Rozkvetlá Valdštejnská zahrada hostila mladé umělce

III. ročník festivalu OPEN ZUŠ se vydařil

Velký festivalový sbor čítající na 300 zpěváků a orchestr ZUŠ a konzervatoře Kroměříž, pod vedením Pavla Nikla, uzavřely společným vystoupením maratón koncertů a vystoupení letošního OPEN ZUŠ.

V programu závěrečného koncertu zazněly v jejich podání písně z filmu Slavíci v kleci.



-cs-, čtvrtek 6. června 2019
Magazín > Zprávičky

ZUŠ Open ve Valdštejnské zahradě

-archiv festivalu- / https://www.zusopen.cz

Valdštejnská zahrada v Praze patřila v sobotu skutečně jedinečné akci – ZUŠ Open. Ta tady, stejně jako po celé republice, nabídla koncerty, výstavy, tanec, divadlo a workshopy. Od odpoledne do večera vystoupily na dvou pódiích hudební, taneční a dramatické soubory nejen z Prahy, ale i z celých Čech a Moravy.

„Základní umělecké školy jsou jedinečným fenoménem vychovávajícím pro naši kulturu vynikající mladé umělce, ale hlavně poskytujícím radost z umění obrovskému množství dětí,“

Celostátní happening ZUŠ Open, který druhým rokem pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené, upozorňuje na význam uměleckého vzdělávání. Dává školám mimořádnou příležitost prezentovat práci žáků jednotlivých škol v celostátním měřítku a také vyzdvihuje práci všech pedagogů, kteří se vzdělávání dětí v oblasti umění věnují. Na základních uměleckých školách studuje na 251 tisíc žáků, kterým se věnuje přes 12 tisíc pedagogů.

Do ZUŠ Open se zapojily čtyři stovky „zušek“ z 330 měst, které pozvaly na koncerty od klasiky přes jazz až po lidovou hudbu, na taneční a divadelní vystoupení, happeningy, výstavy či průvody. Děti se ale vydaly i do nemocnic a domovů pro seniory.

Celostátní happening ZUŠ Open, dává školám mimořádnou příležitost prezentovat práci žáků jednotlivých škol v celostátním měřítku a také vyzdvihuje práci všech pedagogů, kteří se vzdělávání dětí v oblasti umění věnují. Na základních uměleckých školách studuje na 251 tisíc žáků, kterým se věnuje přes 12 tisíc pedagogů.

III. ročník ZUŠ Open je za námi, ale v nás stále doznívají všechny krásné a silné momenty. Celou republiku jsme společně ve dvou dnech doslova proměnili v oázu radosti a oslavu umění.

"Každý ročník je vždy o něco lepší a my se už teď těšíme na ten další. Těšíme se, že síla společného sdílení umění a radosti z něj bude nositelkou dalších krásných projektů a jedinečných zážitků. Mimořádnou radost máme z programů, které nabyly další rozměr a přispěly k tomu, že ZUŠ Open může pomoci i potřebným. Jako příklad uvádíme společné umělecké setkání škol ze dvou krajů v Neratově, kde bylo pro Sdružení Neratov, jež se dlouhodobě věnuje pomoci a péči o postižené a lidi s těžkým životním osudem, v rámci ZUŠ Open vybráno téměř 17 000 Kč" takto zhodnotila akci hlavní organizátorka Irena Pohl Houkalová.

Podívejte se na závěrečný Slavnostní koncert ZUŠ Open 2019 z prostoru Valdštejnské zahrady Senátu ČR.

https://www.youtube.com/watch?v=kg4BuB4SSzw

Program koncertu:

V. Petrov: Slavnostní fanfáry v podání hráčů na žesťové nástroje pražských ZUŠ

F. Bridge: Valse Russe - Lukáš Bernášek- housle, Matyáš Zicha - violoncello, Matyáš Papp - klavír

J. Haydn: Sonate D dur, Finale

P. Bazala: Kamzík - Marek Soviš - klavír

F. Chopin: Nocturno Es dur - Sophia Ahmed - klavír

C. M. von Weber: Concertino - Ondřej Toman - klarinet, Bronislav Procházka - klavírní doprovod

A. Dvořák: Dumky č. 1, 6 - Prokop Hodina - housle, Matěj Švec - violoncello, Christian Schneider - klavír

B. Eugene: Jour d´Été à la Montagne, Prelude

A. Piazolla: Libertango - Kvarteto Říčných fléten - Evelína Čížková,

František Hrubý, Alžběta Herzová, Lucie Sochová - příčné flétny

J. Powell: Jak vycvičit draka: Poklidná vesnice, Uvidíme se zítra, Tikari flutes, dir. Andrea Rosíková

B. Bartók: Rumunské tance

P. Breiner: Beatles Concerto Grosso - Hedvika Dejdarová - flétna

Čtyři písně z filmu Slavíci v kleci / Les Choristes - arr. Jan Fila,

Dirigent a umělecký vedoucí - Pavel Nikl (ZUŠ a Konzervatoř Kroměříž), Symfonický orchestr ZUŠ Kroměříž a Zlín a spojené pěvecké sbory.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)