Festival chrámových a komorních sborů

V letošním roce připravují organizátoři, oddělení kulturních služeb Krajské knihovny v Pardubicích a obec Choltice, již 4. ročník Festivalu chrámových a komorních sborů. Jeho historie se píše od roku 2004, kdy se shodou okolností zrodil nápad, jak pomoci oživit málo známý zámecký areál v obci Choltice, ležící nedaleko Přelouče u Pardubic. Zámek by sice potřeboval vzhledem k nedořešeným majetkovým sporům finanční injekci, ale Kaple sv. Romédia je barokním skvostem, který by byla škoda nechat ležet ladem. Tak se zrodila myšlenka na uspořádání festivalu.



Jana Línková, pátek 19. ledna 2007
Magazín > Sborový život

Posláním 1. ročníku bylo především umožnit lidem se stejným zájmem setkat se v  krásném prostředí, vzájemně se poznat i inspirovat a v budoucnu pak vytvořit tradici s doplňkovou náplní (tematickými semináři, zajímavými hosty...) a s možností vzájemné dramaturgické a interpretační konfrontace. 1. ročník se uskutečnil v sobotu 26. června 2004 a zúčastnilo se ho pět sborů z Pardubického a Středočeského kraje. Jako hosté vystoupili posluchači pardubické konzervatoře a v rámci festivalu byla uspořádána výstava fotografií. Záštitu nad festivalem převzal náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Miroslav Brýdl. Při 2. ročníku se k záštitě připojil i primárius Wihanova kvarteta Mgr. Leoš Čepický, který zároveň vystoupil spolu se Stanislavou Křížovou, jako host jednoho z festivalových koncertů. Druhého ročníku se již zúčastnilo 10 pěveckých sborů z celé republiky. Asi nejvzdálenějším byl Angelus Silesius z Opavy. Druhý ročník byl také doplněn praktickou dílnou pro sbormistry a zpěváky na téma Interpretace současné chrámové tvorby pro sbory pod vedením odborné lektorky PaedDr. Dany Ludvíčkové z Hudební fakulty Univerzity HK. Sbor seminaristů pak vystoupil v rámci posledního festivalové koncertu, kde provedl část Lukášovy Missa brevis, která byla předmětem pracovního semináře. I tentokrát byl festival obohacen výstavou fotografií a pro zájemce obec zajistila komentovanou procházku zámeckou oborou.

Třetí ročník festivalu se už právem může chlubit velkým zájmem sborů. Partnerem festivalu se stala Kooperativa Pojišťovna, a. s., a mediálními partnery Český rozhlas Pardubice a Pardubický inzertní týdeník. Festival se konal i za finanční podpory Ministerstva kultury. Zúčastnilo se jej 14 chrámových a komorních sborů z celé republiky, a protože zájem sborů byl veliký, koncert hosta už se z časových důvodů musel vynechat. Festival byl rozdělen do tří prezentačních bloků, hlavní festivalové koncerty proběhly v kapli a dále se uskutečnil koncert pro seniory v choltickém Penzionu, koncert pod platanem v zámeckém parku s názvem Sbory se představují a závěrečný Galakoncert na zámeckém nádvoří. K polednímu přípitku pozval pan starosta všechny sbormistry a organizátory do zámecké obřadní síně, kde je také seznámil s historií zámku a zámecké obory. Dále byl festival doplněn burzou not, tradičně již výstavou – tentokrát keramických výrobků choltických školáků, opět prohlídkou zámecké obory a zajímavostí bylo losování sbormistra pro nácvik společné skladby Tebe poem, kterou se sbory na závěr galakoncertu s festivalem rozloučily.

V současné době již probíhá příprava 4. ročníku, který se uskuteční v sobotu 23. června 2007 a již nyní je přihlášeno sedm pěveckých sborů, což je krásná odměna za práci všem organizátorům. Uzávěrka přihlášek je koncem března, ale vzhledem k předpokládanému velkému zájmu budou muset organizátoři letos asi poprvé přistoupit k výběru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)