Jirkov stále žije zpěvem a nezapomíná na sborového nestora Jaroslava Cyruse

Jirkov byl v určitém časovém období považován za mekku sborového zpěvu a já mám velkou radost, že se v Jirkově stále zpívá, působí a pracuje tu několik pěveckých souborů, konají se sborové festivaly, probíhají sborové výměny, představují se sbory z Čech, ale i ze zahraničí. Věřte nebo ne, první červnový víkend se v Jirkově „potkaly“ hned dva slovinské sbory. A za pouhý týden se uskutečnila další významná sborová událost.



Hana Kultová, předsedkyně OV 420 UČPS, pátek 1. července 2016
Magazín > Sborový život

Jaroslav Cyrus

Jedním ze slovinských hostů v Jirkově byl sbor základní školy „Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik“. Tahle sborová spolupráce s českými školními sbory - Slavíček Jirkov a Hlásek Chomutov - trvá neuvěřitelných 19 let. Děti se setkávají každý rok, pravidelně střídají hostitelskou zemi, kdy se jeden rok sejdou ve Slovinsku, další rok pak v Čechách. Pevně věří, že najdou dostatek finančních prostředků a budou moci zpěvem oslavit společných 20 let krásného pěveckého přátelství.

Dovolte mi malou vsuvku. U začátků česko-slovinských sborových kontaktů v Jirkově stál pan Jaroslav Cyrus, díky němu letos oslavuje 20 let vzájemné spolupráce se slovinskými sbory Ženský komorní sbor Jirkov. A nutno podotknout, že dnes do Jirkova přijíždí nejen slovinské sbory, ale také starostové slovinských měst a několikrát přijeli do Jirkova pozdravit své krajiny zástupci velvyslanectví či přímo velvyslanci Republiky Slovinsko v ČR.

Druhý slovinský host komorní sbor "Ipavska Vipava" sice již v Čechách (konkrétně na Litoměřicku) koncertoval, ale v Jirkově se ukázal poprvé. Byl účastníkem nově vzniklého festivalu VOKAL JIRKOV, který spolupořádal komorní smíšený sbor Ventilky Jirkov a ZUŠ Jirkov. Během sobotního festivalového podvečera se v Jirkově představily čtyři sbory: Ventilky Jirkov, Comodo Chomutov, Cantica Bohemica Litoměřice a zmíněná Ipavska. Zaměření sborů a jejich program byl žánrově pestrý, takže si každý posluchač mohl najít svůj „šálek kávy“.

Jak uvedl sám sbormistr Ventilek Luboš Hána, nový festival by měl být protipólem Jirkovského Písňovaru, který v Jirkově probíhá na podzim a letos se uskuteční jubilejní desátý ročník.

Hned následující víkend se koncertní sál ZUŠ Jirkov rozezpíval znovu. Ženský komorní sbor Jirkov oslavoval sborové pětačtyřicetiny a „komoračky“ nezapomněly ani na svého sborového taťku. Část koncertu byla věnována nedožitým 95. narozeninám Jaroslava Cyruse. Vzpomínek i historických dat ze sbormistrova života se velmi citlivě a zasvěceně ujal jirkovský rodák, bývalý člen JDS a příznivec komorního sboru Jiří Hromada. Nezapomněl připomenout ani skvělého moderátora mnoha jirkovských koncertů pana Vladimíra Bečváře.

Sama jsem velmi ráda, že jsem do téhle úžasné jirkovské sborové rodiny patřila a stále ještě patřím. Poznávat krásy sborového zpěvu mě učil právě Jaroslav Cyrus. Stále vzpomínám a připomínám si desítky společně prožitých let. Jsem si jistá, že nejsem sama, že takto vzpomínajících sborových dětí je v Jirkově opravdu hodně. Věřím, že také spousta čtenářů těchto řádek se s Jaroslavem Cyrusem poznala osobně, tak mohu-li poprosit, vzpomeňte na něj ve svých myslích a srdcích spolu s námi 7. července, v den jeho nedožitého jubilea.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Cantica Bohemica

Litoměřice (Ústecký kraj) – zal. 2000
ženský sbor


COMODO

Chomutov (Ústecký kraj) – zal. 1993
gymnaziální smíšený sbor


Dětský pěvecký sbor Hlásek

Chomutov (Ústecký kraj) – zal. 1982
školní dětský sbor


Dětský pěvecký sbor Slavíček

Jirkov (Ústecký kraj) – zal. 1987
školní dětský sbor


Jirkovský dětský sbor

Ústecký kraj – zal. 1946
dětský sbor


Komorní smíšený sbor VENTILKY

Jirkov (Ústecký kraj) – zal. 1998
školní smíšený sbor


Ženský komorní sbor Jirkov

Ústecký kraj – zal. 1971
ženský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)