Festival Vánoce v Alsasku

V prosinci 2006 měl dětský sbor Rolnička Praha čest reprezentovat Českou republiku na setkání sborů dětí a mládeže ze všech zemí Evropské unie - jedinečného festivalu Noël en Alsace (Vánoce v Alsasku). Ráda bych vám představila tento nový festival i vystoupení Rolničky na něm.



Hana Virglerová, sobota 3. března 2007
Magazín > Sborový život

Les Noëlies 2006

Pořadatelem festivalu je organizace Noël en Alsace, která od roku 2002 pořádá předvánoční koncerty a setkání alsaských sborů a zvaných zahraničních hostů. Postupně vznikl záměr přeměnit tato setkání na festival, který představí vánoční tradice všech zemí Evropské unie. To se poprvé podařilo právě v prosinci 2006 ve spolupráci s mezinárodní sborovou federací Pueri Cantores (viz další článek) a Evropským parlamentem, za podpory médií a sponzorů. Jejich výčet a přehled zúčastněných zemí a sborů najdete na www.noelies.com. Bohužel tato stránka byla zřejmě vytvořena pro francouzské návštěvníky festivalu, je pouze ve francouzštině, ale přesto na ní najdete základní informace o sborech a, co je zajímavé, jejich vánoční repertoár.

Každý sbor totiž vystoupil na 2 samostatných koncertech a měl za úkol představit vánoční hudební tradice své země, tj. zpívat pouze skladby svého národa na celovečerních koncertech pro francouzské publikum. Sbormistr Rolničky Karel Virgler toto nesnadné zadání vyřešil tak, že program rozdělil do několika odlišných bloků – od staré české hudby přes současné autory po české lidové koledy z různých regionů – které vždy uvedla moderátorka ve francouzštině a přiblížila posluchačům jednotlivé skladby. Oba koncerty byly zcela zaplněny a ohlas diváků byl skvělý. Sbor Rolnička, stejně jako ostatní sbory, byl po dobu festivalu (tj. 4 dny) ubytován v rodinách postupně ve 2 městech. Prvním byl jeho dlouholetý partner z města Saverne, kde byl sbor již po čtvrté a koncert se konal ve významném gotickém kostele v Marmoutier. Druhý byla vesnice o cca 1000 obyvatelích Muntzenheim, kde se podobná akce konala poprvé. Žijí v ní ale milí a podnikaví lidé v čele s panem starostou, který dokázal vybudovat víceúčelový kulturní dům, za který by se nemuselo stydět okresní město, a kde byl i tento koncert. Moderní sál pro 400 lidí byl beze zbytku plný a koncert se velmi líbil.

Druhým pólem festivalu byla „společná Evropa“. Členové sborů – téměř 1000 lidí - společně strávili jeden den v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zde byli zpěváci – děti a mládež – odděleni od svých sbormistrů a dospělých a rozděleni do 6 „komisí“, ve kterých diskutovali o různých otázkách, např. o přístupu ke vzdělání. Dospělí zatím měli podobné setkání a probírali vztah národní hudby a evropské tradice. Odpoledne se všichni sešli ve velkém amfiteátru. Zástupci jednotlivých „komisí“ podali zprávu o svých závěrech, o kterých pak všichni hlasovali. Vyzkoušeli si tedy práci europoslanců. Na závěr celého dne bylo vzájemné představení jednotlivých sborů – jediné za celý festival. Zástupce z řad členů každého sboru řekl několik vět o svém sboru a sbor zazpíval jednu píseň.

Vyvrcholením festivalu byl společný koncert všech sborů v katedrále ve Štrasburku. Sbory dostaly předem repertoár – 12 skladeb – známé evropské koledy a skladbu Gloria de Noël, zkomponovanou pro tuto příležitost. Přes různé technické problémy při jediné společné zkoušce a poměrně krátkou generálku v katedrále se společný koncert téměř 1000 zpěváků z 20 evropských zemí podařil. Rolnička se zde neztratila, sbormistr p.Duchamp ocenil její výkon na zkoušce tím, že si ji v katedrále posadil do prvních řad. Po koncertu se sbory v průvodu s pochodněmi a vlajkami svých zemí odebraly na centrální náměstí, kde ještě společně zazpívaly Evropskou hymnu – Ódu na radost.

Pro zajímavost ještě uvádím, že o vstupenky na společný koncert ve Štrasburku byl obrovský zájem a ti, kteří si je včas nezajistili, stáli 2 hodiny před katedrálou a snažili se dostat dovnitř. Koncert i celý festival zaznamenávala televize France 3 Alsace, která pak o něm uvedla 1,5 hodinový pořad na Štědrý den odpoledne. O festivalu také podrobně informovaly noviny. Naše televize ale tentokrát nezůstala pozadu, reportáž o festivalu přijel udělat zpravodaj ČT z Bruselu a objevila se v Dobrém ránu a stručně i ve večerních zprávách. Francouzská televize předem vyzvala ke spolupráci i Českou televizi Ostrava a ta natočila rozhovor v Praze se zástupkyní sboru a spolu se sestřihem francouzského pořadu ho odvysílala 27.12. Účast na „Noëlies“ byl krásný zážitek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)