Slezský trojok 2013

V sobotu 2. června se v Českém Těšíně setkaly polské a české sbory z obou stran řeky Olzy, aby se zúčastnily již 21. hudebního festivalu Slezský trojok. Pořadateli tohoto festivalu jsou střídavě Slezský svaz sborů a orchestrů v Katowicích, Polský svaz sborů a orchestrů v Bielsku – Bialé, ostravská oblast Unie českých pěveckých sborů a Pěvecko-hudební sdružení (Zrzeszenie Śpiewaczo –Muzyczne, polská oblast Unie českých pěveckých sborů) se sídlem v Českém Těšíně.



Danuta Chlup, neděle 23. června 2013
Magazín > Sborový život

Ostravský dětský sbor

Inaugurační koncert zahájil Polský smíšený sbor Collegium Canticorum, člen Pěvecko-hudebního sdružení, které se tentokrát ujalo organizace festivalu. Hlavním bodem programu Slezského trojoka je udělení Mezinárodní ceny Stanislava Moniuszky, významného polského hudebního skladatele. Cena má podobu sošky, jež je miniaturou pomníku, který stojí v Katowicích a připomíná zlatý věk sborového zpěvu ve Slezsku. V tomto roce cenu obdrželi dirigenti Milan Chromik (Ostravský dětský sbor), Pavel Režný (KŽS Duha Ostrava), Iwona Melson (smíšený sbor Polonia-Harmonia Piekary Śląskie), Wladyslaw Rusek (smíšený sbor Lutnia z Dolní Lutyně) a dále sbory Ogniwo (Katowice), Lutnia (Łaziska Górne) a Harmonia (Uniwersytet Śląski v Cieszyně). Všichni ocenění pak předvedli své umění v další části koncertu. Posluchači si mohli vyslechnout především úpravy lidových písní. Sbory předvedly vysokou úroveň a jejich vystoupení bylo doprovázeno bouřlivými potlesky. Závěr koncertu patřil všem zúčastněným – celý sál zazpíval píseň Ej, dolino v úpravě Pawla Kalety a Láska opravdivá v úpravě Leoše Janáčka.

Součástí festivalu byly odpolední koncerty, které se konaly v několika obcích Těšínského Slezska, konkrétně v Dolních Marklovicích, ve Stonavě, v Českém Těšíně a v Návsí. Hostiteli byly místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu, místní úřady či farnosti daných obcí. Bez jejich pomoci by se tyto koncerty nekonaly, a proto jim od organizátorů patří vřelé poděkování.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)