Mezinárodní A Cappella skupina v Londýně: Co to je, když se řekne Sangerstevne?

O víkendu 15. až 17. května 2015 proběhl na několika místech v Londýně mezinárodní nesoutěžní festival vokálních souborů s názvem London Sangerstevne 2015, kterého se zúčastnilo celkem dvacet osm souborů z Anglie, Walesu, Belgie, Slovenska, Francie, Bulharska, České republiky, Estonska a USA.



Marek Šlechta (redakčně upraveno), pondělí 6. července 2015
Magazín > Zahraničí

Let's go! v Londýně

Dagmar Gauweiler

Sangerstevne je výraz z Norštiny a znamená „písně setkání“. Ve skandinávských zemích je zvykem pořádat nesoutěžní setkání vokálních těles z celé země. Soubory se prezentují svým programem a také mají možnost secvičit a zazpívat společně vybrané písně, a to vše za účelem učit se navzájem jeden od druhého, navázat nové kontakty, setkat se se „starými známými“, inspirovat a nechat se inspirovat, a to vše v uvolněné atmosféře a v akusticky příjemném prostředí. Společně se sdílejí a realizují během nácviku a provedení skladeb společného zpěvu.

Philip Norman, sbormistr, skladatel a varhaník působící v Londýně, který spolupracoval jako varhaník a sbormistr na několika takových severských festivalech, přichází v Londýně roku 2004 s konceptem „Sangerstevne“ a od té doby se zde každoročně pořádá festival, kterého se účastní zpěváci ze všech koutů světa. Kromě Philipa Normana se na organizaci příprav, dramaturgie i chodu festivalu podílí i jeho výkonná ředitelka Christine Didelot a další dobrovolníci.

První festival London Sangerstevne se konal v roce 2004 v kostele St John´s Church v Leytonstone a od té doby se zúčastnilo více než sto třicet souborů z dvaceti zemí. Sangerstevne je nesoutěžní mezinárodní festival pěveckých sborů všech věkových kategorií, velikostí, profesionálních i amatérských, kostelních i sekulárních.

Mezinárodní a cappella skupina Let´s Go! z Prahy, zaměřená na americké spirituály, se letos zúčastnila ve dnech 15. až 17. května 2015 mezinárodního festivalu London Sangerstevne 2015 a využila této příležitosti nejen k účasti na čtyřech koncertech, navázání zajímavých kontaktů a k inspiraci v oblasti sborového i sólového zpěvu, ale také k oznámení nově natočeného videoklipu se spirituálem „Pilgrim of Sorrow“.

Skupina Let´s Go! zdůrazňuje „celostní“ význam amerického spirituálu, totiž 1) jakožto hudebního útvaru, který podstatně ovlivnil vývoj hudby, jak dokázal skladatel Antonín Dvořák, 2) jakožto projevu křesťanské spirituality a 3) jakožto písně usilující o lidská práva slovy Martina Luthera Kinga o snu, že „všichni lidé, černí i bílí, bohatí i chudí, protestanti i katolíci, pohané i Židé, muži i ženy, budou ruku v ruce zpívat černošský spirituál“.

Když Mr. Oral Moses, emeritní profesor University v Kennesaw, Gorgia, USA, lektor a mentor workshopů Gospelu a Spirituálu, basbarytonový zpěvák, bývalý člen legenárního souboru Fisk Jubilee Singers, křtil 12. ledna 2015 v Praze nové CD skupiny Let´s Go!, vyjádřil poslání Let´s Go! stejnými slovy, jimiž „pověřil“ Antonín Dvořák svého žáka Harry T. Burleigha: Jděte a dejte tyto písně světu. V této souvislosti vnímá svou polohu skupina Let´s Go!, která současně hledá i další pěvecká tělesa zejména v Evropě, která se věnují šíření amerických spirituálů. Koncept festivalu London Sangerstevne může tomuto hledání být nápomocen.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)