Otvírání studánek a zavírání lesa

Nadešel den D a 16. 4. 2010 se ve Varhanním sále ZŠ B. Němcové v Litoměřicích otevíraly studánky a zavíral les. V tomto duchu se konal koncert „Pocta B. Martinů“.



Ivana Jelínková, úterý 27. dubna 2010
Magazín > Sborový život

Cantica Bohemica

Na 100 zpěváků a hudebníků předvedlo výběr z dílny Bohuslava Martinů. O průvodní slovo koncertu se postaral sbormistr pořádajícího sboru PhDr. Vladimír Frühauf, který přiblížil život skladatele a představil skladby. Zazněly sborové skladby pro dětský, dívčí, ženský a smíšený sbor. Perličkou byli sólisté Jana Červinková z Litoměřic a Otakar Karlík z Litomyšle, kteří obohatili koncert výběrem z cyklů na slova české a moravské lidové poezie „Písničky na jednu, dvě stránky“ a „Nový Špalíček“.

Na koncertě předvedl také svou práci dívčí sbor MÁJ SPgŠ Litoměřice pod vedením Dominiky Valeškové s „Dětskými hádankami“. Během večera měl možnost dvakrát zazpívat výborný sbor z Jaroměře CANTUS, který předvedl „Čtyři písně o Marii“ a výběr z Madrigalů. „Velmi mě zaujalo vokálně čisté a precizní provedení známých dvojzpěvů z cyklu „Petrklíč“ v podání dívčího sboru PUELLAE CANTANTES“, sdělil sbormistr Cantusu Pavel Smékal. Sbor CANTICA BOHEMICA předvedl známou skladbu Zavírání lesa a Cesta k ráji.

Netradiční a pro posluchače zřejmě překvapivý byl závěr jedné z nejkrásnějších skladeb B. Martinů - Otvírání studánek v podání O. Karlíka. Na samém konci skladby se totiž ze zadních řad nic netušícího Varhanního sálu ozvala něžná sborová harmonie... Studánko, Rubínko, studánko, hlubáňko… v interpretaci sboru Cantica Bohemica.

Sbor Cantica Bohemica každoročně připravuje koncerty, kde litoměřické pěvecké sbory prezentují svou práci. Tyto koncerty jsou zaměřené na tvorbu jednotlivých českých skladatelů – v minulých letech např. na tvorbu Petra Ebena nebo Ilji Hurníka. Na říjen letošního roku se připravuje již 16. ročník Sborových dnů.

Koncert se konal ve spolupráci s Městem Litoměřice, Unií českých pěveckých sborů a OSA.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)