Sborová hudba v Německu (2/3)

Kulturní činnost sborů

Amatérské provozování hudby – zpěv a instrumentální hra jako aktivní zacházení s hudbou – představují jednu z nejpestřejších oblastí německého hudebního života. Jeho historii a současnost představuje v třídílném seriálu Heribert Allen, čestný předseda Svazu německých koncertních sborů (VKDC).



Heribert Allen, úterý 5. října 2004
Magazín > Zahraničí

Detscher Chorverband

Detscher Chorverband

Koncert představuje vrchol sborové práce. Můžeme vycházet minimálně z jednoho vystoupení ročně u každého sboru či ansámblu; většina je mnohem aktivnější. V ročním průměru zjistíme v jistých oblastech pět veřejných produkcí. Příležitostně se objevují stížnosti na nízký zájem publika o koncerty amatérských hudebníků. Zvláštní význam nabývají koncerty zacílené regionálně, kde často představují první nebo jediný bezprostřední hudebně kulturní zážitek pro místní publikum. Zdá se, že zájem médií o amatérskou hudbu se pozvolna zvyšuje.

Životnost a mnohostrannost německého sborového hnutí jsou zřetelné na mnoha dalších akcích a podnicích. Málokterý týden uběhne, aniž by zemské či regionální pobočky sborových svazů či jiní organizátoři nepořádali nějaké sborové setkání nebo soutěž.

Vzdělání a doškolování zpěváků, sbormistrů a sborového managementu se nabízí v několika podobách. Je zajišťováno samotnými sbory, spolky a svazy, dále řadou organizací mimo sborové svazy a v kooperacích. Spolkové a zemské hudební akademie nabízí sbormistrům kurzy při výkonu zaměstnání. Existují německé prázdninové sborové školy a sborová soustředění v Německu i v zahraničí. Zpěváci a zpěvačky se mohou v různých formách zúčastnit nastudování a provedení některých děl ve ateliérech, sborových akademiích, národních a mezinárodních pěveckých týdnech a jinak nazvaných setkáních.

Zdaleka nejobsažnější a nejvýznamnější část neprofesionálních vokálních hudebních aktivit však zajišťují samotné sbory prostřednictvím velkého bohatství koncertů v regionech i na zájezdech, vystoupeními v médiích a nahrávkami na zvukových nosičích. Promítneme-li regionální sborovou činnost na spolkovou úroveň, zjistíme, že 61 000 sborů produkuje při 305 000 koncertech a dalších produkcích 610 000 hodin hudby pro 61 milionů posluchačů ročně.

Zájezdy na koncerty, přátelská setkání a soutěže získávají ve sborové práci stále větší význam. Velký počet festivalů, setkání a soutěží připravují spolkové a regionální orgány sborových svazů. Některé společnosti se specializovaly na management sborových zájezdů.

Sbory jsou v rámci svých kulturních aktivit podnikatelsky činné; angažují orchestry a sólisty, odměňují dirigenty, nakupují noty a nástroje, pořádají koncerty, festivaly a zájezdy, pořizují zvukové a obrazové snímky a jsou tak obchodními partnery jiným podnikatelům. Činí tak ovšem často na vlastní riziko.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)