Šumavan slaví výročí

Pěvecký soubor Šumavan oslavil 1. října 150 let od svého založení. Na oslavu tohoto výročí připravil dvě akce.



Daniela Loudová, sobota 15. října 2011
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor Šumavan Klatovy

První se uskutečnila 10. října v Hifi klubu Klatovy, kde se promítalo nové DVD o historii Šumavanu, které dal dohromady Jan Duchek. Hlavním bodem oslav bude koncert, který se bude konat 16. října od 16 hodin v jezuitském kostele na náměstí v Klatovech.

Připraven je velice poutavý program. „Zazní Korunovační mše od W. A. Mozarta za spoluúčasti pražských a plzeňských sólistů a další písně z naší nové tvorby,“ informoval prezident pěveckého sboru Šumavan Stanislav Smítka.

Pěvecký sbor Šumavan působí jako smíšený sbor, čili je složen z mužů i žen. V současné době má 48 stálých členů. S příchodem mladého dirigenta Jaroslava Pletichy se sbor výrazně omladil. Zaměření sboru není nijak specifické, zpívá repertoár v celé šíři. „V současné době se zaměřujeme na současné autory, protože i pro mladé členy sboru je nová tvorba mnohem přitažlivější. Začínají se ve větší míře zpívat i zahraniční věci. Dnes už bohužel klasická tvorba trochu ustupuje, což je škoda. Za poslední roky klesl věkový průměr o čtyři roky. Máme ve sboru i děvčata, kterým je 17 a 18 let. Chodí pravidelně, mají chuť zpívat, a to je důležité. Šumavan se pyšní tím, že má stále pevnou mužskou složku a může se pochlubit, že má šest tenorů, zároveň sólistů, a basů okolo 13, což je nevídané,“ popsal sbor Šumavan Smítka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)