Zítra uplyne 90 let od úmrtí Leoše Janáčka

Světově nejhranější český operní skladatel zemřel 12. 8. 1928 ve věku 74 let. Připomeňme si proto toto výročí krátkou vzpomínkou na jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů. Toto výročí připomene Pianoštafeta od 14 hodin v Brněnské Alfa pasáži.



redakce / leosjanacek.eu, sobota 11. srpna 2018
Magazín > Naši skladatelé

Leoš Janáček v roce 1926

Volné dílo / Wikimedia

Janáček zemřel náhle po zápalu plic v ostravském Kleinově sanatoriu 12. srpna 1928 v 74 letech. Pohřeb se konal o tři dny později v Brně. Rakev byla nejprve vystavena v Městském (dnes Mahenově) divadle, odtud se pohřební průvod vydal na Ústřední hřbitov. Janáček je pochován v takzvaném čestném kruhu. Autorem náhrobku, na kterém jsou vytesány verše z Janáčkova mužského sboru Potulný šílenec, je výtvarník Eduard Milén.

Janáčkovské výročí připomene na den přesně festival Maraton hudby Brno v rámci své sekce Klasika, která nabízí také Pianoštafetu za účasti klavíristů jako jsou Ivo Kahánek či Sára Medková. Pianoštafetu bude uvádět ředitel České filharmonie a klavírista v jedné osobě David Mareček. Koná se 12. srpna od 14 hodin v Alfa pasáži v Brně.

Pozvánka na Pianoštafetu převzata z webu leosjanacek.eu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)