Výroční koncert VUS UK: Carmina Burana

V pátek 9. června v Betlémské kapli na Praze 1 uvede Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze koncert k 75. výročí založení sboru. Pod taktovkou Jakuba Zichy zazní Carmina Burana v Orffově provedení pro dva klavíry a bicí. Dále zazní výběr z liturgie J. Zlatoústého od Rachmaniova pod vedením Ondřeje Kunovského. Spoluúčinkují sólisté a sbory Pražský smíšený sbor a Collegium Technicum z Košic.



Barbora Hladíková, úterý 16. května 2023
Magazín > Sborový život

pozvánka na koncert

VUS UK / VUS UK

V letošním roce oslaví Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy krásných 75 let. Tři čtvrtě století existence tohoto předního českého neprofesionálního pěveckého sboru se pochopitelně neobejde bez řádného výročního koncertu, na který se můžete těšit v pátek 9. června 2023 v 19:30 v působivých prostorách Betlémské kaple. A aby byl koncert skutečně slavnostní, přizval soubor ke spolupráci dva další sbory, se kterými společně za řadu dekád své činnosti vystupoval již mnohokrát. Prvním hostujícím sborem je Pražský smíšený sbor pod vedením Jiřího Petrdlíka, který VUS UK posílí při provedení výběru z Liturgie svatého Jana Zlatoústého Sergeje Rachmaninova, jehož dvojité výročí si letos připomínáme. V další části koncertu vystřídá PSS Collegium Technicum z východoslovenských Košic a pod taktovkou dlouholetého uměleckého vedoucího VUS UK Jakuba Zichy zazní slavná Orffova kantáta Carmina Burana (spolu se sólisty Zuzanou Koś Kopřivovou, Jakubem Hliněnským a Ondřejem Benkem). Přijďte spolu s námi oslavit dlouholeté působení Vysokoškolského uměleckého souboru UK.

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze (VUS UK) je předním českým neprofesionálním sborovým tělesem složeným především ze studentů, absolventů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a ostatních pražských vysokých škol. Vznikl již v roce 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem. Sbor je jako jediný zástupce v České republice členem Evropské federace mladých sborů. Vedle pravidelné koncertní činnosti v Praze a v jiných místech České republiky sbor vystupuje často i v zahraničí. Významného úspěchu soubor dosáhl v roce 2005, kdy zvítězil v soutěži Musica sacra Praga. Zatím posledním vavřínem je vítězství na Festivalu sborového umění v Jihlavě v roce 2009, kde sbor dále získal zvláštní cenu poroty za vynikající interpretaci díla Bohuslava Martinů. Zatím poslední vydané CD 2018 – Te Deum laudamus s duchovní tvorbou významných českých hudebních skladatelů Zdeňka Lukáše (1928-2007) a Petra Ebena (1929-2007) a připravuje se nové již dvanácté CD k 75. výročí. Sbor je rovněž aktivní na poli divadelní tvorby, v roce 2004 se zúčastnil velkolepého provedení opery CARMEN v německém Gelsenkirchenu a v září 2005 opery TOSCA v Bambergu. Nejnovější aktivitou sboru je spolupráce s činohrou Národního divadla v Praze. Od září 1999 je hlavním sbormistrem a uměleckým vedoucím Jakub Zicha, absolvent Pražské konzervatoře v oboru viola a dirigování.

Výroční koncert VUS UK: Carmina Burana

Termín konání: 9. červen 2023

Místo konání: Betlémská kaple, Betlémské náměstí 255/4, 110 00 Praha 1 – Staré Město

Začátek koncertu: 19:30

Vstupné: jednotné 250 Kč (lze objednat na e-mailu: vus@vus-uk.cz)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)