Setkání sborů UČPS Ústeckého kraje

V lichých letopočtech obvykle pořádá Oblastní výbor Unie českých pěveckých sborů Ústeckého kraje před prázdninami nesoutěžní setkání sborů oblasti, při kterém se obvykle v hezkém prostředí (v minulosti se tato setkání konala např. na zámku Krásný Dvůr) setkávají staří (i mladí) známí a navzájem si zazpívají. Tak se stalo i letos, již podruhé se tato akce konala na nádvoří zámku Červený hrádek v bezprostřední blízkosti Jirkova. Pozvání na sobotní dopoledne 11.6.2011 tentokrát přijalo sedm sborů, kromě tradičních účastníků z Chomutova, Jirkova, Mostu a Teplic, také poprvé sbor z Litoměřic.



Pavel Ježil, středa 20. července 2011
Magazín > Sborový život

Cantica Bohemica na setkání sborů

Po úvodním slově předsedkyně oblastního výboru UČPS a organizátorky celé akce Hany Kultové program zahájil místní jubilant Ženský komorní sbor Jirkov, který pod řízením svých sbormistryň Šárky Navarové a Magdy Martincové předvedl ukázku ze svého programu k 40. výročí založení sboru, který proběhl před týdnem. Jako druhý nastoupil Krušnohorský pěvecký sbor z Teplic, jehož vedení před nedávnem převzal Petr Benda. Sbor svým vystoupením prokázal stoupající úroveň pod novým dirigentem. Standardní výkon předvedl ženský pěvecký sbor Clavis cordium z Mostu, který tradičně řídila jeho zakladatelka Eva Šimková.

Chomutovský Hlahol pro své vystoupení připravil odlehčený program. Ze svého obvyklého duchovního repertoáru zařadil pouze rychlou Pitoniho skladbu Laudate Dominum, jinak zpíval úpravy lidových písní. Řídil jako obvykle Miroslav Šulc.

Program pokračoval dalším mosteckým sborem Cantores sancti Venceslai pod taktovkou Markéty Gabrielové s jeho duchovním repertoárem, dále velice kultivovaným vystoupením litoměřického ženského sboru Cantica Bohemica, vedeného Vladimírem Frühaufem a uzavřel ho další jirkovský sbor Vox cantabilis s uměleckou vedoucí Sylvií Palkoskovou.

Mezi vystoupeními jednotlivých sborů předávali zástupci UČPS jejich zasloužilým členům unijní ocenění – zlaté a stříbrné odznaky. Nejvyšším oceněním – zlatým odznakem s granáty – byli vyznamenáni dlouholetý sbormistr Krušnohorského pěveckého sboru Miroslav Tittlbach a Magda Martincová, která jako sbormistr a hlasový poradce prošla celou řadou pěveckých sborů. Další oceněný, dlouholetý sbormistr Pěveckého sdružení severočeských učitelů Zdeněk Frélich se bohužel setkání nemohl zúčastnit.

Celé setkání ukončilo spontánní improvizované společné vystoupení zúčastněných sborů, kdy pod vedením Vladimíra Frühaufa přítomní zazpívali známou píseň Má hvězda Bedřicha Smetany a pod vedením čerstvě oceněného Miroslava Tittlbacha lidovou píseň Tancuj, tancuj, vykrúcaj!

K celkově příjemnému dojmu většiny zúčastněných z této akce přispělo i slunečné počasí, pouze při vystoupení posledního sboru se zatáhlo a zpěváci i obecenstvo s obavami sledovali oblohu, která nám však zůstala nakloněna a déšť se spustil až po skončení setkání. Pohodu poněkud narušovaly pouze svatby, které procházely nádvořím, především početná a hlučná výprava, která se vyrojila z obřadní síně při vystoupení posledního a zároveň nejmenšího zúčastněného sboru.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Cantica Bohemica

Litoměřice (Ústecký kraj) – zal. 2000
ženský sbor


Cantores sancti Venceslai

Most (Ústecký kraj) – zal. 1989
chrámový smíšený sbor chorál a liturgickou hudbu


Hlahol

Chomutov (Ústecký kraj) – zal. 1947
smíšený sbor


Krušnohorský pěvecký sbor

Teplice (Ústecký kraj) – zal. 1955
smíšený sbor


Vox cantabilis, z.s.

Jirkov (Ústecký kraj) – zal. 1997
smíšený sbor


Ženský komorní sbor Jirkov

Ústecký kraj – zal. 1971
ženský sbor


Ženský pěvecký sbor Clavis cordium, z. s.

Most (Ústecký kraj) – zal. 1992
ženský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)