Dvořákův komorní sbor

Kralupy nad Vltavou byly vždy městem, ve kterém nechybělo ochotnické divadlo, hudba a zpěv. Myšlenka založit zde nový pěvecký sbor, který by navázal na tradici a který by posluchače potěšil svým zpěvem, se objevila již roku 1996. První zkouška proběhla 19. května 1998 – díky iniciativě a spolupráci kralupské stavební firmy LUPA spol. s r. o. pana Pavla Lulka, zdejší Základní umělecké školy a starosty Kralup n. Vlt., Mgr. Pavla Rynta.



Marie Lulková, neděle 10. října 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Třicetičlenný smíšený pěvecký sbor s věkovým průměrem 35 let má na svém repertoáru nejen „hudbu starých mistrů“, duchovní hudbu, díla současných autorů, spirituály, ale i lidové písně z různých koutů světa. Skladby, často i za doprovodu hudebních těles, zní většinou v prostorách zámků a kostelů (Kralupy n.Vlt. Levý Hradec, Veltrusy, Klatovy, Praha, Kolín, Komárno...), a to pod vedením sbormistra Mgr. Romana Michálka, absolventa Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy – obor sbormistrovství, a hlasové poradkyně Mgr. Terezy Bystřické, která mj. vede Kühnův dětský smíšený sbor v Praze. Vedoucí sboru je PhDr. Marie Lulková. Sbor se stal členem Unie českých pěveckých sborů.

Úsilí i nadšení všech členů směřuje k tomu, aby se sbor svou činností zapojil do různých aktivit. Výsledkem toho je například každoroční účast na mezinárodním festivalu duchovní hudby v Kašperských Horách Šumava Bayerischer Wald, natáčení CD, zájezdy do Německa, Maďarska. Dvořákův komorní sbor spolupracuje s řadou dalších uměleckých souborů - např. pěveckými sbory Laetitia, Mikrochor z Prahy, Scandula z Libčic nebo orchestry Musica Academica, Žižkovská komorní filharmonie z Prahy, Komorní orchestr Dvořákova kraje z Kralup n. Vlt.

Zatím největším a posledním úspěchem byly koncerty v Paříži – kostely Saint - Pierre na Monmartru, Madelaine, Saint-Christophe de Javel, kde sbor navázal další spolupráci a přijal pozvání na mezinárodní festival sborů, který se koná v srpnu 2005 v Chaise Dieu ve Francii.

Kdosi řekl, že „hudba očišťuje duši“– a právě naplnění těchto slov je přáním všech členů sboru.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Dvořákův komorní sbor

Kralupy nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1998
smíšený sbor


Laetitia

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1980
smíšený sbor


MIKROCHOR

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
smíšený sbor


Scandula

Libčice nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1991
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)