České pěvecké sbory podpoří Nadační fond Vrba

Maraton českých a moravských pěveckých sborů

Česko, zpívej! Tak se jmenuje benefiční večer, který proběhne ve čtvrtek 6. května 2021 od 18 hodin jako live stream na Facebooku Českých sborů a jejich YouTube kanálu. Přestože pěvecké sbory patří k těm, které protipandemická opatření postihla nejvíce, neskládají ruce do klína.



-cs-, úterý 4. května 2021
Magazín > Zprávičky

Grafika Česko zpívej!

archiv SPO / https://festamusicale.com/

Večerem budou z Jazz & Cocktail Clubu U Staré paní v Praze živě provázet herečka, populární zpěvačka a ambasadorka Nadačního fondu Vrba Berenika Kohoutová a operní pěvec Adam Plachetka. Pro oba platí, že počátky jejich úspěšných uměleckých kariér výrazně ovlivnilo účinkování v dětských pěveckých sborech. Hudební maraton, vytvořený z krátkých videí pěveckých sborů z nedávné minulosti, tak doplní živě moderované vstupy a rozhovory se zajímavými hosty z nejrůznějších oborů, vždy však spjaté se sborovým zpěvem. Diváci se mohou těšit například na herečku a zpěvačku Petru Černockou, novináře Jana Flemra, přednostku oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Jarmilu Heissigerovou, ředitelku Nadačního fondu Vrba Petru Glosr Cvrkalovou a řadu dalších.

„České sbory pomáhají! A my jsme moc rádi, že během benefičního online koncertu Česko zpívej bude možné podpořit právě NF Vrba. Toto propojení nám připadá více než symbolické. Já sama jsem dlouholetou sbormistryní a sborový zpěv je pro mne velkou láskou," říká ředitelka Nadačního fondu Vrba Petra Glosr Cvrkalová. „Tento projekt je inspirován tradicí sborových koncertů pro UNICEF, které vždy během jara probíhaly napříč celou republikou. Když jsme ale přemýšleli, kam energii a podporu nasměrovat nyní, hledali jsme něco, co je takříkajíc doma, a kde peníze chybí. Péče o ovdovělé rodiny, a především děti v nich byla pak jasnou volbou. Málokdo o existenci Nadačního fondu Vrba ví, jeho činnost není dostatečně financována a v dnešní době jsou bohužel jeho aktivity ještě potřebnější nežli dříve," dodává za pořádající Unii českých pěveckých sborů Lukáš Prchal.

Benefiční projekt Česko, zpívej! bude možné sledovat na FB České sbory a YouTube České sbory. Přispět Nadačnímu fondu Vrba mohou nejen diváci streamu v den konání akce a pak celý následující měsíc na portálu Donio - České sbory pro Vrbu. Více informací také na Nadační fond Vrba a České sbory.

České a moravské pěvecké sbory jsou výjimečným a dlouholetým kulturním a společenským fenoménem, který spoluvytvářel v posledních dvou stech letech národní povědomí a byl zároveň podhoubím pro růst výrazných uměleckých individualit. „Dětství v pěveckém sboru mne utvářelo nejen hudebně, ale i společensky. Myslím si, že bez přispění sbormistra pana profesora Staška bych byl někdo jiný, než jsem dnes," říká moderátor večera Adam Plachetka o počátku cesty, která jej dovedla až do Vídeňské opery nebo newyorské MET. Také jeho spolumoderátorka Berenika Kohoutová vděčí za základní pěvecké a pódiové dovednosti dětství ve sborech. „To, co se tam naučíte vám dá skvělou průpravu na to, co vás později čeká na pódiu i mimo něj, ať již zpíváte, hrajete, nebo stojíte před kamerou,” vysvětluje mladá herečka a zpěvačka, která je také ambasadorkou Nadačního fondu Vrba.

Pěvecké sbory zasáhla pandemie COVID 19 plnou silou, v podstatě jsou již přes rok ochuzeni o možnost společného setkávání a zkoušení, natož vystupování. „Dětské sbory budou tento výpadek činnosti a tím ztrátu členské základny dohánět několik let. Pokud nebude činnost možná od září 2021, rozpadnou se úplně a některé se už neobnoví,“ komentuje situaci Hana Virglerová z dětského sboru Rolnička Praha. Přesto nerezignovaly, a prostřednictvím výběru ze záznamů svých nejlepších vystoupení nyní pomohou těm, kterým pandemie přivodila tu nejtěžší a nevratnou ztrátu.

Nadační fond Vrba pomáhá ovdovělým rodinám s dětmi, přináší důležité informace a praktickou pomoc v každodenním životě při cestě těchto rodin zpátky do života. Poskytuje administrativní, finanční a právní poradenství, psychoterapeutickou pomoc, ale i praktické služby hospodyň nebo řemeslníků pro ovdovělé rodiny.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava

Moravskoslezský kraj – zal. 2007
akademický smíšený sbor


Alikvotní sbor Spektrum

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
smíšený sbor


Basové G

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1992
gymnaziální smíšený sbor


Bohemiachor

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1993
smíšený sbor


Bořivoj

Lomnice nad Popelkou (Liberecký kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Český akademický sbor

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 2004
akademický smíšený sbor


Dětské a mládežnické sborové studio Permoník

Karviná (Moravskoslezský kraj) – zal. 1966
školní dětský sbor


Dětský pěvecký sbor Mládí

Litovel (Olomoucký kraj) – zal. 1959
školní dětský sbor


ExperiPent

Chotíkov (Plzeňský kraj) – zal. 2016
vokální ansámbl jazz


Gloria Brunensis

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 2014
ženský sbor


Choirchestra Brno

Jihomoravský kraj – zal. 2010
smíšený sbor


Intonic

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2013
vokální ansámbl populární hudbu a muzikál


Iuventus, gaude!

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 2005
školní dětský sbor


K dur

Kuřim (Jihomoravský kraj) – zal. 2007
smíšený sbor


Komorní pěvecký sbor CHRAPOT

Mělník (Středočeský kraj) – zal. 1993
smíšený sbor


Komorní sbor Lenky Mlynářové při KHV PdF UP Olomouc

Olomoucký kraj – zal. 2003
akademický smíšený sbor


Kühnův dětský sbor

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1932
sborová škola


Lucky Voice Band

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2011
smíšený sbor


MIKROCHOR

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
smíšený sbor


Mládí

Jablonec nad Jizerou (Liberecký kraj) – zal. 1959
školní dětský sbor skladby českých autorů


Pražská kantiléna

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1991
školní dětský sbor


Smíšený komorní sbor ATENEO Univerzity Palackého v Olomouci

Olomoucký kraj – zal. 2001
akademický smíšený sbor


Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl

Pardubický kraj – zal. 1950
středoškolský smíšený sbor


Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl, z.s.

Kutná Hora (Středočeský kraj) – zal. 1846
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)