Sbor Cancioneta Praga poprvé v USA

Sbor Cancioneta Praga se za týden vydá na svou první cestu za oceán, do Spojených států amerických.

Po poslední zahraniční cestě, kterou sbor absolvoval v roce 2016 do Jihoafrické republiky, je to tak další výjimečná příležitost reprezentovat českou sborovou tvorbu a českou kulturu jako takovou.



Petra Martínková, úterý 7. února 2023
Magazín > Sborový život

Cancioneta Praga

archiv sboru / Cancioneta Praga

Pěvecký sbor Cancioneta Praga, který vznikl v roce 2010 z iniciativy sbormistra Lukáše Jindřicha, a jeho členkami jsou zpěvačky, které dříve působily ve výběrových, převážně pražských sborech (Bambini di Praga, Radost Praha a další) se za týden vydá na svou první cestu za oceán, do Spojených států amerických. V USA sbor čekají čtyři vystoupení, z nichž jedno se uskuteční ve Sternově Auditoriu světoznámé Carnegie Hall. Sbor zde vystoupí 20. února 2023 pod vedením sbormistra Lukáše Jindřicha na koncertě pod názvem „Simple Gifts“. Tento koncert je pořádán uměleckou agenturou Distinguished Concerts International New York, jimiž byl sbor osloven již v roce 2019, ovšem s nástupem pandemie COVID-19 byl koncert odložen a přesunut až na únor tohoto roku.

V rámci tohoto hudebního večera Cancioneta Praga publiku představí výběr skladeb sborové tvorby významných českých autorů. Za klavírního doprovodu paní Lenky Navrátilové tak zazní skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Zdeňka Lukáše, Jana Nováka a dalších. Na závěr vystoupení publikum vyslechne skladbu Adiemus od Sira Karla Jenkinse a výběr amerických spirituálů.

Vystoupení v Carnegie Hall bude předcházet koncert ve spolupráci se zástupci Českého centra v New Yorku, a to v krásných prostorách Bohemian National Hall. Program koncertu, který proběhne ve čtvrtek 16. února 2023, je rozdělen do třech částí. V té první si publikum vyslechne několik skladeb klasické sborové tvorby, na ní navážou světoznámé filmové melodie a na závěr vystoupení se publikum spolu se sborem vydá na cestu „Letem světem“. Jedná se o hudební pásmo zahrnující písně z celého světa a odkaz sboru Bambini di Praga, který Cancioneta Praga nadále s velkou pokorou a oblibou zařazuje do svého repertoáru, mimo jiné i proto, že se řadí k posluchačsky velmi oblíbeným.

V tomto duchu proběhnou i poslední dvě vystoupení. A to komorní koncert v kostele sv. Panny Marie Karmelské v Astorii, kde se setkávají čeští a slovenští krajané na bohoslužbách, které vede český farář pan Antonín Kocurek. Na závěr cesty se sbor přesune z New Yorku do Washingtonu D.C., kde proběhne koncert ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)