Vltava s vůní levandule

Od klavíru doznívá poslední akord, publikum vstává a dojatě přijímá dárek od českých dětí. Není to láhev Becherovky, ani basa plzeňského. Klenotem české kultury - úryvkem ze Smetanovy Vltavy – si jablonecký IUVENTUS,GAUDE! získal srdce provensálského publika. A tak i pátý celovečerní koncert na cestách po jižní Francii končí velikým úspěchem.



Tomáš Pospíšil, sobota 17. srpna 2013
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v Provance

18. ročník Festivalu Choral Provence hostí francouzské a zahraniční sbory z Itálie, České republiky, Bulharska, Lotyšska, Tchaj-wan a Jižní Afriky. Festivalu se od 4. do 28. července účastní více než 30.000 diváků, 50 koncertů je naplánováno ve čtyřiceti městech a obcích celé jižní Francie.

Iuventus, gaude! Byl na základě úspěchů ze světových soutěží a zaslaných nahrávek pozván na samotný závěr festivalu. S jinými sbory se během pobytu sice nesetkal, zato však obdržel slova chvály od samotného prezidenta festivalu, který projevil přání pozvat jablonecké děti opět příští rok na několikadenní workshop s jedním z nejlepších mládežnických sborů světa – maďarským sborem Kodályovy školy v čele se sbormistrem Laszlo Duránikem.

Cílem letošního nesoutěžního zájezdu sboru bylo jediné – představit zcela nový 100 minutový repertoár širokého záběru na pěti festivalem určených koncertech. Pokud se něco vydařilo absolutně na jedničku, pak to byla právě všechna vystoupení, která i samotné děti hodnotí jako nejúžasnější z celé sedmileté historie sboru. Mimořádnost úspěchu dokládají i nelehké podmínky, které každý koncert provázely. Hned první celovečerní koncert v 21 hodin se konal bezprostředně po příjezdu z ČR. Žádný z dospělých by si po 1700 km v autobuse nevsadil ani na 20 minut intonačně čistého dětského zpívání. Původně krácený koncert však dozněl po devadesáti minutách a děti na něm s neuvěřitelnou energií přednesly ty nejnáročnější skladby ze svého repertoáru.

Jejich tolik nabíjející muzikantský zápal se přenášel na publikum i v dalších dnech, kdy jejich výkon mohlo snadno odrovnat neuvěřitelné vedro, rostoucí únava, koupání v moři či samotná akustika prostředí, jejíž kvality si děti vyzkoušely v plné škále rozmanitosti. Nechyběla i humorná zkušenost při posledním koncertě, kdy děti byly nucené vypustit náročnou polyfonní skladbu jen proto, že se i přes nastavené odposlechy na pódiu kvůli cvrkotu cikád téměř neslyšely.

Součástí festivalu byl i doprovodný turisticko-relaxační program, který desetičlenná posádka dospělých chtě-nechtě korigovala v ohledu na každodenní večerní vystupování. Řada významných památek tak musela z důvodů vysokých letních teplot stranou, zato si děti během pobytu užily několikrát azurové moře z různých pláží Provence. Přesto se během dopoledne, odpoledních stokilometrových přejezdů či bezprostředně po koncertě naskytla příležitost okusit neopakovatelnou atmosféru této malebné části Francie. Děti tak nepřišly o pravý provensálský trh, noční procházku tajuplným městem ze 12. století, návštěvu basiliky s hrobem průvodkyně Ježíšova života - sv. Maří Magdalény a výlet k jeskyni na horském masívu, kde tato první svědkyně Kristova zmrtvýchvstání zemřela. Forbesovo Ave Maria v této jeskyni patří k našim nejsilnějším hudebním zážitkům ve sboru.

Jako velké plus se ukázalo i prodloužení pobytu o půldenní návštěvu alpského střediska v Chamonix s jízdou zubačkou na ledovec Mt. Blancu a výletem do nitra samotného ledovce. I zde, téměř na střeše Evropy, si Iuventus neodpustil několik písniček s impozantním panorama velehor za zády.

První zájezd bez dlouholeté předsedkyně sboru Ivanky Ullmannové provázely v přípravách obavy o zvládnutí organizace. Tým deseti dospělých však odvedl obrovský kus práce, která se v tom nejlepším podepsala především na dětech. Jestliže jsme za celou dobu nezaznamenaly jediný organizační kolaps, pak se zde sluší poděkovat každému z těch nejmenovaných, pro které po celou dobu příprav a pobytu leželo na srdci především dobro všech padesáti dětí.

A sluší se poděkovat i všem, kteří sborový výjezd podpořili finančně, na prvním místě městu Jablonec. Díky všem sponzorům a dárcům děti letošní zájezd na sociálních sítích označují za jeden z nejkrásnějších zájezdů vůbec.

Ať vám, Iuvenťáci, ještě dlouho ve vašich srdcích doznívá cvrkot provensálských cikád a všem dospělákům ať se všechno dobro pro děti stonásobně vrací.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)