Iuventus Gaude!: Vltava zněla v Provence i Aveyronu

Po třech letech se znovu konal zájezd koncertního sboru jablonecké ZUŠ na Festival International Choral, tedy Mezinárodní sborový festival ve Francii. Festival probíhal od 1. do 31. července v mnoha městech. Účastnily se ho sbory z celého světa vybrané pořadatelem na základě úspěchů a nahrávek. Mezi nimi byl i jablonecký DPS Iuventus, gaude!.



Kateřina Nora Nováková, sobota 29. července 2017
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! na ledovci Aletsch

archiv sboru / Iuventus, gaude!

Náš dětský pěvecký sbor, řízený sbormistrem Tomášem Pospíšilem, se vydal na cestu v pátek 14. 7. z Horního náměstí, kde se před odjezdem rozloučil písní Vltava.

První zastávkou ve Francii bylo provensálské město Saint Maximin la Sainte Baume. Mladí zpěváci zde byli ubytováni francouzskými pořadateli v pokojích Lycée Maurice Janetti. Každý večer se vždy od 21 hodin konal jeden koncert, který byl pokaždé na zcela jiném místě. Ten první proběhl v kulturním sále městečka La Detrousse, který byl téměř zaplněn. Další koncerty byly již v kostelích. Druhý koncert 16.7. se konal v krásném přímořském letovisku Saint-Raphäel společně s jiným francouzským sborem. Děti si kromě zkoušky a samotného koncertování ve zcela zaplněném kostele stihly užít i moře na francouzské riviéře.

Repertoár jednotlivých koncertů se pokaždé mírně měnil, ale vždy se skládal z duchovních skladeb v latině, francouzských písní, českých lidových písní a také amerických spirituálů. Výslovnost francouzských písní děti na místě dopilovaly ještě s našimi rodilými průvodkyněmi Stéphanií a Cécile, takže ji při turné dovedly k dokonalosti.

V pondělí 17. 7. následoval téměř 500 km dlouhý přejezd do západofrancouzského města Baraqueville v oblasti Aveyron, kde byl pořádán další z koncertů. Ubytování se změnilo na hotel Cap Vert ve městě Saint Affrique. Odtud děti vyjely ještě na dva další hojně navštívené koncerty v kostelích krásných historických měst Brusque a Villefranche de Panat. Největší úspěch sklidily u publika skladba Vltava a skladby francouzské.

Po posledním koncertě sbor odjel směrem do švýcarských Alp, kde se z městečka Fiesch vyvezl lanovkou nad největší evropský ledovec Aletsch, který všechny nabil novou energií. Sbor se vrátil do Jablonce po úmorné cestě 1800 km v pátek 21.7. po poledni.

Vystoupení na festivalu v pozdních večerních hodinách byla pro děti i jejich doprovod sice velmi náročná, ale obohatila mladé zpěváky o cennou zkušenost a mnoho nových zážitků.

Projekt byl podpořen z rozpočtu Libereckého kraje a statutárního města Jablonec nad Nisou, finanční dar na částečnou úhradu nákladů poskytly Nadace Preciosa a Kooperativa pojišťovna, a.s.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)