Oslavy 50. výročí založení Severáčku

Zpívala celá rodina Severáků

Ve dnech 2.- 4. 4. 2009 oslavil Severáček své padesátiny. Přibližně 1.200 diváků přišlo během těchto tří dnů, aby společně s téměř 300 dětmi Severáčku, ve věku od 3 do 18 let, společně oslavili jeho kulaté jubileum. A když jubileum, nesměli chybět ani jeho bývalí členové, kteří si společně s dětmi zazpívali na sobotním, závěrečném koncertu v Domě kultury.



Jana Průšková, pátek 8. května 2009
Magazín > Sborový život

Severáček oslavil 50 let

archiv sboru / Severáček

Třídenní zpívání Severáček zahájil koncertem v kostele sv. Kříže v Liberci. Tento koncert byl věnovaný památce Petra Pálky. V jeho úvodu zazněla v podání Plamínku a koncertního sboru Severáčku Truvérská mše. Dlouhotrvajícím potleskem pak diváci poděkovali za píseň Panis angelicus v podání sbormistryně Severáčku Silvie Pálkové a koncertního sboru Severáčku. Na závěr prvního koncertu oslav zazněly tóny Strabat mater v podání Ještědu, libereckého smíšeného sboru se kterým si přišli zazpívat sólisté Národního divadla v Praze Iveta Jiříková a Aleš Briscejn, dále pak člen operního sboru Divadla F.X.Šaldy v Liberci Jaroslav Patočka ml. a sbormistryně mladší generace Severáčku Andrea Čančarová-Houfková.

Atmosféru "Slavnostního koncertu duchovní hudby" dokresoval překrásný interiér barokního kostela sv. Kříže a dal prvnímu koncertu oslav punc noblesy a krásy.

Páteční koncert v Divadle F.X.Šaldy patřil památce Jiřiny Uherkové. Všechny děti Severáčku se představili v úvodní písni druhého koncertu oslav, "Zahrajte tu mou..." v úpravě Miroslava Raichla. Pak už se divákům postupně představovala jednotlivá oddělení Severáčku od Broučků I a II, přes Plamínek až po koncertní sbor. Jako zlatá nit se vynula zpěvěm dětí vystoupení sólistky opery Národního divadla Ivety Jiříkové a sólisty Státní opery v Praze Martina Bárty.

Pozvání na koncert přijal známý herec a dabér Pavel Soukup, který vystoupil s recitací na závěr koncertu v kantátě "Otvírání studánek". Ještě před tím, než zazněly tóny kantáty, přišli na jeviště pogratulovat hosté Severáčku, jimiž byli především sbormistři z Německa, Francie a České republiky, ředitel ZUŠ v Liberci Tomáš Kolafa a primátor města Liberce Jiří Kittner. Panu Milanu Uherkovi, zakladateli Severáčku a současné sbormistryni Severáčku Silvii Pálkové vyjádřili ve svých slovech poděkování za jejich práci s dětmi a za skutečnost, že jméno Severáček znají nejen posluchači v České republice, ale i v Evropě a v zámoří.

Závěrečný "Slavnostní koncert k padesatinám sboru" v Domě kultury v Liberci byl důstojnou tečkou za třídenním zpíváním i za celou padesátiletou činností Severáčku. A zpívali opravdu všichni. Nejmladší členové sboru, Malí zpěváčci Severáčku, děti ve věku od tří do šesti let, Broučci I a II, Plamínek, koncertní sbor Severáčku a jeho bývalí členové, kteří vystoupili jak samostatně, tak i ve společném závěrečném zpívání s koncertním sborem Severáčku. Zazpívat přišli také sólista Národního divadla v Praze Aleš Briscejn, jehož "O sole mio" ocenili diváci bouřlivým potleskem, Hana Minutillo, sólistka předních evropských operních scén. Koncert Severáčku ozdobila \"Habanerou\" z Carmen a Kačena divoká v jejím podání byla jedním z nejkrásnějších kamínků v celé mozaice třídenního zpívání.

Na úplný závěr zazpíval koncertní sbor Severáčku společně se sborem bývalých členu Severáčku "Školní scénu" z opery "Jakobín". Překrásná tečka za celými oslavami padesátin sboru, oceněná dlouhotrvajícím potleskem, kterým si diváci řekli o přídavek.

A opět nechyběly gratulace od dalších sbormistrů, tentokrát ze Švýcarska, Španělska, Německa a z České republiky.

Všechny tři koncerty pořádané v rámci oslav 50. výročí založení Severáčku měly veliký ohlas u diváků. A to je to nejkrásnější poděkování všem, kteří se na jejich realizaci podíleli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)