Nádherný víkend se Zvonky

V sobotu 22. září jsme poprvé přivítali v Jablonci nad Nisou své hosty: pražský dětský sbor Zvonky v čele s panem Vančurou a paní sbormistryní Jarmilou Novenkovou. Nemoc sáhla i do jejich řad, a tak místo plánovaných padesáti dětí jich přijelo sedmatřicet.



Ivana Ullmannová, pondělí 1. října 2007
Magazín > Sborový život

Už první setkání před jabloneckou ZUŠkou bylo spontánní a milé. Jablonecké děti si své pražské kamarády rozebraly do svých rodin. Když píšu „kamarády“, je to naprostá pravda, protože během těch dvou krásných společných dnů se naše a pražské děti opravdu spřátelily. Vodily se za ruce, povídaly o hudbě a zpívání, o soutěžích a koncertech. Bylo krásné sledovat, jak jsou naladěné na stejnou notu.

V neděli ráno Zvonky doprovodily svým zpěvem mši v kostele Nejsvětějšího srdce páně na Horním náměstí a večer se sál Eurocentra zaplnil více než dvěma sty diváky a v publiku usedly i Zvonky. Koncert zahájil přípravný sbor Pueri, gaudete! 1 a 2. Děti se sice sešly od začátku školního roku jen na dvou zkouškách a většina z nich je úplně nových, přesto dokázaly nacvičit dvě písničky. Zejména ta první, Zvonky, zaslouží pochvalu, protože ji děti samy přetextovaly k uvítání pražského sboru.

Pak už na pódium nastoupil sbor ZUŠ Iuventus, gaude! a zazpíval skladby z nového repertoáru, který nacvičil na poprázdninovém soustředění v Jestřabí v Krkonoších. Zaznělo devět krásných skladeb v podání hlavního i nově vzniklého komorního sboru. „Věčně mladý mistr Bach“ byl doprovázen houslisty Janem Benhákem a Adélkou Ježkovou a violoncellistkou Aničkou Drábkovou, žáky paní učitelky Lamačové a pana učitele Blažka ze ZUŠ Jablonec n.N. Ve skladbě Zdeňka Lukáše Sanktus se ke sboru připojil a barytonový part zazpíval žák ředitele ZUŠ pana Rakušana Štěpán Růžička. Všem hostům a jejich učitelům moc děkujeme.

Sbor Iuventus, gaude! dozpíval a při bouřlivém potlesku publika si vyměnil místa s našimi hosty, sborem Zvonky se sbormistryní Jarmilou Novenkovou. Vystoupení koncertního a komorního sboru bylo opravdu nádherné. Zvonky nezapřou své jméno, protože jejich čisté hlasy skutečně rozezvonily celý sál Eurocentra. Znovu potvrdili, že absolutními vítězi mezinárodního festivalu Svátky písní Olomouc 2007 se stali právem. Jejich perfektní a procítěný výkon i opravdová radost z hudby, která z nich vyzařuje jsou pro Iuventus, gaude! velkou inspirací. Při tom všem, co už za dvanáct let existence sborového studia dokázali, jsou navíc všichni, děti i dospělí, neuvěřitelně milí, skromní a přátelští.

Společnou písní Tancuj, tancuj se oba sbory rozloučily s publikem, které během koncertu vytvořilo nádhernou atmosféru a odměnilo všechny účinkující velkým potleskem. Ten patřil také hlasové poradkyni Lucii Jarešové a klavíristkám Janě Kvochové a za Zvonky Daniele Kadlecové (která také sbor doprovodila na varhany při nedělní mši) a Simoně Adamčové.

Tleskalo se i sponzorům, kteří nám pomohli koncert i celý pobyt Zvonků v Jablonci uskutečnit: hotelu Ještěd, hotelu Zlatý lev a jeho majiteli panu Jelínkovi, manželům Lukešovým z penzionu Koniklec, nadaci Škola hrou a Městu Jablonec nad Nisou. Poděkování nás organizátorů patří také Eurocentru za perfektní spolupráci a velkou ochotu.

Největší zásluhy na tom, že celá akce proběhla tak úspěšně ale mají rodiče sboru Iuventus, gaude!, bez jejich velké ochoty ubytovat, živit a vozit pražské děti a chystat nedělní občerstvení na koncert by všechno snažení bylo marné.

Největší radost nám ale udělaly děti sboru Iuventus, gaude! Nejen tím, že krásně zpívaly, ale hlavně tím, že nezklamaly jako hostitelé svých nových přátel.

Koncert Zlaté hlasy slaví měl být vzpomínkou na krásné dny v Olomouci v červnu 2007 a na radost z medailí, které sbory přivezly, ale nakonec se stal spíše oslavou nově vzniklých přátelství, budoucí spolupráce obou sborů a hlavně radosti z krásné hudby.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)