Pražský smíšený sbor má nového uměleckého šéfa, povede jej Jiří Petrdlík

Pražský smíšený sbor má po bezmála padesáti letech nového uměleckého šéfa. V čele sboru stanul Jiří Petrdlík (33) a přebral tak žezlo z rukou Miroslava Košlera (78), který sbor umělecky vedl na české i mezinárodní hudební scéně po několik dekád, a ve sboru dál zůstává jako sbormistr. Setkání těchto osobností na půdě Pražského smíšeného sboru rozhodně není náhodou. Košler už před lety Petrdlíka označil za jednoho z nejtalentovanějších žáků, které kdy na Pražské konzervatoři učil.



Zbyněk Šácha, úterý 1. června 2010
Magazín > Sborový život

Jiří Petrdlík (foto: Karel Kašák)

Karel Kašák / archiv sbormistra

„Toto „střídání stráží“ je pro mě poctou i výzvou zároveň. Chci dál stavět na pilířích, o které se Pražský smíšený sbor dosud opíral – tedy hlavně na české hudbě. A to nezahrnuje jen Dvořáka nebo Suka, ale i skladatele 20. a 21. století. Jsem ale přesvědčený, že sbor pod mým vedením ožije i novými prvky a že zúročím své dosavadní dirigentské zkušenosti,“ říká Jiří Petrdlík.

Petrdlíkova umělecká dráha je navzdory jeho mládí velmi bohatá. Po ukončení studia na pražské Akademii múzických umění v roce 2005 se stal šéfdirigentem Městského divadla v Brně a krátce na to stálým dirigentem divadla J. K. Tyla v Plzni. Spolupracuje s předními pražskými orchestry a divadly (Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Český symfonický orchestr, Národní divadlo), ale i s dalšími tuzemskými tělesy (Filharmonie B. Martinů ve Zlíně, Olomoucká filharmonie, Jihočeská komorní filharmonie Č. Budějovice, aj.). Hostuje taky na řadě prestižních světových pódiích (Théatre du Capitole Toulose, Teatro di Messina, Mazowiecki Teatr Muzyczny Warszawa).

„Věřím, že Pražský smíšený sbor udělal dobře, když si za svého nového uměleckého vedoucího zvolil Jiřího Petrdlíka. Má zkušenosti s vedením profesionálních těles a to může amatérskému sboru přinést řadu nových podnětů,“ komentuje nástup Petrdlíka jeho předchůdce Miroslav Košler.

Pražský smíšený sbor se na hudební scéně objevil v roce 1945 a od té doby patří k předním amatérským sborům v Česku. Svoje renomé obhájil pod vedením sbormistra Miroslava Košlera četnými laureátskými tituly v mnoha prestižních mezinárodních sborových soutěžích a úspěšnými koncertními zájezdy do 18 zemí Evropy, Izraele, USA a Japonska. Těleso se profiluje zejména soustavným uváděním soudobé hudby a objevováním děl u nás méně známých.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)