Vídeňský úspěch FKPS

V polovině listopadu 2006 se pražské Foerstrovo komorní pěvecké sdružení vypravilo na 23. mezinárodní Schubertovu sborovou soutěž do Vídně. Od letního soustředění se sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka intenzivně věnoval studiu povinných skladeb – Tota pulchra es od Maurice Duruflého, Sweet and Low od Gustava Holsta a Schubertovy výrazově i technicky náročné kompozice Gott in der Natur s obávaným c3 v závěru. Se stejnou péčí probíhal i výběr a propracování volitelných děl.



Blanka Pscheidtová, středa 6. prosince 2006
Magazín > Sborový život

Ještě před příjezdem do Vídně využilo FKPS možnost předvést soutěžní program 14. listopadu na koncertě v Telči, kde se představilo společně s tamním pěveckým sborem Cordia, a o den později ve vídeňském kostele St. Michael v Heiligenstadtu.

Schubertovu sborovou soutěž pořádá už řadu let Schubertova společnost ve Vídni a přijíždějí na ni sbory z celého světa. Letos se tu sešli zpěváci a zpěvačky z Čech, Rakouska, Německa, Ruska, Ukrajiny a Norska a soutěžilo se v kategoriích ženských, mužských a smíšených sborů. Prostředí kulturního města Vídně bylo velmi inspirativní, soutěžní klání navíc probíhalo v budově Konzerthausu, kde účastníci mohli přímo nasávat hudební duch, vznášející se v prostorách, jimiž den co den procházely a procházejí největší osobnosti světového interpretačního umění. Českým zpěvačkám zřejmě svědčil, protože už po prvním kole s povinnými skladbami, které absolvovaly v pátek 17. listopadu, z nich vyzařovala spokojenost nad vydařeným výkonem, k němuž nemalou měrou přispěl i vynikající klavírní doprovod Stanislava Gallina. Večer si zpěvačky dopřály představení Verdiho Nabucca ve vídeňské Opeře a příští ráno v dobré náladě i formě nastoupily před porotu, složenou z profesorů J. G. Jorgensena z Dánska, Gabora Hollerunga z Maďarska a Josefa Döllera z Rakouska, aby předvedly volný program druhého kola. Zaznělo Ebenovo De Angelis, Zavírání lesa od Bohuslava Martinů a Nářek opuštěné Ariadny V. Neumanna. Pak už následovalo čekání na výsledky, ale porotci udrželi napětí do poslední chvíle. Soutěžící se dozvěděli pouze kdo bude zpívat na koncertě vítězů večer 18. listopadu v Schubertkirche a vyhlášení výsledků proběhlo až před poslední skladbou večera. A bylo pro FKPS velmi radostné. Sbor získal první cenu v kategorii ženských sborů a kromě toho Zvláštní cenu města Vídně za nejvyšší počet dosažených bodů, která znamenala absolutní vítězství v celé soutěži – později přišla informace, že to bylo 97 z maximálního počtu 100 bodů. Ve zdůvodnění tak vysokého bodového zisku porota vyzdvihla barevnou dynamiku, čistou intonaci, přesný rytmus a především homogenní zvuk tělesa.

Vítězství na této soutěži je jistě mimořádně cenné i proto, že český sbor dokázal právě v Schubertově Vídni předstihnout jak domácí rakouské, tak německé interpretky ve své kategorii a určitě není třeba zdůrazňovat, že je velkým povzbuzením do jeho další práce.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)