Komorní výběr Severáčku bude reprezentovat české sborové umění v Bruselu

Žáci a pedagogové z českých ZUŠ míří do Bruselu

Ve dnech 4.–7. prosince se uskuteční již třetí zahraniční zájezd sboru v této sezoně. Severáčkovské děti účinkovat na dvou velkých koncertech v Evropském parlamentu, zpívat budou samostatně i s orchestrem ZUŠ Kroměříž Collegium giovane.



Silvie Marková/-cs-, sobota 3. prosince 2022
Magazín > Zprávičky

DPS Severáček Liberec

Karel Kašák / https://severacek.cz/

Rok 2022 byl vyhlášen Evropským rokem mládeže, aby zdůraznil její význam a dal prostor mladým lidem v Evropě. Zároveň Česká republika do konce prosince 2022 předsedá Radě EU. Při této příležitosti se 6. prosince koná konference a koncert mladých interpretů z českých ZUŠ.

„Umění je krásným jazykem a projevem lidského umu, má obrovskou moc spojovat jednotlivce i celou společnost, je prostředkem k budování nejen tvořivosti, ale i komunikace a živých vztahů. To vše má v dnešní době, s ohledem na její problémy i často virtuální vztahy, o to větší význam."

S radostí jsme přijali pozvání paní poslankyně Michaely Šojdrové (KDU- ČSL), aby vybrané soubory a sólisté ze základních uměleckých škol vystoupili na této konferenci a současně si vážíme mimořádné příležitosti prezentovat kvalitu a příklady té nejlepší praxe unikátního systému českého základního uměleckého školství v Evropském parlamentu.

Věříme, že tato příležitost se promítne i do dalšího rozvoje a posílení respektu k tomuto nenahraditelnému vzdělávacímu systému u nás.“ říká ředitelka celostátního festivalu ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová, která sama mj. vyučuje na pražské ZUŠ.

„Umělecké vzdělávání dětí má v naší zemi dlouholetou tradici a věřím i velkou budoucnost. Jedná se o propracovaný systém, který je postavený na široké nabídce uměleckých oborů, na vysoké odborné kvalitě učitelů a na dostupnosti pro všechny děti. Mnozí se obávali poklesu zájmu, či dostupnosti po roce 1990, ale myslím, že opak se stal pravdou. Do zřizování se zapojily obce a města, která se snaží školy maximálně podpořit. A tak se daří rozvíjet tradici i s novými programy jako je festival ZUŠ Open či Akademie MenART, které posilují motivaci škol k rozvoji talentů.

Je to propracovaný systém vzdělávání, který nemá ve světě obdoby a my se musíme o něj starat jako o rodinné stříbro. Mám proto upřímnou radost, že pod hlavičkou ZUŠ Open se v Bruselu tento unikátní vzdělávací systém bude prezentovat, a to včetně dvou hudebních vystoupení. Jde o příspěvek k českému předsednictví v EU, kterým chceme ukázat to, co Evropě můžeme nabídnout jako příklad dobré praxe a tu nejlepší investici, tedy do vzdělávání našich dětí,“ doplnila europoslankyně Michaela Šojdrová. ¨

O týden později, 13. prosince, se v bruselském Palais des beaux-arts de Bruxelles (BOZAR) uskuteční koncert u příležitosti zakončení českého předsednictví Rady EU. V rámci multižánrového večera s názvem Passing the Batton to the Next Generation vystoupí přední čeští hudebníci Beata Hlavenková, Radek Baborák a Marcel Bárta, kteří na pódium přizvou i zástupce nejmladší generace hudebníků. V Bruselu tak dojde k symbolickému předání štafety nemladší generaci hudebníků. Koncert v Evropském parlamentu zahájí soubor trubačů z pražské ZUŠ Jana Hanuše Praha provedením Korunovačních fanfár českého barokního mistra Jiřího Ignáce Linky.

Hudbu evropských mistrů barokní hudby J.S. Bacha a G.F. Händela představí taktéž dechový sextet ze ZUŠ Vimperk v originální úpravě pro dané obsazení. Zvuk harfy představí úspěšná žákyně Karolina Matysová ze ZUŠ J. B. Foerstera v Jičíně ve skladbách francouzských romantiků.

Ostravská ZUŠ Mariánské hory představí mladého talentovaného pěvce Dominika Krayzela, který přednese píseň Bedřicha Smetany a ikonicky známou skladbu Granada v úpravě Lubomíra Konečného pro zpěv, flétnu a klavír v doprovodu pedagožek školy. V koncertu se propojí hudební spolupráce společně s tancem.

Šest tanečnic ze <#b>ZUŠ Bystré<#> představí autorské choreografie na hudbu Leonarda Cohena a Petra Hapky. Jejich hudebními partnery budou právě hudebníci z ostravské základní umělecké školy, píseň S poduškou Řípu pod hlavou zazpívá Irena Pohl Houkalová.

V koncertu se taktéž představí velmi nadaný mladý violoncellista Vilém Holásek ze ZUŠ Teplice spolu se svojí pedagožkou, violoncellistkou Janou Vintrovou, který je současně i stipendistou Akademie MenART pod vedením Michaely Fukačové. Společně provedou skladbu La Folia M. Maraise v úpravě pro dvě violoncella.

Vystoupení sólistů a komorních uskupení uzavře Komorní dívčí sbor jednoho z našich neúspěšnějších dětských sborů Severáček, který pracuje pod vedením sbormistryně Silvy Langrové v Základní umělecké škole Liberec přednesem tří skladeb napříč slohovými obdobími.

Druhá část programu je věnována symfonické tvorbě. V podání komorního symfonického orchestru ZUŠ Kroměříž Collegium giovane pod taktovkou předního violisty Pavla Nikla, který soubor v základní umělecké škole vede, zazní Valčík A Dur Antonína Dvořáka, hudba z filmu Piráti z Karibiku a společně se Severáčkem i písně z filmu Les Choristes.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)