Johannes Brahms: Německé requiem

V neděli 7. listopadu jsme pražským posluchačům připravili další produkt velmi plodné spolupráce Vysokoškolského uměleckého souboru UK Praha a Sboru chrámu sv. Štěpána z německého Karlsruhe, koncertní provedení vrcholné kantátové skladby 19. století, Německého requiem Johannesa Brahmse.



-vusuk-, pondělí 15. listopadu 2010
Magazín > Sborový život

VUS UK při vystoupení

Na koncertě se pod taktovkou uměleckého šéfa pražského VUSu Jakuba Zichy představili rovněž sólisté Monika Brychtová a František Zahradníček, orchestrálního partu se ujala Pražská komorní filharmonie. Záštitu nad koncertem převzal J. E. pan Johannes Haindl, velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze.

Spolupráce obou pěveckých těles se datuje již od roku 1993, kdy se soubory potkaly při provedení Dvořákova Requiem. V dalších letech došlo i na Dvořákovo Stabat Mater (1995 a 2004), Requiem G. Verdiho (1998), či Beethovenovu Missu solemnis (1999). Zatím poslední příležitostí ke spolupráci bylo opětovné provedení Dvořákova Requiem v roce 2007.

V počátcích spolupráce bývalo zvykem, že se nastudovaná skladba předvedla v obou domovských městech, tedy v Karlsruhe i v Praze. V poslední době jsme (zejména z ekonomických důvodů) od tohoto modelu museli upustit a omezit se pouze na provedení v Německu. Letošní projekt po dlouhé době zavítal rovněž do Prahy a tak si i pražští posluchači mohli vychutnat nádherné tóny mistrovské Brahmsovy kompozice v interpretaci dvou velkých smíšených sborů, jimž velmi zdařile sekundovali mladí čeští sólisté, sopranistka Monika Brychtová a basbarytonista František Zahradníček, za doprovodu Pražské komorní filharmonie.

Soudě podle vřelých reakcí chrámu, který v ono odpoledne čítal na 400 hlav, koncert se vydařil. Repríza je na programu v neděli 14. 11. v Karlsruhe.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)