Pedagog, sbormistr a umělec s citlivou duší

Pavel Režný pohledem členky sboru…

Pavel Režný

(nar. 19. 11. 1959, Přerov)

Doc. PaedDr. Pavel Režný, Ph.D. vystudoval na Pedagogické fakultě olomoucké UP obor Český jazyk – Hudební výchova pro II. a III. stupeň. Následně pak pokračoval v postgraduálním studiu na Hudební fakultě AMU v Praze v oboru Hudební teorie



Zuzana Konvičková, neděle 8. prosince 2019
Magazín > Sborový život

Pavel Režný

archiv MFPS / http://www.choral-music.sk

Pavel Režný

(nar. 19. 11. 1959, Přerov)

V roce 2000 získal na Univerzitě Karlově v Praze titul Ph.D. (školitel prof. Mátl) a v roce 2005 byl na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici jmenován docentem. Absolvoval rovněž soukromé studium sborového dirigování u Libora Mathausera a Lubomíra Mátla.

Pohledem členky sboru…

V současnosti vede Pavel Režný KSS Ateneo UP Olomouc a Ženský pěvecký sbor Duha (ŽPS Duha) Ostrava. Jako dlouholetý kolega sbormistra Milana Chromíka – sbormistra Ostravského dětského sboru – pracoval i s dětským sborem, ve kterém jsem doc. Pavla Režného, jako dlouholetá členka, měla možnost poznat.

Ke sborovému životu neodmyslitelně patří sborová soustředění, během kterých se „oprašují“ již odzpívané skladby, ale především se nacvičuje nový repertoár pro potěchu nejednoho posluchače. Doc. Pavla Režného jsem měla poprvé příležitost potkat v roce 1999 na soustředění v Moravském Berouně, kdy jsem jako dětský elév nastoupila do Ostravského dětského sboru. Vzhledem k tehdejšímu velkému počtu dětských zpěváků a zpěvaček bylo nutné, aby hlavní sbormistr měl k dispozici kolegy-asistenty. Každý sbormistr, včetně Pavla Režného, do zkoušek vložil svůj um a techniku, a nutno říct, že jsme měli velikou radost, pokud jsme mohli zkoušet a nacvičovat právě s ním. Nadhledem, klidem, ale zároveň důrazem na preciznost v intonaci a zdokonalování hlasové kultury a pěvecké techniky nám pomohl obstát při důležitých koncertech a soutěžích.

Milníkem byl rok 2003, kdy se Pavlu Režnému podařilo s Ostravským dětským sborem (ODS) vyhrát cenu absolutního vítěze a cenu publika na „Montreux Choral Festival“ ve Švýcarsku. Do té doby pro mě nevídaný pocit vítězství mi utkvěl v paměti dodnes. Rozhodně pro něj nemohlo být lehké motivovat a soustředit okolo 50 rozjívených dětí ve věku od 10 do 17 let, ale společně dokázali v evropském měřítku reprezentovat excelentní českou sborovou školu se skladbami, jako např. Hlásání pasaček od B. Martinů, nebo skladbami moderních autorů a populáru, jako Jaakobin pojat P. Kostiainena nebo Adiemus K. Jenkinse.

Obdobný úspěch se nám podařilo dosáhnout a úspěšně Českou republiku reprezentovat v roce 2008, a to na mezinárodní sborové soutěži Concorso Corale Internazionale v italském městě Riva del Garda. Získali jsme dělenou 1. cenu v kategorii dětských sborů, 1. cenu v kategorii mládežnických sborů a právem jsme byli považováni za absolutního vítěze mládežnické kategorie.

S doc. Pavlem Režným jsem se během pravidelných soustředění potkávala až do roku 2012, kdy jsem v kategorii „dětského sborového zpívání“ ukončila činnost. To jsem ale v té době nevěděla, že se o dva roky později budeme potkávat opět, a to v ŽPS Duha Ostrava.

V ŽPS Duha Ostrava jsem rovnou naskočila do příprav na sborový festival Neuchatel International Choral Festival ve švýcarském Neuchatelu, nebo o 2 roky později na festival Voix du monde ve francouzském Nancy. V ŽPS Duha se Pavel Režný snaží o obsáhnutí co nejširšího repertoáru pro co nejširší spektrum publika, což se mu daří. A nás, členky sboru, opravdu baví. Důkazem jsou častá vystoupení s velkými tělesy jako Janáčkova filharmonie Ostrava, nebo příprava zajímavých hudebních spojení a projektů s muzikanty z různých hudebních odvětví. Z poslední doby se jedná o společné vystupování s Cimbálovou muzikou Tolar, se kterou Pavel Režný již dlouhou dobu spolupracuje, a sbor vystupuje s vánočními nebo lidovými písněmi J. Pavlici. Významným milníkem pro Pavla Režného je však tento rok – rok 2019. V tomto roce Pavel Režný oslaví již úctyhodný 30. rok vedení ŽPS Duha. Sbor má k Pavlu Režnému velice blízko, protože členky ŽPS Duha, se se sbormistrem Pavlem Režným znají více než 20 let.

Ráda bych tedy za všechny zpěváky, kteří mají nebo měli tu možnost se s doc. Pavlem Režným potkávat, vzkázala, ať se mu v profesním a v osobním životě daří, ať ho zpívání s námi stále baví, protože jak řekl Jan Werich: “Nejkrásnější lidskou hudbou je smích.“ A my se smát umíme.

Zuzana Konvičková


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)