V Kralupech nad Vltavou ožívá tradice sborového zpěvu

V roce 1998 vznikl pod záštitou města Kralup Dvořákův komorní sbor. Jsem osobně velmi rád, že jsem ke vzniku tohoto komorního pěveckého sboru dospělých mohl z pozice funkce starosty města také svým dílem přispět, pomáhat v jeho činnosti a sledovat jeho umělecký růst.



Pavel Rynt, pátek 9. února 2007
Magazín > Sborový život

"Město chemie" má bohatou hudební minulost, ale po roce 1945 se v Kralupech sborově zpívalo většinou jen v rámci škol. Kvalitní a dlouhodobě existující sbor dospělých se nepodařilo vytvořit. Díky profesionální práci sbormistrů Romana Michálka, Zuzany Krušinové a hlasové poradkyně Terezy Bystřické existuje v našem městě těleso, které vždy přináší umělecké zážitky z krásné hudby, dobře reprezentuje své město i jméno skladatele z nedaleké Nelahozevsi.

Když jsem v letech 1965–1990 kantořil a děti seznamoval s hudbou A. Dvořáka, vždy jsem připomněl i skladatelovy největší klady – pracovitost, skromnost, neformální lásku k rodičům a k rodnému kraji. Proč toto zmiňuji? Znám dobře většinu členů DKS a vím, co musí obětovat neprofesionální zpěvák pro lásku ke zpěvu a hudbě.

Osobně jsem se zúčastnil tří posledních vystoupení sboru: 16. 10. 2006 slavnostní večer v KD Vltava v Kralupech, koncert v rámci festivalu neprofesinálního umění Musica Coniuncta Pragensis 28.11.2006 ve velkém sále pražského Hlaholu, vánoční koncert v kralupském kostele 22.12.2006. Mohu jenom konstatovat, že dlohodobé společné úsilí a práce sbormistrů a členů sboru nebylo marné.

Výhodou kralupského DKS je dobré zázemí kvalitních ženských hlasů s velmi schopnými solistkami. Mužské hlasy jsou na koncertech posilovány kvalitními výpomocemi a v poslední době se dokonce daří získávat nové stálé členy.

Díky stoupající umělecké úrovni, šíři a rozmanitosti repertoáru i nápaditosti instrumentálních doprovodů si sbor vytvořil velmi početnou skupinu stálých posluchačů.

Mé poděkování patří všem nejmenovaným spoluzakladatelům, organizátorům a sponzorům tohoto sboru.

Na závěr chci poděkovat za práci a činnost Unii českých pěveckých sborů, která má v dnešní době nenahraditelnou úlohu pro udržení a rozvoj sborového zpěvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)