Českobudějovický sborový festival 2005

V dubnu se Koncertní síň Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích naplňuje pravidelně hlasy jihočeských sborových zpěváků. Nejinak tomu bylo i 22. dubna 2005, kdy toto přívětivé koncertní prostředí hostilo Českobudějovický sborový festival, který v lichých letech střídá již tradiční Chodurův festival pěveckých sborů.



Jiří Kolář, pondělí 25. dubna 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Jihočeský oblastní výbor UČPS spolu s Jihočeskou komorní filharmonií představily posluchačům celkem sedm sborů z Českých Budějovic, Jindřichova Hradce, Třeboně a Milevska a jednoho hosta – Pěvecké sdružení pražských učitelek.

O tom, že se České Budějovice nemusí bát o budoucnost svého sborového zpěvu, přesvědčily již Dětský pěvecký sbor Da Capo ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, České Budějovice spolu s hlavním reprezentantem dětského sborového zpěvu v jihočeském krajském městě – Českobudějovickým dětským pěveckým sborem Canzonetta. Třicetičlenný sbor Da Capo (sbm. V. Míková), který tvoří jakési přípravné oddělení Canzonetty, vyniká velmi dobrou pěveckou technikou, vzornou deklamací a velmi dobrou intonací. Ve výraze však zůstali malí zpěváci skladbám V. Neumanna (U nás v kapele) a J. Vičara (výběr z Míšových písniček) dlužni více úsměvu a viditelného prožitku. Ten by mohla naopak rozdávat výborná Canzonetta. Sbormistryně A. Knotková, která slaví v letošním roce své kulaté životní jubileum a obdržela od Jihočeského oblastního výboru UČPS u příležitosti tohoto festivalu čestný diplom, nabídla v programu Canzonetty mj. oblíbený Lukášův tříhlasý dětský sbor s doprovodem klavíru a bicích nástrojů na slova lidové poezie „Řemeslníci“ (s pozoruhodným výkonem dvojice sólistek) a výběr z Moravských písní J. Laburdy. Provedení všech skladeb včetně závěrečného roztančeného „Boogie woogie bugle boy“ v úpravě T. Chinna a za výtečného klavírního doprovodu A. Špatné odměnili posluchači nadšeným potleskem.

Stálé místo si v programech českobudějovických sborových festivalů udržuje Smíšený pěvecký sbor „Mendík“ Gymnázia J. V. Jirsíka (sbm. L. Dvořáková). Maturitní starosti tentokrát zmenšily obsazení sboru na polovic, přesto se gymnazisté s pravým pěveckým elánem vyrovnali s programem sestaveným převážně z úprav domácích a cizích lidových písní se ctí.

Smíšené pěvecké sbory Smetana Jindřichův Hradec (s temperamentní, hudebně citlivou sbormistryní V. Kadičovou) a Pěslav-Ozvěna Třeboň (sbm. J. Masopust převzal u příležitosti svých neuvěřitelných osmdesátin z rukou předsedy Jihočeského Oblastního výboru Unie českých pěveckých sborů doc. J. Fuchse Zlatý odznak UČPS s granáty) pracují v současné době v komorním obsazení. Zajímavý program (např. J. E. Kypta: Ave Maria) provedly s nakažlivou chutí a snahou o opravdový výraz.

V komorním obsazení pracuje i Smíšený pěvecký sbor Milevsko, jehož sbormistryni A. Maršálkovou vyznamenal Jihočeský OV UČPS za dlouholetou úspěšnou sbormistrovskou činnost regionální Cenou Františka Chodury. Málo známý, atraktivní cyklus „Mysliveckých písniček I“ M. Zedníka s doprovodem klavíru a dvojice trubek rozhodně upoutal hudebním vtipem i velmi dobrou, kultivovanou interpretací pozornost všech posluchačů.

Reprezentačním souborem Českých Budějovic je vzhledem k mnoha úspěchům dosaženým na domácí i zahraniční hudební scéně bezesporu Jihočeský vysokoškolský sbor. Svým počtem v současné době jeden z největších domácích ženských sborů sestavil program ze dvou náročných skladeb Z. Lukáše („Zpěv zpěvů“ na báseň M. Procházkové, op. 182 a „Kravarky“, čtyřhlasý ženský sbor s doprovodem trianglu, tamburíny a dřívek na slova lidové poezie moravské, op. 148) a Chodurovy úpravy lidové písně Kramářko hlinecká. Sbormistr J. Fuchs, sám výtečný sólový zpěvák, věnuje trvalou péči nejen rozvoji pěvecké kultury sboru, ale i výrazné interpretaci skladeb. Vystoupení vysokoškolských studentek bylo přijato s vřelým zaujetím a zaslouženým potleskem.

Jak již bylo řečeno v úvodu, za hosta letošního Českobudějovického sborového festivalu si pořadatelé vybrali Pěvecké sdružení pražských učitelek (sbm. I. Zelenka). I tento kdysi početný soubor bychom mohli v současné době zařadit spíše mezi sbory komorní. Úbytek pěvců ve sborech dospělých je typickým rysem vývoje posledního desetiletí nejen v České republice. V programu PSPUk zaujaly nejvíce čtyřhlasé autorské a cappellové úpravy Dvořákových Moravských dvojzpěvů (Šípek, Holub na javoře) a málo známá, hudebně vtipná skladba J. Temla „Vivat gaudeamus“.

Úspěšný sborový večer završil společný zpěv všech účastníků pod vedením dramaturga festivalu V. Vačkáře. Posluchači vyslechli působivé provedení sborové úpravy písně „Can´t help talling in love“ autorů G. Weise a H. Perrettiho a Beethovenův sbor „Freude schöner Götterfunken“ – hymnu Evropské unie.

V příštím roce uplyne 100 let od narození sbormistra, skladatele a pedagoga Františka Chodury. Můžeme se tedy již dnes zřejmě těšit na vskutku slavnostní českobudějovický sborový festival nesoucí jeho jméno.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Českobudějovický dětský pěvecký sbor Canzonetta

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1988
dětský sbor


Da Capo

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1998
školní dětský sbor


Jihočeský vysokoškolský sbor

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1982
akademický ženský sbor


Mendík

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1989
gymnaziální smíšený sbor


Milevský smíšený sbor, z.s.

Milevsko (Jihočeský kraj) – zal. 1976
smíšený sbor


Pěvecké sdružení pražských učitelek, z. s.

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1912
ženský sbor


Smetana Jindřichův Hradec

Jihočeský kraj – zal. 1861
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)