KOMEDIE O NAROZENÍ PÁNĚ s dětmi ze Severáčku

Vánoční hra plná známých i méně známých koled zazní v Šaldově divadle v Liberci

Letošní spolupráce Severáčku a Divadla F. X. Šaldy se k završí účinkováním mladších dětí Plamínku a Koncertního sboru v inscenaci Jana D. Klejcha Komedie o narození Páně. V režii Kateřiny Duškové uvidíte nejen půvabný vánoční příběh provázený soubojem dobra a zla, a uslyšíte známé i méně známé vánoční koledy.



Silvie Langrová, středa 7. prosince 2022
Magazín > Zprávičky

Komedie o narození páně - zkouška

divadlo F. X. Šaldy. / https://severacek.cz/

Vánoční a velikonoční biblické příběhy patřily k nejstarším námětům lidového divadla, které se formovalo od 17. století.

Jeho kořeny ovšem sahají ještě hlouběji. Během advent a o Vánocích se v českých kostelech už od dob středověku četl příběh o narození Ježíše Krista. Pro zvýšení účinku byl s oblibou i dramatizován a uváděn jako součást mše. Postupně ovšem do příběhu začaly pronikat světské prvky, a tak byla taková představení vykázána před kostel, kde se jich ujali učitelé a žáci, posléze i cechy, a lidové drama bylo na světě.

Spousta takových her se zachovala v opisech či fragmentech a mnohé z nich se v nejrůznějších úpravách uvádějí v adventním čase dodnes.

Pro naši novou inscenaci jsme zvolili hru méně známého autora Jana D. Klejcha, která příběh o narození Ježíška nahlíží velmi poeticky s místy naivní, ale o to půvabnější prostotou.

Vzhledem k tomu, že se písně z této hry nedochovaly v plném znění, bude inscenace doplněna o řadu více i méně známých koled.

Věříme, že Komedie o narození Páně se stane milým zpestřením adventního času a příjemně vás naladí před vánočními svátky.

Premiéra se uskutečnila v Malém divadle v pátek 2. prosince 2022 v 19.00. Následovat budou představení pro veřejnost i pro liberecké školy.

06.12, 7.12, 08.12, 18.12, 19.12, 20.12, 27.12., 28.12.2022.

Více informací o představení i prodej vstupenek na stránkách divadla: https://www.saldovo-divadlo.cz/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)