Cancioneta Praga rozezpívala Carnegie Hall

Pěvecký sbor Cancioneta Praga se v únoru 2023 vydal na svou první cestu za „velkou louži“ do Spojených států amerických. Splnil si tak hudební sen.



Michaela Segers, úterý 21. března 2023
Magazín > Sborový život

PS Cancioneta Praga v Carnegie Hall

Ondřej Sova / Ondřej Sova

Na cestu, která měla proběhnout již na jaře roku 2020, ale kvůli nástupu pandemie Covid-19 se neuskutečnila. V únoru tohoto roku se sbor pod vedením Lukáše Jindřicha konečně mohl za oceán vydat a zazpívat i v newyorské Carnegie Hall, jedné z nejprestižnějších koncertních síní na světě, kam byl pozván uměleckou agenturou Distinguished Concerts International New York.

Během necelých 10 dnů pobytu v USA Cancioneta Praga uskutečnila čtyři vystoupení a každý z těchto koncertů byl něčím specifický. První z nich proběhnul 16. února 2023 v České národní budově v New Yorku, jež je také sídlem českého konzulátu a newyorského Českého centra. Zaplněný hlavní sál, tzv. „Ballroom“, vyslechnul široký repertoár počínající klasickou hudbou, přes filmové a populární melodie. V závěru pak koncert vyvrcholil pásmem lidových písní z různých zemí světa.

19. února 2023 zazpíval sbor v kostele Panny Marie Karmelské v městské části Queens. Koncert navazoval na pravidelnou nedělní mši v českém jazyce, na níž se scházejí krajané z Česka a Slovenska. Závěr vystoupení se nesl v dojemném duchu, kdy pastor kostela a účastníci mše požehnali celému sboru před jeho nadcházejícím koncertem v Carnegie Hall.

A konečně v pondělí 20. února 2023 vystoupil sbor Cancioneta Praga v rámci hudebního večera nazvaného Simple Gifts v hlavní síni Carnegie Hall, Isaac Stern Auditorium, s programem představujícím zejména českou hudbu. Kromě děl Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany, Zdeňka Lukáše a dalších významných českých skladatelů zazněla i sborová úprava 2. věty Dvořákovy symfonie Z Nového světa. Novosvětská se tedy rozezněla na stejném místě, kde měla před 130 lety premiéru. S publikem se v závěru sbor rozloučil americkými spirituály, během nichž se zpěvem zapojil celý sál, který následně sbor odměnil potleskem ve stoje.

Za posledním koncertem se zpěvačky přesunuly z New Yorku do Washingtonu, aby vystoupily na velvyslanectví České republiky. Tam se v publiku sešli jak Češi, tak i Američané, aby si poslechli rozmanitý program složený opět z hudby klasické, populární i lidové.

Čas mezi koncerty byl vyplněn poznáváním měst New York a Washington jako takových… (Socha Svobody, 9/11 Memorial Museum, China Town, Empire State Building, Bílý dům, Kapitol Spojených států amerických a další). Cancioneta Praga tak odjížděla z USA nejen s pocitem dobře odzpívaných a úspěšných koncertů, ale také s úžasnými zážitky ze všech navštívených míst.

Ačkoliv sbor pravidelně koncertuje s několika mužskými hlasy na pódiu, na cestu se (s výjimkou sbormistra) vydala pouze ženská část sboru spolu s dvorní klavíristkou, paní Lenkou Navrátilovou. Nejedná se o první zahraniční zkušenost - sbor Cancioneta Praga během své třináctileté existence již zavítal několikrát do Německa, dále do Španělska, Maďarska, ale také Jihoafrické republiky. Vystoupení v Carnegie Hall se však řadí k naprosto výjimečným příležitostem, jež zároveň nejsou samozřejmostí pro „každého hudebníka“, a tak Cancioneta Praga může tuto hudební cestu skutečně nazvat splněným snem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)