Tématem 10. ročníku festivalu Otevřená zahrada je baroko

Máme rok 2018 a s ním už desátý ročník sborového festivalu, tentokrát zaměřený na baroko. Již tradičně denní program proběhne v Evangelickém kostele a farní zahradě v Libčicích nad Vltavou, na večerní premiéru představení „Les femmes baroques“ se diváci přemístí do libčické Kotelny, jejíž nezaměnitelný interiér je známý z právě probíhající pěvecké talentové soutěže.



Petra Karnetová, úterý 15. května 2018
Magazín > Zprávičky

Ilustrační foto

Piccolo coro a Piccola orchestra / archiv

Zahájení festivalu bude patřit největšímu tělesu, které se jmenuje přesně opačně – Piccolo coro & Piccola orchestra. Určitě se nezdržujte dlouhým vařením oběda (na zahradě bude jídla dost) a ve 13:30 doražte do kostela. Pro nejmladší posluchače to bude asi nejzajímavější číslo programu, i když děti jistě ocení i vystoupení skupiny Mariane a žáků Základní umělecké školy.

Dospělí by si neměli nechat ujít vystoupení profesionálního souboru Ensemble Hipocondria, kde hrají vyhledávaní hráči nejen českých špičkových souborů staré hudby (za všechny jmenujme jejího uměleckého vedoucího Jana Hádka, houslistu Collegia 1704). K tomuto souboru se přidá pěvecký ansámbl I Diletanti, který vede Čeněk Svoboda, zpěvák Collegia 1704.

Zpestřením programu bude odpolední „nesborové“ vystoupení violoncellisty České filharmonie Jana Kellera a estonského kytaristy Priita Petersona, studenta Výmarské hudební akademie F. Liszta, kteří zahrají suity J. S. Bacha. Z té loutnové budete možná znát jednu její část, která často zaznívá na koncertech ZUŠ.

Završením festivalu bude úplně nové představení nazvané „Les femmes baroques“. S desátým ročníkem přišla chvíle, kdy nebudeme uvádět „jen“ hotová díla, ale stáváme se i iniciátory vzniku něčeho nového.

Nápad vytvořit představení festivalu na míru se zrodil poté, co nám manželé Hoffmanovi jako formu partnerství festivalu nabídli využití prostoru Kotelny v libčické šroubárně. Diváci se mohou těšit na hudebně-taneční představení s mluveným slovem, které divákům nabídne příběhy tří výjimečných žen barokní éry: sv. Terezie z Avily, Francescy Caccini a Anny Magdaleny Bachové. Spojí se zde mluvené slovo s historicky poučenou interpretací barokní hudby v podání Hipocondria Ensemble a souboru I Diletanti a současným tancem v podání Cécile da Costa a Lucie Charouzové. Upozorňujeme předem, že představení není určeno dětem do 10 let.

Nabídku občerstvení má v režii opět náš tradiční tým, takže se můžete těšit jak na koláče od Lasíků, tak na výbornou kávu, ale i něco teplého k zakousnutí. Kdo chce být eko, nechť přijde s vlastním šálkem na kávu, sklenicí na nealko či pivním půllitrem.

Podrobný program festivalu najdete na webu Scanduly nebo na Libčických křižovatkách.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)