Alikvotní sbor Spektrum opět úspěšný

Ještě jsme ani nestačili vstřebat všechny dojmy z loňského zájezdu do Japonska, kde jsme dosáhli obrovského úspěchu získáním stříbrné medaile v sekci soudobé hudby, a přesně po roce jsme se rozhodli své umění znovu otestovat. Tentokrát se nám poštěstilo zavítat na evropskou verzi Světové sborové olympiády – European Choir Games v rakouském Grazu.



Jan Rybář, čtvrtek 24. října 2013
Magazín > Sborový život

Alikvotní sbor Spektrum si z prvního ročníku European Choir Games odvezl dvě stříbrné medaile

Na festivalu jsme strávili pět velmi hektických dní, celodenně zaměstnáni, jak jinak než zpěvem. Absolvovali jsme celkem pět vystoupení: jedno kvalifikační, dvě soutěžní a dvě přátelská a na semináři o využití alikvotních tónů ve sboru, který jsme vedli. Oproti loňsku jsme se rozhodli přihlásit hned do dvou kategorií – soudobá hudba a smíšené komorní sbory. V obou kategoriích byla velmi přísně nastavena pravidla pro výběr repertoáru (období vzniku, "nečeský" autor, skladba ve světové premiéře, skladba v mateřském jazyce apod.). Program jsme ale i tak sestavili zajímavý a pestrý, a po úspěšném kvalifikačním vystoupení jsme byli zařazeni mezi evropskou sborovou „elitu”(Champions Category).

Jednotlivé události a akce festivalu probíhaly tak rychle, že jsme si ani nestačili pořádně uvědomit, že to máme za sebou. A v obrovské konkurenci opět takový úspěch – chybělo jen pár bodů, a bylo by to zlato!

Víc než počet obdržených bodů nás ale zajímal další průběh soutěže. Asi nejzajímavější částí festivalu se ukázala být otevřená kategorie Austrian Open, kde soutěžily velmi kvalitní neevropské soubory o Velkou štýrskou cenu (Grand Prix). Namátkou to byly sbory z Číny, Nigérie, Austrálie a Japonska. Poslední dva jmenované byly opravdu špičkové, proto nikoho nepřekvapilo, že absolutním vítězem se stal právě japonský sbor.

Mimo tyto vypjaté soutěžní chvíle bylo zpívání na festivalu hlavně zábavou. V rámci propagační akce „flashmob” jsme zazpívali doslova v úprku městem téměř na každém rohu a každé kavárenské zahrádce. Velmi příjemný byl také přátelský nesoutěžní koncert, který pro nás organizátoři uspořádali v nedaleké vesnici Zettling a na kterém jsme vystoupili společně s místním lidovým souborem a sborem z Polska.

Úplný závěr festivalu patřil společné zábavě a setkávání – na kopci Schlossberg vysoko nad městem, na který vede obdoba petřínské lanovky (ale ta naše je delší a hezčí!), se konala spousta malých koncertů, organizovaných i spontánních. Jedním takovým, při západu slunce a s výhledem na město, jsme svou účast na tomto festivalu zakončili.

Děkujeme všem našim věrným fanouškům za držení palců a podporu, především však Ministerstvu kultury ČR, z jehož grantu na podporu zahraničních kontaktů v oblasti neprofesionálního umění jsme mohli uhradit nemalou část cestovních nákladů, a díky němuž se tento zájezd mohl uskutečnit.

Více o nás: www.alikvotnispektrum.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)