Poslechněte si novou kantátu ke cti sv. Zdislavy

Trautzlova umělecká společnost vydala nové CD

Sv. Zdislava - ochránkyně chudých, nemocných. Odkaz této světice je v dnešní Covidové době zvláště aktuální. Inspiroval také skladatele a dirigenta Jana Zástěru, který na její počest zkomponoval komorní kantátu. Dílo pro sbor, orchestr a ŕecitátora si nyní můžete poslechnout na novém CD Trauzlovy umělecké společnosti.



Petr Šíla, středa 21. dubna 2021
Magazín > Zprávičky

CD Svatá Zdislava

archiv TUS / ceskenebezari.cz

V roce 2020 jsme si připomněli 800 let od narození paní Zdislavy z Lemberka a Křižanova. Tato patronka Litoměřické diecéze a Libereckého kraje je známa svou dobrotivostí, zbožností, péčí o nemocné a potřebné a také jako milující matka a oddaná manželka.

Na její počest se rozhodl teplický skladatel Jan Zástěra zhudebnit libreto textaře Jana Matouška „Já vládnu pouze láskou“. Tak vznikla kantáta pro smíšený sbor, smyčcový kvintet a herečku, která svými recitovanými vstupy doplňuje zpívané části. Poetické ztvárnění a melodická hudba zpřístupňuje Zdislavin odkaz nejširšímu publiku.

Výročí připadlo téměř příznačně na rok, kdy se kvůli světové pandemii viru covid-19 stává připomínka Zdislaviny obětavé pomoci nemocným, zakládání špitálů a klášterů nanejvýš aktuální.

Ve spolupráci s TV Noe je na rok 2021 dále plánováno natáčení televizního medailonku v krásném okolí města Jablonného v Podještědí. Obrazový záznam z míst spojených s životem světice dodá kantátě další rozměr. V roli Zdislavy se představí herečka libereckého divadla F. X. Šaldy Karolína Baranová.

Dříve, než bude možné si skladbu zhlédnout v televizním pořadu či poslechnout na některém z živých vystoupení, mohou si ji zájemci vychutnat na nahrávce, která právě nyní vychází na CD a je k dostání na webu www.ceskenebezari.cz.

Tato nahrávka vyšla právě rok poté, co pořádající Trautzlova umělecká společnost s velkým úspěchem doprovodila hudbou Českou národní pouť do Říma a oslavila novými skladbami Jana Zástěry další kulaté výročí Zdislaviny současnice a souputnice, svaté Anežky České. Vybrané tři písně z loňské pouti s novými českými texty jsou bonusovými skladbami na aktuálně vycházející nahrávce a tvoří tak propojení těchto dvou výročí.

V letošním roce se pak tato souslednost jubileí do třetice završí Zástěrovým oratoriem u příležitosti 1100 let umučení svaté Ludmily na Tetíně. Všechny tři tyto světice se potkávají spolu s dalšími českými patrony a světci v jeho rozsáhlém cyklu kantát České nebe.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)