. A stejně jako každý podzim byla barevná a pestrá i nabídka skladeb v programu festivalových koncertů.
Sbory na festival jsou vybírány tak, aby se našemu publiku představily kvalitní sbory ve svých kategoriích.V pátečním Koncertu duchovní hudby se 2. 10. 2009 v katedrále sv. Štěpána představila 4 sborová tělesa.
Ústecký kraj reprezentovalo Pěvecké sdružení severočeských učitelů z Mostu – tedy ryze mužský sbor pod vedením V. Podleny, Z. Frélicha a A. Šmejkala a Pěvecké sdružení litoměřických učitelů se sbormistrem T. Fialou. Až z Jaroměře přijelo pěvecké sdružení Cantus pod vedením P. Smékala.
„Tento sbor jsme osobně poznali na „Festiválku“ v Hrádku u Nechanic v létě 2008 a už tenkrát jsme si řekli, že tento sbor musí zazpívat i v Litoměřicích “, řekl sbormistr a organizátor Dr. V. Frühauf. Srdce posluchačů si sbor získal nejen strhujícím muzikálním projevem a vynalézavou dramaturgií, ale také vysokou hlasovou kulturou.
Ten, kdo zavítal v sobotu 3. 10. 2009 na zámek v Ploskovicích, vůbec nelitoval. Zde probíhal 2. festivalový koncert zaměřený na světskou hudbu - skladby autorů 20. století , spirituály a úpravy lidových písní. Hudební třešničkou na dortu bylo vystoupení Cantusu. Osobní charisma „zpívajícího sbormistra“ i celého 12-ti členného sboru dokázalo vtáhnout diváky do spirituálů s podkresem afrického bonga. Posluchači nechtěli ani sbor pustit z pódia a vytleskali si několik písní navíc.
Zámkem se nesla neskutečně hudebně-přátelská atmosféra, která dobíjí nejen posluchače, ale i zpěváky samotné. A co se účinkujícím nejvíc líbilo? Členové sboru Cantus ocenili výběr z cyklu „Pranostiky“ z tvorby Dr. V.Frühaufa a hned po skončení koncertu požádali o notové partitury. „Bylo pro mě velmi zajímavé sledovat Dr. Frühaufa při práci se sborem. Jako by tahal za provázky a pohrával si tak s dynamikou skladby,“ sdělil po koncertu P. Smékal, sbormistr Cantusu. Přesto, že má Cantus neobyčejně rozsáhlý repertoár Canticu zase nejvíc oslovily známé skladby J. Ježka – „Svítá“ nebo „Klobouk ve křoví“ a spirituály, které nenechají posluchače jen tak v klidu sedět. „Rytmus se vám dostane pod kůži a pak už vás jen mrazí z čistoty a provedení skladby,“ pochválili výkon hostujícího sboru členky ženského sboru.
Děkujeme za finanční podporu Městu Litoměřice, bez kterého by se festival nemohl uskutečnit v takové míře a kvalitě. A kdo koncerty nestihl může se podívat na záznam z koncertů na našich stránkách www.canticabohemica.cz
Podzimní sborové dny byly pro pořádající sbor Canticu Bohemicu poslední přípravou na mezinárodní soutěž v Itálii. Sbor odjíždí večer 7. 10. 2009 reprezentovat ve dvou soutěžních kategoriích – duchovní hudba a folklór.


Ivana Jelínková
Cantica Bohemica



2009

květen

Na Kamýku zpívaly pro Bedřicha Smetanu

KAMÝK
Šestnáct let si na Kamýku připomínají pobyt Bedřicha Smetany v této malé obci nad Litoměřicemi. V rámci letošního 125. výročí jeho smrti zazpíval také ženský pěvecký sbor Cantica Bohemica pod vedením sbormistra Vladimíra Frühaufa, držitele Ceny Bedřicha Smetany. Písněmi Bedřicha Smetany zahájil sbor krátkou slavnost.
Především zazněly nejznámější díla pro ženské sbory - "Má hvězda", "Přiletěly vlaštovičky", "Západ slunce" i půvabná "Letěla bělounká holubička"
"Jsem rád, že i po tak dlouhou době se vztah a památka tohoto místa dál propaguje a rozšiřuje. Bedřich Smetana zde pobýval se svou druhou ženou Bettynou. 27.července vyrazil na Radobýl a samozřejmě prošel blízké okolí. Pořídil si také obrázky. Originály jsou v jeho muzeu v Praze a kopie zde v pamětní místnosti," přiblížil historii Jaroslav Švejda, z jehož iniciativy se vlastně koncet konal.

O turisty nemají na Kamýku nouzi. Malou obec navštěvují cyklisté i pěší turisté a láká je nejen okolní příroda, ale právě také památka slavného skladatele.
Na Kamýku je pamětní místnost Bedřicha Smetany a na domě, kde pobýval, je umístěna pamětní deska.



2009

květen

Růže pro Petra Ebena


Dne 19. 5. 2009 se uskutečnil slavnostní koncert „Pocta Petru Ebenovi“ k 80. výročí jeho narození.

Již tím, že se koncertu zúčastnilo na 120 hudebníků a zpěváků, činilo koncert úžasným, jak pro diváky a posluchače, tak i pro účinkující samotné. O největší překvapení se však postarala sama paní Šárka Ebenová. Jen hodinu před koncertem dostala prezidentka pořádajícího sboru Cantica Bohemica Irena Kvapilová telefonát, že paní Ebenová posílá pozdrav v podobě 20 krásných růží.
Na pódium ve Varhanním sále nastoupil dětský sbor Barvičky (ZŠ B. Němcové) a Dr. Vladimír Frühauf přivítal všechny přítomné. V roce 1999 se v Litoměřicích konal koncert k narozeninám skladatele s jeho osobní účastí. Letos s námi bohužel již nemohl být, ale stal se součástí koncertu svou hudbou a vzkazem od jeho manželky, paní Šárky Ebenové. Vzkaz přečetl na úvod koncertu Dr. Frühauf . Cituji…

Vážení přátelé a všichni milí interpreti,
chtěla bych vám ze srdce poděkovat za to, že jste svůj čas, práci i své umění věnovali skladbám mého manžela. Je mi opravdu upřímně líto, že mých osmdesát křížků mi nedovoluje, abych mohla být přítomna vašemu koncertu. Budu jej tedy alespoň v duchu sledovat – Petrova hudba je pro mne nyní ten jediný způsob, jak jej ještě ve svém životě potkávám. Přeji všem dětem, aby je radost z hudby nikdy neopustila a všem interpretům vřelé díky za to, že tuto hudbu uvádějí v život i když její autor již není s námi.
Vděčně Vaše Šárka Ebenová
Praha 13.května 2009

Členka sboru Cantica Bohemica přinesla na sál velkou kytici rudých růží a uložila je na lesklý klavír. Teprve teď mohl koncert začít.
Barvičky pod vedením Jindřišky Bohatové zazpívaly skladby z cyklu „V trávě“, „Co se za den zažije“ a „Jarní popěvky“. Žákyně ZUŠ Tereza Bezděková zahrála na sopránovou zobcovou flétnu s doprovodem klavíru skladby z cyklu „Dětská duetina“. Litoměřický Hlásek (ZUŠ Litoměřice) se sbormistryní Janou Novákovou předvedl skladby z cyklu „Zelená se snítka“ a „Katonova mudrosloví“. A opět žákyně ZUŠ Litoměřice Anna Kadlecová a Kristýna Chyňavová zahrály čtyřručně na klavír výběr z cyklu „Hájíčku zelený“. Sbormistr Tomáš Fiala a Pěvecké sdružení litoměřických učitelů předneslo výběr z cyklů „ Národní písně „ a „Láska a smrt“. Na závěr vystoupil pořádající sbor Cantica Bohemica pod vedením Vladimíra Frühaufa s výběrem z cyklů „O vlaštovkách a dívkách“ a „Řecký slovník“. Varhanním sálem zazněla skladba Megalofrosyne (Hrdost), Kalokagathia (Cnost), Algédón (Bolest) a Charmone-syntychia (Radost a štěstí).
Názvem poslední skladby bychom chtěli popřát paní Šárce Ebenové hodně zdraví a životní vitality a ještě jednou poděkovat za krásné růže, které celý koncert ozdobily.


Děkujeme za finanční podporu Městu Litoměřice.



2009

duben

Narozeninová jízda aneb 50. výročí sboru MÁJ

Máj slavil padesátiny

Náš sbor Cantica Bohemica byl přizván jako host k 5O. výročí Dívčího pěveckého sboru Máj SPgŠ J.H.Pestalozziho v Litoměřicích. V našem sboru je totiž většina „Májovek“, jak si říkáme my, které jsme strávily krásná léta na střední škole, pod vedením našeho současného sbormistra Dr. Vladímra Frühaufa.
Celá velkolepá oslava začala v pátek 3.4. 2009 v kostele sv. Jakuba v Litoměřicích, kde se bývalým zpěvačkám a ostatním, kteří mají rádi duchovní sborovou hudbu, představil se svým programem „oslavenec“ Máj se sbormistryní Mgr. Dominikou Valeškovou a ženský komorní sbor Cantica Bohemica.
Vše ale vyvrcholilo v sobotu 4. 4. 2009 prohlídkou SPgŠ a setkáním bývalých a současných členek sboru Máj. Odpoledne nabralo vzpomínání hudební podobu a vyvrcholilo koncertem v litoměřickém domě kultury. Událost sledovalo více než 300 diváků. Máj si k ní přizval jako hosty flétnový soubor Oethos a bývalou studentku SPgŠ, nyní sólistku a hudební pedagožku Janu Červinkovou.
Koncert začal pestrou mozaikou videoprezentace, seskládanou z fotografií od počátku sboru, z koncertů, zájezdů, soutěží a soustředění. Končil vzpomínkou na zakladatele sboru Dr. Slavoje Princla a všech, kteří se spolupodíleli na řízení sboru.
Koncert moderovala zajímavá trojice - současná „Májovka“ - studentka 2. ročníku, bývalá „Májovka“, která maturovala v 9O. letech a zvučným a mužným hlasem je doplnil současný maturant. Mozaiku na závěr ozdobil kámen pro nás nejdražší, tedy spíše drahokam, dlouholetý sbormistr PhDr. Vladimír Frühauf. Na závěr koncertu moderátoři pozvali na pódium přítomné bývalé Májovky a společně zapívali své oblíbené „hitovky“ – „Litoměřickou“ v úpravě Dr. V. Frühaufa, „Moje země“ od Z. Mrkose, „Mou hvězdu“ od B. Smetany a další. Mezi Májovkami byla i Miloslava Lánská, která na léta prožitá ve sboru vzpomíná velmi ráda: "...Na to se nedá zapomenout, ty roky byly prostě nádherné. A co mi to dalo? No zpívám dál, protože jsem zjistila, že bez zpěvu se žít nedá. Chodím už devátým rokem do ženského komorního sboru Cantica Bohemica, který shodou okolností vede Vladimír Frühauf. Já jsem ale zažila ještě Slavoje Princla. Patřím už holt k těm starším ročníkům...," svěřila se s úsměvem.

"Máji je padesát let, patří mu celičký svět," zapěly pak Májovky společně v závěru narozeninovou písničku na hudbu T. Gummesona a text V. Frühaufa, který zapojil do zpěvu i diváky.

Dnes už nežijící profesor Slavoj Princl sbor založil v roce 1959. Máj zanedlouho patřil k severočeské i české špičce a posléze sbíral vavříny na domácí a v 90. letech minulého století pak i na evropské scéně. K největším úspěchům patří absolutní prvenství na festivalu v belgickém Neerpeltu a také na mezinárodní soutěži ve Vatikánu. Podle současné sbormistryně Dominiky Valeškové, která Máj vede od roku 2007, chce sbor na tyto úspěchy navázat.

" Máji, jsme rádi, že jsme ti mohli popřát krásné narozeniny a přejeme ti mnoho dalších let a úžasné úspěchy".

Cantica Bohemica
(Ivana Jelínková )Máj slavil padesátiny




2009

leden

Přišlo jsi k nám, Jezulátko.

Již tradičně vystoupil 28. 12. 2008 Ženský komorní sbor Cantica Bohemica Litoměřice v kostele sv. Jakuba v Litoměřicích na vánočním koncertu s názvem „Přišlo jsi k nám, Jezulátko“.

Letošní vánoční koledování bylo zajímavé tím, že pozvání na koncert přijal i hudební skladatel pan Jiří Laburda. S hudebním skladatelem se sbor seznámil v květnu v Jihlavě na předávání nejvyššího sbormistrovského ocenění panu PhDr. Vladimíru Frühaufovi. Sbor zazpíval v úpravě pana Laburdy pásmo lidových koled s doprovodem varhan.
„Pásmo lidových koled, které dalo název celému koncertu, jsme dostali od pana Laburdy. Byli jsme moc rádi, že naše pozvání přijal a době vánočních svátků zavítal na náš koncert“ , sdělil sbormistr sboru Cantica Bohemica, pan V. Frühauf.
„Lidové koledy se upravují velmi krásně a taky se i samy zpívají a v podání vašeho úžasného sboru mi udělali radost.“, řekl sboristkám pan Laburda, který přijal po koncertu pozvání na vánoční „svařák“.
Mimo jiné zazněly i skladby od F.Mendelssohna – Veni Domine, Beati omnes, T. Giordani – Caro mio ben a úpravy světových vánočních písní. Sbor doprovodila na varhany paní Marie Doubková.

Ženský komorní sbor, který se letos stal laureátem mezinárodního festivalu Musica Sacra Praha 2008 děkuje svým posluchačům a přeje všem hodně zdraví a úspěchů v novém roce 2009

Cantica Bohemica, ženský komorní sbor Litoměřice
Ivana Jelínková





2009

In Canto sul Garda
Riva del Garda, IT

zlaté pásmo a pohár vítěze v kategorii duchovní hudba



2009

In Canto sul Garda
Riva del Garda, IT

stříbrné pásmo v kategorii folklórní hudba




2008

Mosty přátelství: Výměnný koncert parnerských měst
Meissen, DE



2008

Musica Sacra
Praha, CZ

1. cena



2008

Musica Sacra
Praha, CZ

laureát festivalu



2007

Musica religiosa
Olomouc, CZ

první cena



2007

Musica religiosa
Olomouc, CZ

zlatá medaile



2006

Dny česko-německé kultury
Meissen, DE



2006

Dny česko-německé kultury
Dresden, DE



2005

Sbory Evropy
Udine, IT



2004

Pražské vánoce
Praha, CZ

absolutní vítěz



2003

Christ ist geboren (série adventních vystoupení)
CH



2000

Sbor byl založen roku 2000.



2000

PhDr. Vladimír Frühauf zahájil činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

všechny hlasové skupiny

co požadujeme?

zkušenost se sborovým zpěvem vítána, není podmínkou


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)