Ženský pěvecký sbor DUHA Ostrava oslavil 30 let své existence

30 let je významným jubileem nejen v životě lidském, ale rovněž v životě sborovém. 30 let své existence oslavil Ženský pěvecký sbor DUHA Ostrava, který navazuje a udržuje pevnou tradici ostravské sborové školy.



Zuzana Konvičková, neděle 17. prosince 2017
Magazín > Sborový život

Ženský pěvecký sbor DUHA na oslavě svých třicetin

archiv sboru / DUHA

Ženský pěvecký sbor DUHA Ostrava (ŽPS DUHA) založil v roce 1987 sbormistr Ostravského dětského sboru Jaromír Richter. Ten s přibližně 25 členkami vytvořil těleso prezentující nejen českou, ale rovněž zahraniční hudbu. V roce 1989 převzal post šéfdirigenta doc. Pavel Režný, který s ŽPS DUHA dodnes zastupuje Českou republiku během domácích, ale i zahraničních sborových festivalů (Jihlava, Praha; Pardubice, Olomouc, Český Těšín, Ostrava, Katowice, Vídeň, Neuchatel – Švýcarsko, Nancy – Francie aj.).

V listopadu tohoto roku ŽPS DUHA uspořádal výroční koncert, který mapoval bohatou historii tohoto sboru. Koncert proběhl ve třech samostatných blocích mapující tři desetiletí se skladbami typickými pro sbor v danou dobu. První desetiletí zahájil sbor skladbami, které ŽPS DUHA částečně převzal z repertoáru Ostravského dětského sboru a které dostaly ojedinělý ráz v podání ženských hlasů. Jednalo se především o skladby starých mistrů: Při hudbě (J. Gallus), Ať hudba zní (O. Ravenello) nebo Ave Maria (J. S. Bach/Ch. Gounod) v úpravě Rudolfa Bernatíka. Společně s těmito skladbami zazněla náročná skladba Bez pory (P. I. Čajkovskij), ke které kontrastovalo Yes, Sir od W. Donaldsona. První blok doplnily lidové písně Ej ráno, ráno v úpravě A. Tučapského nebo oblíbené Bodaj by vás od E. Suchoně, jehož provedení sklidilo u publika veliký potlesk.

Sbor se z prvního bloku přesunul do druhé desetiletí, jehož začátek by se dal charakterizovat odlehčenou a vtipnou atmosférou. ŽPS DUHA se především zaměřil na skladby připomínající zahraniční výjezdy sboru např. do Chorvatska nebo Dánska. Sbor dále vzdal poctu soudobému českému hudebníkovi Jiřímu Pavlicovi, s nímž a Hradišťanem těleso již několikrát vystupovalo, a to skladbami Anděle boží nebo Ej, Janku. Klavírní doprovod v těchto případech precizně zastoupil dirigent sboru doc. Pavel Režný. Koncová část druhého bloku již naznačovala náladu třetího desetiletí, během něhož sbor experimentoval s díly novodobých autorů (I love the Lord R. Smallwooda nebo Adiemus K. Jenkinse). A to nejen a capella, ale rovněž s procítěným klavírním doprovodem Jany Neubauerové.

V třetím desetiletí se posluchači společně se sborem vydali na cestu soudobé a populární hudby. Sbor zahájil třetí blok slavným Somewhere (L. Bernstein) z muzikálu West Side Story, pokračoval šestihlasnou úpravou Amazing Grace (J. Newton) a známou písní Hallelujah Leonarda Cohena. Skladbu Hallelujah společně s následující aranží písně Lemon Tree (arr. M. Detterbeck) stylově doprovodila ostravská kapela Heblo, která tak uspokojila i příznivce soudobé populární hudby. Výborné a jisté výkony předvedly i sólistky sboru: Jana Muřínová, Eva Uhlářová, Marcela Smočková a další. Závěr celého koncertu patřil společnému zpěvu současných a bývalých členek ŽPS DUHA, které si společně zazpívaly „hymnu“ Ostravského dětského sboru, ale i ŽPS DUHA - Píseň z konce století Zdeňka Johna.

Výroční koncert ŽPS DUHA však nebyl jen o sborovém zpěvu, ale na řadu přišla i celá řada vstupů jednotlivých členek, které vzpomínaly na prožité zážitky během zahraničních zájezdů nebo soustředění. Zdravici jménem Unie českých pěveckých sborů přednesl dr. Jan Mlčoch. Celý koncert byl umocněn i promítáním fotografií, které dokreslovaly jednotlivá údobí a zvýrazňovaly tak ojedinělou atmosféru výročního koncertu. Závěr patřil i symbolickému sfouknutí třicítky na dortu, která však neměla význam jen pro sbor, ale rovněž pro sbormistra Pavla Režného, který ten den slavil své narozeniny.

Posluchači a diváci společně se sborem mohli prožít jedinečný kulturní zážitek, který důstojně mapoval uplynulých třicet let a je i příslibem pro další úspěšné pokračování činnosti tohoto ostravského sborového tělesa.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)