Sbor Gaudeamus i s mladým dirigentem ukázali, že umí

Májový středeční večer přilákal davy mladých lidí netradičně do kostela sv. Janů v Minoritské ulici. Hudební fakulta JAMU tam pořádala absolventský koncert Štěpána Policera, sbormistra mladého smíšeného pěveckého sboru Gaudeamus.



Karla Hofmannová, pondělí 30. května 2005
Magazín > Sborový život

Štěpán Policer (zdroj: www.gaudeamus-brno.cz)

Sbor Gaudeamus existuje od roku 1996 a tvoří ho mladí lidé, většinou studenti brněnských středních a vysokých škol. Upozornili na sebe již v několika soutěžích a mají za sebou úspěšná zahraniční turné. Společně s komorním orchestrem Czech Virtuosi a mladými operními sólisty předvedl Gaudeamus program hodný zkušených profesionálů. Zpěv a capella v první polovině koncertu přesvědčil, že nejde o nezkušené příležitostné těleso. Skladby S. V. Rachmaninova, J. Brahmse a fuga Petra Ebena Nihil sub sole novum zněly klasicky průzračně, Gloria od tchajwanského skladatele Hyo-Won Woo chválila Boha radostnými jazzovými synkopami. Mladý sbor projevil perfektní průpravu u neprofesionálů neobvyklou – precizní výslovnost, lehkost nasazování tónu, plnost a vyrovnanost zvuku, bohatá dynamická výrazová škála. Poněkud chyběla pouze zvuková špička v sopránech, zato basy se prosazovaly tmavou sametovou barvou.

Druhá polovina večera patřila W. A. Mozartovi a jeho Rekviem d moll. Sbor dostal několik profesionálních posil, což pomohlo zvukovému objemu. Sólových partů se s ušlechtilou komorní lehkostí ujali operní sólisté Andrea Priechodská, Markéta Kubínová, Richard Samek a Aleš Šťáva. Mladý dirigent strhl účinkující k maximálnímu výkonu a vedl je přesnými, úspornými a srozumitelnými gesty. Žák brněnského nestora sborového zpěvu Josefa Pančíka přesvědčil, že sborové umění má v Brně před sebou stále velkou budoucnost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)