Itálie na třetí

Ženský komorní sbor Cantica Bohemica se vrátil z prestižního festivalu Cori di Europa.



Ivana Jelínková, pondělí 24. října 2011
Magazín > Sborový život

Cantica Bohemica v Itálii

Ptáte se, proč na třetí? Účastnit se prestižního italského festivalu sborové hudby Cori di Europa je čest již sama o sobě. Sbory jsou pečlivě vybírány a žádný sbor se akce nezúčastnil dvakrát. Až na … ženský sbor z Litoměřic Cantica Bohemica.

Na přijetí u starostky města Ruda, odkud je pořadatelský mužský sbor Claudio Monteverdi, starostka ve své řeči uvedla: „Váš sbor musel nějakým kouzlem zapůsobit, protože na festival jste dostali pozvání již potřetí.“ V roce 2005 Canticu Bohemicu doporučil profesor z pražské konzervatoře pan Melmuka a zbytek už jsme si museli zvládnout sami. Samozřejmě pod vedením našeho sbormistra, PhDr. Vladimíra Frühaufa. Zatímco v Čechách je mužský sbor velmi výjimečný, v Itálii je to spíše opačný jev. A tak byl o náš ženský sbor velký zájem, který jsme si samozřejmě užívali.

Naši hostitelé se nám opět snažili co nejlépe přiblížit krásy slunné Itálie, vyhlášenou kuchyni a ochutnávku vína. Navštívili jsme pohádkový zámek Miramare, který je velmi podobný naší Hluboké a je také tak trochu český, protože většina zámeckých lustrů je z Nového Boru. A protože jsme z vinařského kraje, dostali jsme možnost navštívit i rodinou vinotéku. Majitelé víno nabízejí na italské, polské a slovinské stoly. Po naší návštěvě jsme věděli, že báječné víno již brzy ochutnají také u nás doma. Dali jsme si záležet a autobus brzy naplnili krabicemi s vínem. Majitele vinotéky jsme podarovali naším zpěvem a také vínem z Českého Středohoří. My jsme byli ubytováné v Aquileia - ve městě s jednou z nejkrásnějších antických basilik zapsaných na seznamu UNESCO. Mimochodem – tato basilika poznala náš zpěv již při první návštěvě v roce 2005.

Náš zpěv zazněl během čtyř dnů ve třech velkých katedrálách.

Gemona – katedrála, na které ještě dnes poznáte, že před 35 lety, v roce 1976, byla poznamenána velkým zemětřesením. Zpívání jsme si užívali – dozvuk v kostele 4 vteřiny – nádhera. Přesto jsme měli trochu obavu z nakloněných hlavních sloupů, které místní zachovali jako vzpomínku na ničivé zemětřesení. Grado – zcela zaplněná katedrála na pobřeží a v kostele sv. Františka ve městě Cividale del Friuli. Velmi jsme si užívali pohostinnost mužského sboru Claudio Monteverdi. Přes den byli pozorní průvodci a večer jsme se sešli na jednom pódiu ke společným festivalovým koncertům. Mnozí by si řekli, jakou jsme měli pěknou dovolenou, ale pro nás to bylo příjemné setkání s našimi přáteli, na které jsme se museli pečlivě připravovat na pravidelných zkouškách, abychom potvrdili naše pěvecké kvality, které neustále vyzdvihovali. Velmi si také ceníme slov starosty Cividale del Friuli. Na koncertě nás před naplněným kostelem vychválil tak, až jsme se červenali. z Itálie jsme si přivezli plno báječných zážitků a také každá z nás červenou růži, jako projev velkého poděkování.

Na festival s námi vycestovala také tlumočnice Zorka Jarošová. Po návratu domů nás překvapila tím, že sama oslovila starostu města Litoměřice a poslala mu dopis o naší cestě.

Vážený pane starosto,

ve dnech 7. - 10. 9. 2011 jsem měla jako tlumočnice čest doprovázet ženský litoměřický komorní sbor Cantica Bohemica na Mezinárodním festivalu v Itálii Cori di Europa.

Sbor jako jediný v historii tohoto festivalu obdržel pozvání k účasti již potřetí, což svědčí o jeho opravdu vysoké pěvecké úrovni.

Měla jsem možnost být svědkem velkého úspěchu tohoto sboru, který zpíval v chrámech zaplněných do posledního místa posluchači, kteří bouřlivým potleskem oceňovali nejen profesionální výkon, ale i pěvecký zážitek sboru Cantica Bohemica.

Sbor si získával místní občany i mimo Festival, nejen opět svým zpěvem, ale i lidským přístupem. Poděkováním organizátorům jejich pobytu, který byl velmi náročný, ale zároveň velmi zajímavý a hodnotný, byly nejen četné písně v podání sboru, ale i cenné pozornosti, které reprezentovaly Město Litoměřice.

Členky sboru všude,kam byly pozvány, neopomněly zmínit město, odkud přijíždějí. Ať už to bylo při oficiálních návštěvách na radnicích, kde byly přijaty starostkou města Ruda, které předaly hodnotnou publikaci o Litoměřicích a zároveň dárkový koš s produkty z litoměřické oblasti.

Tak i na koncertě ve městě Cividale, kterého se zúčastnil starosta města, aby osobně sbor přivítal a uvedl.

I mimo oficiální setkání sbor nikdy neopomenul poděkovat písní nebo dárkem pro lidi, kteří se jim věnovali, a tak svým milým přístupem vehnaly slzy do očí majiteli vinařství, kterému po prohlídce zazpívaly píseň v italštině a věnovaly mu dvě láhve vína z Litoměřic…

Zorka Jarošová

Nejvíc jí překvapilo, že sbor si celou akci hradí ze svého rozpočtu, ale na to jsme jako sbor v ČR zvyklé. Navíc sbor dospělých a sborový zpěv vůbec není „sportem vyvoleným“, tudíž se na něj jen velmi těžko hledá sponzor a bohužel i diváků je stále málo. Pravý opak jsme si užívali právě v Itálii. Koncertní program z italského festivalu mohli slyšet posluchači tento víkend na Podzimních sborových dnech, jehož 17. ročník se konal v Litoměřicích.

Nyní jsme načerpali mnoho energie do další práce a v adventní době se můžete těšit na naše další koncerty.

Festival Podzimní sborové dny proběhl za finanční podpory Města Litoměřice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)