Otevřená zahrada láká na jarní dramaturgii

Již osmý ročník sborového festivalu Otevřená zahrada se uskuteční v sobotu 14. května v Libčicích nad Vltavou. Festival se koná vždy na jaře, ovšem poprvé ve své historii má Jaro jako téma celého dne. Sbory uvedou renesanční i barokní skladby a celé odpoledne pak zakončí patrně nejznámější skladba o jaru napsaná pro sbor, a to Otvírání studánek Bohuslava Martinů.



Petra Karnetová, úterý 10. května 2016
Magazín > Sborový život

Zaplněný kostel během festivalu Otevřená zahrada

Petra Karnetová / Otevřená zahrada

Letošní ročník ozdobí významné jubileum pořadatelského sboru. Scandula slaví 25 let od svého založení a celý program festivalu zahájí s Fibichovou Missou Brevis. V dalším hudebním bloku uslyšíte, jak se s tématem jara vypořádávali skladatelé období renesance. Ensemble Guillaume je soubor věnující se staré hudbě již 16 let a pravidelně pořádá interpretační dílny zaměřené na polyfonii 15.století.

Dále se budeme moci zaposlouchat do velikonoční hudby barokní v podání roztockého sboru Local Vocal. „Zvolání Morany“ je název koncertního programu mladého sboru Subito a už svým názvem do koncepce festivalu dokonale zapadá. Na jejich průřez jarní tématikou jsou všichni zvědaví.

Ridina Ahmedová vyšla z jazzu, ale i tohle relativně svobodné území jí bylo těsné, a tak se vydala probádat hlasové končiny zcela neznámé. Na festivalu Ridina představí projekt HlaskontraBas – tedy lidský hlas + kontrabas v rukou Petra Tichého. Tento projekt letos uzrál natolik, že zrovna v těchto dnech probíhá natáčení CD. Jeden jarní kus chystá HlaskontraBas speciálně pro libčický festival.

Bohemiachor je sbor, který funguje dost specificky. Sdružuje totiž zpěváky i sbormistry z celé republiky a zkouší formou víkendových soustředění. A pro festival Otevřená zahrada si připravil jarní kantáty Bohuslava Martinů Mikeš z hor. Tu má Mikrochor, další účinkující sbor, ve svém repertoáru již delší dobu, a také již zmíněné Otvírání studánek, které recitací doprovodí Justin Svoboda. K této kantátě vzniká pod vedením Lucie Charouzové taneční choreografie.

Program festivalu má sice těžiště v naší „koncertní hale“, tedy evangelickém kostele, ale atmosféru mu dotváří rozkvetlá farní zahrada. Vězte tedy všichni, že koláčů od Lasíků na ní bude dost a zábavy pro děti také. Kdo má chuť, může festival prožít i venku. Na viděnou v Libčicích nad Vltavou!

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Bohemiachor

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1993
smíšený sbor


Ensemble Guillaume

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
projektový smíšený sbor starou hudbu


MIKROCHOR

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
smíšený sbor


Scandula

Libčice nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1991
smíšený sbor


Subito

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2008
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)