Liberecký Severáček znovu zazářil v belgickém Neerpeltu

Za reprezentaci dostaly děti doma dort i báseň

Pěvecký sbor Severáček přivezl na začátku května ze soutěže v belgickém Neerpeltu hned dvě první ceny s hodnocením cum laude, a zopakoval tak skvělou reprezentaci z let 1966, 1968, 1970, 1980, 1992 a 1994.



Jana Kodymová/Mirek Černý, pondělí 23. května 2022
Magazín > Sborový život

Severáček v Neerpeltu

archiv sboru / DPS Severáček - Liberec

Bezmála 80 dětí úspěšného libereckého dětského sboru ZUŠ Severáček bylo pozváno na libereckou radnici. Zástupci vedení města jim poděkovali za úspěšnou reprezentaci města, regionu i českého sborového zpěvu a předali jim drobné dárky.

Za svůj úspěch dostaly děti Severáčku dort a také gratulaci ve verších. Jejich autorem je náměstek primátora města Liberec pro kulturu a školství Ivan Langr.

Ve svém modrém sáčku teď gratuluji Severáčku:

za výjimečná vystoupení, za dvě skvělá ocenění, za našich srdcí pohlazení.

V Neerpeltu jste zazářili a duše lidí potěšili.

A díky vám – to je jasná věc, teď každý ví, kde leží Liberec.

Ať vám to pořád zpívá, ať se na vás slunce dívá,

ať mlčí všichni ptáčci, když koncertují Severáčci.

Je to vždycky chvíle hezká zaslechnout

Czech voices – krásné hlasy z Česka.

A nesmím zapomenout, Mon Dieu na tři dámy,

na tři grácie - Radko, Evo, Silvie!

Vždycky jenom žasnu, jak učíte děti krásnu.

A tak sláva, sláva, sláva, ať Severáček radost dává!

Evropský hudební festival pro mládež v Neerpeltu je bezpochyby fenomén ve světě hudby. Asi stovce dobrovolníků z belgického městečka nedaleko holandského Maastrichtu se podařilo ještě v době „Studené války“ získat na svůj festival špičkové sbory ze všech států za „železnou oponou“. Liberecký Severáček manželů Uherkových zná v Neerpeltu dodnes skoro každý. A to platí í o Petru Ebenovi, který zde byl často v porotě. Časy se ale mění, přídavek „evropský“ už dávno neplatí, vždy přijíždějí i soubory z jiných světadílů, tentokrát z Afriky. Také slovo „festival“ částečně zavádí, protože sbory se představují před mezinárodní porotou a musí nastudovat povinnou skladbu, takže je Neerpelt i hudební soutěž s nejvyššími oceněními („1.cena cum laude“).

Kromě soutěžních představení se pořádají bratrská vystoupení, happeningy, ateliéry, koncerty laureátů, průvody účastníků městem a nenapodobitelná vyhlašování cen v místní sportovní hale s tisíci návštěvníků a samozřejmě i zpěvem Beethovenovy evropské hymny “Alle Menschen werden Brüder“.

Otevřením hranic po revolucích se změnilo i pole zúčastněných sborů. Dříve byly téměř výhradně posílány jen reprezentativní tělesa, nyní mohou přijet třeba i školní sbory, mají-li zájem. To znamená, že ceny si nerozdělují jen sbory ze střední nebo východní Evropy. Poslední desetiletí se velmi zvedla úroveň skandinávských sborů a od perestrojky se hlásí sbory z baltických zemí a tam byla a je sborová hudba stále velmi populární.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)