Pražský sbor Cancioneta Praga zpíval v Jihoafrické republice

Cancioneta Praga, pražský sbor založený v roce 2010 z iniciativy sbormistra Lukáše Jindřicha, vyjel v říjnu roku 2016 na turné do Jihoafrické republiky. Sbor, jenž byl původně založen jako ženský, se stále častěji opírá i o mužské hlasy a právě ve smíšeném složení se tohoto turné zúčastnil.



Adéla Balcarová, Oskar Šverdík, čtvrtek 1. prosince 2016
Magazín > Sborový život

Cancioneta Praha v Hugo Lambrects Music Centre

archiv sboru / Cancioneta Praga

Plánování této cesty sahá až do roku 2014, kdy Prahu v rámci svého evropského turné krátce navštívil uznávaný jihoafrický sbor Cape Town Youth Choir (CTYC) pod vedením Leona Starkera. Po úspěšném společném koncertu v zaplněném kostele sv. Šimona a Judy v Praze, se pražskému sboru dostalo pozvání do Kapského Města. Nikoho z členů v té době ani nenapadlo, že po dvou letech se tato myšlenka stane realitou a sbor se vydá na reciproční návštěvu do Jihoafrické republiky potěšit tamější publikum. Přípravy na turné byly dlouhodobé a repertoár byl pečlivě vybrán tak, aby zahrnoval množství hudebních stylů a posluchačům představil co nejširší škálu děl sborové tvorby. Koncerty se tedy rozezněly filmovou hudbou, klasickou hudbou i lidovými písněmi celého světa zpívanými v původních jazycích. Veliký důraz sbor kladl zejména na přípravu afrických lidových písní, kterými si chtěl naklonit místní publikum. Atmosféru tak oživily písně Siyahamba, Shosholoza či I Pharadisi, které se pokaždé dočkaly vřelé odezvy. Každý koncertní večer byl tedy naplněn radostí, potěšením a dobrou náladou, která se od publika odrážela ke sboristům a zajistila jim tak ojedinělý hudební zážitek.

Největší koncert celého turné se uskutečnil v impozantní koncertní síni Hugo Lambrechts Music Centre v Kapském Městě, kde v první části vystoupil sbor CTYC a v druhé Cancioneta Praga. Na závěr koncertu, jako již tradičně při vystupování těchto dvou těles, zazněla skladba Adiemus Karla Jenkinse a tradiční africká píseň Ukuthula, hovořící o boji za lidská práva a rovnosti všech. Zejména společný zpěv byl vždy velice emotivním zážitkem, který jen potvrdil, že hudba skutečně spojuje všechny napříč světadíly. Další koncerty v prostorách knihovny Kapského Města či v moderním kostele ve městě Ceres se nesly v komornějším duchu. Závěrem turné byl pražský sbor hostem nedělní mše v St. Mary´s Cathedral, jedné z nejkrásnějších katedrál Kapského Města, kde sklidil veliký potlesk a svou interpretací chrámové a klasické hudby nadchl celou kongregaci. Zcela neplánovaně a bezprostředně si sbor nakonec zazpíval také v oblasti V&A Waterfront blízko přístavu, kde zaujal kolemjdoucí, kteří se zastavili, zaposlouchali a strávili se sborem několik chvil.

Čas mezi koncerty byl vyplněn poznáváním a objevováním krás města jako takového a jeho okolí (Stolová hora, Mys Dobré naděje, Robben Island a další) a všichni zúčastnění odjížděli z Jihoafrické republiky nejen s pocitem dobře odzpívaných a úspěšných koncertů, ale také se silnými zážitky ze všech navštívených míst. Do budoucna by sbor, který často a úspěšně koncertuje zejména v Praze i po celé České republice, rád opět vycestoval do zahraničí a spojil šíření svého sborového umění s poznáním dalších částí světa, čímž by navázal na své úspěchy ve Španělsku (2010), Německu (2011, 2014), Maďarsku (2015) a nyní v JAR (2016).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)