První ročník soutěže Sbor roku Eurovize vyhrálo Slovinsko

Známá hudební soutěž Eurovision Song Contest probíhá v Evropě od roku 1956. O přízeň posluchačů se v ní rok co rok uchází vybraní populární interpreti, zástupci jednotlivých zemí starého kontinentu. Letos poprvé ovšem organizátoři uspořádali také "eurovizní" soutěž Sbor roku pro amatérské pěvecké sbory. Historický prvním vítězem se stal ženský sbor Carmen Manet ze Slovinska.



Redakce, Jiří Kolář, pondělí 11. září 2017
Magazín > Zahraničí

Vítězné vystoupení slovinského sboru Carmen Manet

Ojārs Jansons a Reinis Rudzitis / EBU 2017

Ačkoli pořadatelé z European Broadcasting Union připravovali projekt Sbor roku již delší dobu, premiéra soutěže se uskutečnila až letos, a to 22. července 2017 v lotyšské Rize. Narozdíl od Eurovision Song Contest zde vítěze volila odborná porota, ve které zasedla lotyšská mezzosopranistka Elīna Garanča, britský skladatel John Rutter a švýcarský dirigent Nicolas Fink. Slavnostním večerem, který přenášely televizní společnosti zúčastněných zemí a dalších evropských států (kromě České televize, která přenos nenabídla), provázel americký skladatel a dirigent Eric Whitacre a lotyšská televizní moderátorka Eva Johansone. Projekt se stal součástí mezinárodní soutěže Evropské sborové hry, kterou pořádá německá agentura Interkultur.

V historicky prvním klání "sborové Eurovize" se utkalo celkem devět sborů z devíti evropských zemí: rakouský smíšený sbor Hard-Chor, Estonský televizní dívčí sbor, dívčí sbor Spīgo z Lotyšska, chlapecký sbor Les Pastoureaux z Belgie, smíšený Jazzchor Freiburg z Německa, slovinský ženský sbor Carmen Manet, smíšený Akademický sbor Aarhus z Dánska, maďarský Mužský sbor Bély Bartóka a dívčí sbor Côr Merched Sir Gâr z Walesu. Vítězem se stal sbor ze Slovinska pod vedením sbormistra Primože Kerštanja.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)