Výroční koncert Českého akademického sboru | Brno - 20. výročí založení sboru

Ve středu 17. 4. 2024 v brněnském Besedním domě proběhl 20. výroční koncert Českého akademického sboru. Ve spolupráci s Filharmonií Brno a sólisty - Lenkou Cafourkovou (soprán), Tomášem Kořínkem (tenor) a Tadeášem Hozou (baryton), sbor uvedl oratorium “To Shiver the Sky” Christophera Tina a Te Deum op. 103 Antonína Dvořáka. Obě díla dirigoval Michal Vajda.



Eva Kopřivová, úterý 23. dubna 2024
Magazín > Sborový život

Výroční koncert Českého akademického sboru

Jiří Pagáč / Jiří Pagáč

Michal Vajda je zároveň sbormistrem a zakladatelem Českého akademického sboru. Oratorium “To Shiver the Sky” bylo představeno v České republice vůbec poprvé a stalo se tak hlavním lákadlem vyprodaného sálu.

Christopher Tin, oceňovaný soudobý americký umělec, vydal oratorium “To Shiver the Sky” v srpnu roku 2020. Přes hodinu dlouhé dílo provedlo posluchače historií lidských pokusů o létání a dobývání nebe i vesmíru. Tématiku lze najít jak v textech, tak v samotné hudební kompozici. Tin zvolil pro každou z jedenácti částí skutečné texty, citáty či projevy vizionářů, vynálezců a silných osobností naší historie. Posluchači mohli slyšet adaptace písemností o letu Leonarda da Vinciho, výňatku Koperníkovy seminární práce nebo slavného projevu J. F. Kennedyho. Velmi dobře působila různorodost zpívaného jazyka. Každá část byla ponechána v původním jazyce textu. V podání sboru a sólistů tak zazněla italština, latina, francouzština, němčina, sanskrt, polština a ruština. Diváci se mohli těšit z náročných instrumentací obsažených v orchestrálních partech, které byly často obohaceny výraznými vstupy bicích nástrojů. Sólová sopránová část “Courage”, v českém překladu „Odvaha“, se díky sólistčině přednesu stala nejdojemnější částí díla. Sborové vícehlasy, výraz i práce s dynamikou všech pěvců vyzdvihly dramatické momenty skladby a postaraly se tak o plný a silný zážitek.

V druhé části koncertu diváci vyslechli Te Deum Antonína Dvořáka. Kontrast hudebních období první a druhé poloviny dodal koncertu zcela novou energii. Klasické harmonie Dvořákovy skladby byly příjemnou tečkou na závěr celého výročního večera.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)