Slavnostní koncert k šedesátinám Severáčku

Osmička na konci letopočtu má pro Severáček stejný význam jako pro naše české dějiny. Pokaždé, když se objeví, znamená to, že se dovršilo další desetiletí, kdy je tento bezesporu výjimečný dětský sbor „na scéně“.



Silvie Pálková / TZ, pondělí 14. května 2018
Magazín > Sborový život

Severáček slaví 60 let

Karel Kašák / archiv Severáčku

Jsou to desetiletí plná bezpočtu hodin zkoušek, koncertů, zájezdů, soustředění, zkrátka všeho, co k životu špičkového uměleckého tělesa patří. Pro děti, které v něm těch deset let zpívají, je to většina jejich života. Na nich je pak nejlépe vidět, jak rychle vyrostou z těch úplně nejmenších puntíkovaných krojů Malých zpěváčků, letmo se mihnou v modrých broučkovských, pak si vyzkouší rok či dva plamínkovské vestičky a najednou stojí v modrých kabátcích na jevišti s Koncertním sborem. Přitom se to zdá jako včera, kdy pochodovaly s cedulkami se jménem ze zkoušky zpívajíc si „Na tý louce zelený“. Čas se nedá zastavit, ale každý, kdo Severáčkem prošel, dá jistě za pravdu, že právě léta sborová patřila v jeho životě k těm nejšťastnějším.

Ti všichni odrostlí i současní zpěváci přijdou v sobotu zpívat a též vzpomínat na zakladatele či spíše rodiče Severáčku Jiřinu a Milana Uherkovy, na úžasného sbormistra Petra Pálku i na všechny ostatní, kteří v Severáčku během desetiletí působili. Na jevišti zazpívají samostatně i společně – přípravná oddělení s Koncetním sborem v závěru první půle koncertu kantátu Vítej, máji, bývalí členové společně s nejstaršími Severáčky v závěru koncertu ty nejkrásnější „evergreeny“ sboru.

Také se bude gratulovat ať již na jevišti či v zákulisí. A to je i přání sbormistryně přípravných oddělení Radky Fryčové a bývalé členky: “Moc přeji do dalších roků Severáčku, aby byly šťastné, plné radosti ze zpívání, kamarádů a báječných zážitků, jako jsme měly v Severáčku coby děti my. Věřím, že Slavnostní koncert k šedesátinám Severáčku udělá radost nejen našim dětem, publiku, ale někde tam nahoru i jeho principálům.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)