Přímý přenos potěšil duši a pomohl dobré věci

České sbory zpívají pro Vrbu

Úvodní díl pořadu Česko zpívej! představil více jak hodinu sborové hudby i zajímavé hosty, kteří si svůj život nedokáží představit bez sborového zpívání. Akce byla spojena s beneficí ve prospěch fondu Vrba. Uvedení dalšího dílu sborového maratonu chystají pořadatelé již příští týden.



Silvie Levá, pondělí 10. května 2021
Magazín > Zprávičky

Vocalissimo

Armin / Vocalissimo

Ani v době dlouhého vynuceného mlčení sbory nezahálejí - společně pomáhají dobré věci

Úvodní část sborového pořadu Česko zpívej, živě vysílaná na internetových platformách z pražského jazzového klubu „U Staré paní „ byla osvěžením nejen pro všechny sborové zpěváky, sbormistry, kteří se nemohou bezmála rok scházet na zkouškách a koncertovat, ale pro všechny příznivce kvalitní hudby.

Z původního záměru připravit sborový maraton se díky velkého zájmu účinkujících sborů stal malý hudební seriál. Pořádající Unie českých pěveckých sborů v něm zdařile propojila nahrávky pěveckých sborů a rozhovory se známými osobnostmi s beneficí na dobrou věc, konkrétně s podporou ovdovělých rodin s dětmi.

Autor a režisér čtvrtečního pořadu Lukáš Prchal si vybral 30 hudebních videí, která dobře reprezentují šíři a různorodost naší sborové kultury. V programu zazněly skladby z okruhu české hudební klasiky, lidové písně černošské spirituály, úpravy populární hudby i soudobá světová sborová hudba.

Vedle legendárních dětských sborů (např. Kühnův dětský sbor, Campanella Olomouc nebo studia Permoník Karviná) a vybraných studentských souborů (např. Český akademický sbor Brno, APS Ostrava, KOS Litomyšl) jsme mohli slyšet také zástupce tradičních smíšených sborů (např. Bořivoj Lomnice nad Popelkou, Bohemiachor nebo pražský Mikrochor). Zvláštní vstup byl věnován populární Acapella scéně, tu dobře reprezentovaly soubory Intonic a Experipent. Stranou nezůstala ani experimentální alikvótní hudba nebo spojení zpěvu a tance, styl Body percussion.

Zvláštním fenoménem Covidové doby jsou takzvaná mozaiková videa. Členové sborů, kteří se nemohou sejít ke společnému zpěvu, nazpívají své party odděleně a teprve po jejich technickém zpracování vznikne virtuální pěvecký sbor. V rámci pořadu Česko zpívej! se uskutečnila premiéra jednoho takového videa. Padesátičlenný sbor zpěváků z celé ČR speciálně pro tento večer připravil jazzový kánon Spring, Spring, Spring v úpravě mladého českého skladatele Martina Boumy.

Hudební vstupy v programu večera vhodně doplňovalo mluvené slovo. Moderátorské role se ujal známý operní zpěvák Adam Plachetka, který kultivovaně a zasvěceně uváděl jednotlivé hudební bloky a vedl rozhovory s hosty pořadu. Sekundovala mu herečka Berenika Kohoutová, ambasadorka Nadačního fondu Vrba, kterému je určen výtěžek dobročinné sbírky z projektu Česko zpívej!

Šíři a význam sborového zpěvu dokládali také pozvaní hosté. Možná překvapivě jimi tentokrát nebyli profesionální hudebníci a sbormistři, ale lidé z různých profesních skupin. Představily se osobnosti, které dosáhly ve svých občanských povoláních mimořádných úspěchů a zároveň je zpívání a sbory provází po celý život. Postupně se nám tak představili: komerční právník Jakub Adam(odchovanec olomouckého sboru Campanella), novinář Jan Flemr (žurnalista s mezinárodní reputací, který se stal vlivem současné pandemie tvůrcem několika virtuálních sborových videí), přednostka oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jarmila Heissigerová (ta vedle svých hudebních osudů také zajímavě přiblížila aktuální problémy způsobené přetížením očí při nadměrné práci s počítačem). O svém vztahu k pěveckým sborům promluvily též Martina Kneiflová, expertka na daňovou problematiku a Petra Cvrkalová, ředitelka Nadačního fondu Vrba (ta se při rozhovoru se svěřila, že je také působí jako sbormistryně a dokonce sama pěvecký sbor založila). Čestným hostem pořadu pak byla herečka Petra Černocká, bývalá členka Kühnova dětského sboru, dáma zářící optimismem a vitalitou obdařená krásným hlasem (jako jediná v programu naživo krátce zazpívala).

V závěru přenosu vystoupil v krátkém vstupu předseda pořádající Unie českých pěveckých sborů dr. Roman Michálek, který poděkoval účinkujícím a tvůrcům pořadu „Česko zpívej!“ i všem, kteří přispěli ,nebo v příštích týdnech přispějí, do sbírky pro fond Vrba. Pozval diváky ke sledování dalších dílů pořadu a vyjádřil naději, že již brzy bude odvolán zákaz společného zpěvu a sborová činnost se bude moci znovu naplno rozběhnout.

Akce Česko zpívej! ukazuje, že české sbory ani v době vynuceného mlčení nezahálejí, připravují zajímavé projekty a jejich členové se dokáží spojit, aby pomohli dobré věci. Ukazují tím, že jsou důležitou součástí naší živé kultury, a že si své zpívání jen tak nenechají vzít, a to ani v těžkých dobách.

Věřme, že je v příštích dnech opravdu znovu uslyšíme zpívat živě.

Všechny díly pořadu Česko zpívej! budou postupně zveřejňovány na kanále serveru youtube.com a fb.com/CeskeSbory. Do konce května též můžete v rámci projektu přispívat do finanční sbírky pro Nadační fond Vrba.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava

Moravskoslezský kraj – zal. 2007
akademický smíšený sbor


Český akademický sbor

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 2004
akademický smíšený sbor


ExperiPent

Chotíkov (Plzeňský kraj) – zal. 2016
vokální ansámbl jazz


Kühnův dětský sbor

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1932
sborová škola


MIKROCHOR

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1961
smíšený sbor


Pěvecký sbor Gymnázia Ostrava-Zábřeh

Moravskoslezský kraj – zal.
smíšený sbor


Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl

Pardubický kraj – zal. 1950
středoškolský smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)