Zemřel dirigent a sbormistr Miroslav Košler

Dne 20. září 2016 v ranních hodinách zemřel významný český dirigent, sbormistr a hudební pedagog Miroslav Košler.



redakce, úterý 20. září 2016
Magazín > Zprávičky

Miroslav Košler

archiv Pražského filharmonického sboru / Facebook.com

Mezi jeho významná působiště patřil Pražský smíšený sbor (dříve Pěvecký sbor ČKD Praha), Pražský mužský sbor FOK a od roku 2005 také Pražský filharmonický sbor. Kromě českých těles spolupracoval rovněž s řadou evropských, např. s filharmoniemi z Vídně a Drážďan, s milánskou La Scallou či se Slovenskou filharmonií.

Od roku 1993 působil Miroslav Košler jako profesor sborového dirigování na Pražské konzervatoři a tento obor vyučoval také na Pedagogické fakultě Karlovy Univerzity v Praze. Byl stálým členem porot mezinárodních sborových soutěží (Praha, Spittal an der Drau, Verona, Tolosa, Arnhem, Gorizia aj. Působil rovněž v Hudební komisi Unie českých pěveckých sborů.

Za svoji práci byl oceněn hned několikrát. Obdržel např. Cenu Bedřicha Smetany, jež za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu uděluje právě Unie českých pěveckých sborů a Sdružení sborových dirigentů AHUV. Stal se také laureátem Ceny Senior Prix Nadace Život umělce. Dne 20. prosince 2010 převzal z rukou tehdejšího ministra kultury Jiřího Bessera medaili Artis Bohemiae Amicis.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)