Sbormistr Milan Uherek oslaví těsně před vánočními svátky osmdesátiny

Jeho Liberec si to připomněl s předstihem ve dnech 25. a 26. listopadu dvěma gratulačními koncerty, které v plném souladu s Uherkovou osobností připravily – namísto oslavných projevů – jubilantovi i vyprodaným sálům mimořádný hudební zážitek.



Jaroslava Macková, pátek 9. prosince 2005
Magazín > Sborový život

Na prvním zazněla dvě velká sborově orchestrální díla – Vivaldiho Gloria ve verzi pro sóla a tříhlasý dětský sbor a Magnificat J.S. Bacha. Ve Vivaldim vystoupil koncertní sbor Severáčku, v Bachovi smíšený sbor Ještěd ve spolupráci s dalšími libereckými sbory – vokálním sdružením Rosex a mladým komorním sborem A my taky. Pozoruhodná byla i vyrovnaná sestava sólistů, m.j. dva bývalí „Severáčci“ altistka Lucie Ceralová atenorista Aleš Briscein, ale také současná sbormistryně Severáčku sopranistka Silvie Pálková, sestavu výborně dotvořili sopranistka Věra Poláchová a baryton Martin Bárta. Místo původně plánovaného orchestru divadla F.X.Šaldy, který právě v den oslav musel odjet za jinou povinností, zaskočili pohotově polští sousedé - Filharmonia Dolnosłąska Jelenia Góra, celý koncert nastudoval a řídil Petr Pálka.

Druhý koncert pak byl skutečným holdem Uherkovi jako zakladateli a sbormistrovi Severáčku. V první části zaplnilo scénu i upravené orchestřiště na 500 libereckých dětí – Severáček a jeho přípravné sbory a s nimi další liberecké dětské sbory – Jitřenka, Karola, Kopretinka, Lesněnky, Výšinka a Zpívající blechy. V perfektně připraveném programu uvedly děti dva cykly – Uherkovy Vrabčí písničky a Ebenovu sbírku Zelená se snítka. Představil se i koncertní sbor Severáčku v krátkém, velmi náročném a výborně provedeném programu. Velkým zážitkem pak bylo vystoupení „Sboru bývalých členů Severáčku“ – sešlo se jich na 500, dnes už z mnoha míst republiky, a náročný program (Janáček, Ibért, Schumann, Rubcov, Uherek, Raichl) zazpívali s brilancí, pěveckou kulturou a výrazovou přesvědčivostí, která posluchačům brala dech. Hudební blahopřání „jejich panu Uherkovi“ se tak stalo i názornou ukázkou, jaký trvalý vklad pro ně znamenala léta strávená ve sboru.

Celý tento vynikající program vymysleli, zorganizovali a nastudovali dva lidé – manželé Silvie a Petr Pálkovi, kteří tak vyjádřili nejen svou vděčnost jubilantovi, na jehož celoživotní dílo mohou navazovat, ale současně potvrdili, že jsou jeho důstojnými pokračovateli.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Carola

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1995
školní dětský sbor


Kopretinka

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1976
školní dětský sbor


Severáček

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1958
školní dětský sbor


Výšinka

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 2001
školní dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)