Festival Musica Sacra

Devátým ročníkem mezinárodní přehlídky chrámové hudby Musica sacra ožily 5. a 6. června Moravské Budějovice. Festivalu, který je zasvěcen interpretaci chrámové hudby, se zúčastnílo 18 dětských a dospělých souborů z Česka a Rakouska, zabývajících se duchovní hudbou.



 , středa 9. června 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek

Jiří Popelka

Program dvoudenní přehlídky odstartoval v sobotu od 9.30 hodin na náměstí Míru vystoupením místních mažoretek. Po nich následovalo provedení skladby Laudate omnes a předvedení putovního poháru celého festivalu. Přehlídka chrámové hudby Musica sacra se koná pravidelně od roku 1996 střídavě v Rakousku a Česku. Jejími pořadateli byla města Znojmo, Pernegg, Třebíč, Retz a Jaroměřice nad Rokytnou, v posledních dvou letech ji pořádala Vídeň a Geras.

Festivalu se zúčastnily: Smíšený pěvecký sbor z Moravských Budějovic a Želetavský ženský sbor, Chrámový sbor Mödring, jihlavský pěvecký sbor Campanula, Vídeňský vokální sbor, Brixiho komorní soubor z Teplic či Chrámový sbor Arbesthal - Göttlesbrunn.

Hlavní koncerty proběhly po oba dny od 17 hodin v kostele sv. Jiljí.

V závěru dvoudenní hudební přehlídky zazpívaly všechny sbory společnou skladbu Laudate omnes gentes. Pořadatelé u příležitosti konání festivalu vydali i reprezentativní almanach s prezentací všech zúčastněných souborů. Záštitu nad přehlídkou převzal hejtman Vysočiny František Dohnal a brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Jubilejní desátý ročník se v roce 2005uskuteční v Moravském Krumlově v Jihomoravském kraji, sdělil dnes ČTK Václav Kovář z moravskobudějovického kulturního střediska.

Zdejší radnice nabídla uspořádání festivalu v příštím roce Jihlavě. Jihlavští radní ovšem nechtějí přehlídku pořádat sami, ale jen v případě, že se na financování bude podílet i kraj Vysočina. "Náklady dosahují přibližně 300.000 korun a tolik v rozpočtu nenajdeme, máme vlastní aktivity," řekl náměstek primátora Vladimír Hink. "Je to evidentní výmluva, když na to mají Budějovice, proč by neměla Jihlava, prostě se jim to nechce organizovat," reagoval Kovář.

Zástupce hejtmana Vysočiny Miloš Vystrčil finanční podíl kraje nevyloučil. Kraj však podle něj nemůže poskytnout potřebné záruky do doby zakončení letošního festivalu, kdy má pořadatel příštího ročníku přebrat putovní pohár. Festival by podle Vystrčila mohl získat podporu z grantových programů z Fondu Vysočiny na příští rok


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)